Lámfalussy: a dán példa lehet a minta Európának

Pénzcentrum
2005. július 22. 11:00

A dán példát tartja követendőnek az Európai Unió gazdasági reformja tekintetében Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet korábbi vezetője. A kontinentális gazdaságok legfőbb problémáját a szakember szerint a termelékenység javulásának lassuló dinamikája illetve az okozza, hogy egyre kevesebben egyre kevesebb órát dolgoznak. A szociális rendszerek átalakításra szorulnak.

Lámfalussy az EUobservernek nyilatkozva felhívta a figyelmet, hogy a 80-as években és a 90-es évek elején a termelékenység javulása Európában még meghaladta az USÁ-ban mértet, azonban a sorrend megfordult. Ennek oka részben a kontinentális munkaerőpiac merevsége. Míg Franciaországban, Németországban és Olaszországban a munkaerő az indokoltnál nagyobb védelmet élvez, nehéz a fölös dolgozókat elbocsátani, addig az USA-ban ez sokkal egyszerűbb. Európában is található ugyanakkor pozitív példa Dánia esetében, ahol a szükségtelen jóléti elemeket leválasztották a piacról. Itt sokkal könnyebb a munkaerő felvétele és elbocsátása, a rendszert pedig kiegészíti egy viszonylag bőkezű szociális háló. Az oktatási rendszer olyan, hogy nagyban elősegítse a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelést. A cél, hogy ne passzív elemekkel, hanem a mobilitással, kompatibilitással érjék el a munkaerőpiacon levőknél a biztonságot. Dániában jelenleg 5%-os a munkanélküliség, míg az unióban 9% körüli a nagyobb államokban.

Lámfalussy további liberalizációt sürget az uniós piacokon. Véleménye szerint a szolgáltatási szektor nagyobb szabadsága az egész uniós gazdaság versenyképességét növeli.

A szakember teljesen indokolatlannak és értelmetlennek tartja azokat törekvéseket, melyek az euró-zóna szétzilálására irányulnak. Ide sorolható az Északi Liga azon felvetése, hogy Olaszország lépjen ki a GMU-ból. Ha ez megtörténne, a hatalmas államadósság miatt az olasz állam fizetésképtelen állapot közelébe juthatna a hirtelen megnövekedett finanszírozási terhek miatt (a nominális kamatszint jóval magasabb lenne a líra mellett mint az euróval).

Lámfalussy nem támogatja azokat az ötleteket sem, melyek az irányadó kamatszint csökkentésévél élénkítenék az európai gazdaságot. Ha a refinanszírozási ráta a mostani 2%-ról 1.5%-ra mérséklődne, feltehetően akkor sem élénkülne érdemben a gazdasági növekedés, viszont a piacok instabilabbá válhatnának pl. az ingatlanárak további emelkedése miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem