12 °C Budapest

28.8 mrd Ft-os többletet vár a PM júliusra - 50 milliárddal megemelt maradványtartási kötelezettség (2.)

Pénzcentrum
2005. július 14. 11:20

A Pénzügyminisztérium mai államháztartási sajtótájékoztatóján Katona Tamás közigazgatási államtitkár bejelentette, hogy a júniusi hiányfolyamatok a tárca prognózisának megfelelően alakultak (150.4 milliárdos deficit, prognózis: 147.3 mrd Ft). A jelenlegi makrogazdasági folyamatok alapján nincs szükség további kiadáscsökkentő, illetve bevételnövelő intézkedésekre - szögezte le a tárca illetékese. Az első félévben a korrigálatlan pénzforgalmi hiány az államháztartásban - helyi önkormányzatok nélkül - 988.1 milliárd forint lett. A prognózis 985 milliárd forint volt. A hiány az egész évre tervezett nagyság 96.6%-a.


A Pénzügyminisztérium júliusra elsősorban az adófizetés szezonalitása, illetve adósságszolgálati sajátosságok miatt már szufficittel számol (míg a kiadások inkább az első, addig a bevételek inkább a második félévben dominálnak). A prognózis ezek miatt júliusra 28.8 mrd Ft többlet.

A PM prognózisa szerint a harmadik negyedév végére a deficit 1083.4 mrd Ft-ra nőhet, ami már magasabb az egész évre tervezett prognózisnál (1021.7 mrd Ft, törvényi előirányzat: 1022.6 mrd Ft pénzforgalmi szemléletben). A tárca elsősorban egy jelentős decemberi szufficitben bízik, ami lehetővé teszi majd a 100% feletti hiányteljesítettség 100%-ra csökkentését.

Katona Tamás, a PM közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, hogy a tavalyi évi, és az idei hiányfolyamatok nem hasonlíthatók össze egy az egyben, mivel most más jellegű intézkedések vannak. Külön kitért arra, hogy összességében 50 milliárd forinttal megemelték a minisztériumok maradványtartási kötelezettségét. Ennek oka, hogy a hiánycélt mindenképpen tartani kívánja a kormány.

A maradványtartási kötelezettség azt jelenti, hogy minden szakmai fejezeti kezelésű előirányzatból csak annyit költhetnek el, ami az idei évi előirányzat, a tavalyi évi végi maradványöszegeket tovább kell vinni, nem lehet tehát elkölteni. Katona utalt rá, hogy a tavaly a maradványtartási kötelezettség szigora közel sem volt ilyen.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem