18 °C Budapest

Lámfalussy: a dán példa lehet a minta Európának

Pénzcentrum
2005. július 22. 11:00

A dán példát tartja követendőnek az Európai Unió gazdasági reformja tekintetében Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet korábbi vezetője. A kontinentális gazdaságok legfőbb problémáját a szakember szerint a termelékenység javulásának lassuló dinamikája illetve az okozza, hogy egyre kevesebben egyre kevesebb órát dolgoznak. A szociális rendszerek átalakításra szorulnak.

Lámfalussy az EUobservernek nyilatkozva felhívta a figyelmet, hogy a 80-as években és a 90-es évek elején a termelékenység javulása Európában még meghaladta az USÁ-ban mértet, azonban a sorrend megfordult. Ennek oka részben a kontinentális munkaerőpiac merevsége. Míg Franciaországban, Németországban és Olaszországban a munkaerő az indokoltnál nagyobb védelmet élvez, nehéz a fölös dolgozókat elbocsátani, addig az USA-ban ez sokkal egyszerűbb. Európában is található ugyanakkor pozitív példa Dánia esetében, ahol a szükségtelen jóléti elemeket leválasztották a piacról. Itt sokkal könnyebb a munkaerő felvétele és elbocsátása, a rendszert pedig kiegészíti egy viszonylag bőkezű szociális háló. Az oktatási rendszer olyan, hogy nagyban elősegítse a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelést. A cél, hogy ne passzív elemekkel, hanem a mobilitással, kompatibilitással érjék el a munkaerőpiacon levőknél a biztonságot. Dániában jelenleg 5%-os a munkanélküliség, míg az unióban 9% körüli a nagyobb államokban.

Lámfalussy további liberalizációt sürget az uniós piacokon. Véleménye szerint a szolgáltatási szektor nagyobb szabadsága az egész uniós gazdaság versenyképességét növeli.

A szakember teljesen indokolatlannak és értelmetlennek tartja azokat törekvéseket, melyek az euró-zóna szétzilálására irányulnak. Ide sorolható az Északi Liga azon felvetése, hogy Olaszország lépjen ki a GMU-ból. Ha ez megtörténne, a hatalmas államadósság miatt az olasz állam fizetésképtelen állapot közelébe juthatna a hirtelen megnövekedett finanszírozási terhek miatt (a nominális kamatszint jóval magasabb lenne a líra mellett mint az euróval).

Lámfalussy nem támogatja azokat az ötleteket sem, melyek az irányadó kamatszint csökkentésévél élénkítenék az európai gazdaságot. Ha a refinanszírozási ráta a mostani 2%-ról 1.5%-ra mérséklődne, feltehetően akkor sem élénkülne érdemben a gazdasági növekedés, viszont a piacok instabilabbá válhatnának pl. az ingatlanárak további emelkedése miatt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?