Lámfalussy: a dán példa lehet a minta Európának

Pénzcentrum
2005. július 22. 11:00

A dán példát tartja követendőnek az Európai Unió gazdasági reformja tekintetében Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet korábbi vezetője. A kontinentális gazdaságok legfőbb problémáját a szakember szerint a termelékenység javulásának lassuló dinamikája illetve az okozza, hogy egyre kevesebben egyre kevesebb órát dolgoznak. A szociális rendszerek átalakításra szorulnak.

Lámfalussy az EUobservernek nyilatkozva felhívta a figyelmet, hogy a 80-as években és a 90-es évek elején a termelékenység javulása Európában még meghaladta az USÁ-ban mértet, azonban a sorrend megfordult. Ennek oka részben a kontinentális munkaerőpiac merevsége. Míg Franciaországban, Németországban és Olaszországban a munkaerő az indokoltnál nagyobb védelmet élvez, nehéz a fölös dolgozókat elbocsátani, addig az USA-ban ez sokkal egyszerűbb. Európában is található ugyanakkor pozitív példa Dánia esetében, ahol a szükségtelen jóléti elemeket leválasztották a piacról. Itt sokkal könnyebb a munkaerő felvétele és elbocsátása, a rendszert pedig kiegészíti egy viszonylag bőkezű szociális háló. Az oktatási rendszer olyan, hogy nagyban elősegítse a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelést. A cél, hogy ne passzív elemekkel, hanem a mobilitással, kompatibilitással érjék el a munkaerőpiacon levőknél a biztonságot. Dániában jelenleg 5%-os a munkanélküliség, míg az unióban 9% körüli a nagyobb államokban.

Lámfalussy további liberalizációt sürget az uniós piacokon. Véleménye szerint a szolgáltatási szektor nagyobb szabadsága az egész uniós gazdaság versenyképességét növeli.

A szakember teljesen indokolatlannak és értelmetlennek tartja azokat törekvéseket, melyek az euró-zóna szétzilálására irányulnak. Ide sorolható az Északi Liga azon felvetése, hogy Olaszország lépjen ki a GMU-ból. Ha ez megtörténne, a hatalmas államadósság miatt az olasz állam fizetésképtelen állapot közelébe juthatna a hirtelen megnövekedett finanszírozási terhek miatt (a nominális kamatszint jóval magasabb lenne a líra mellett mint az euróval).

Lámfalussy nem támogatja azokat az ötleteket sem, melyek az irányadó kamatszint csökkentésévél élénkítenék az európai gazdaságot. Ha a refinanszírozási ráta a mostani 2%-ról 1.5%-ra mérséklődne, feltehetően akkor sem élénkülne érdemben a gazdasági növekedés, viszont a piacok instabilabbá válhatnának pl. az ingatlanárak további emelkedése miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?