25 °C Budapest

41%-kal bővült a kivitel az új uniós tagországokba

Pénzcentrum
2005. május 3. 09:00

292.7 millió eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg hiánya februárban. A deficit alig tér el a tavaly februári hiánytól. Az export euróban 9.7%-kal, az import 9.1%-kal bővült. Az első két hónapjában a kivitel és a behozatal volumene - előzetes adatok szerint - egyaránt 8%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. A kivitel 41%-kal nőtt az újonnan csatlakozott uniós tagállamokba.

A forgalom volumene - december és január után - februárban is kisebb mértékben bővült, mint az azt megelőző mintegy másfél évben. A kivitel növekedési ütemének mérséklődése a volumenhordozó, lényegében változatlan értékű mobiltelefon-exporttal, valamint a személygépkocsik, illetve nyomtatók forgalmának csökkenésével magyarázható. A mérleg romlásában meghatározó tényező volt, hogy a határozottan dráguló nyers kőolaj importmennyisége - elsősorban a decemberről januárra áthúzódó behozatal miatt - igen jelentősen nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.


A kivitel forintárszintje a behozatalét meghaladó mértékben csökkent (5, illetve 4%), amelynek következtében a cserearány mintegy 1.5% kal romlott. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama 8% kal erősödött az előző év azonos időszakához képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 7, a dollárhoz viszonyítva pedig 11% os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 3, importban pedig 4% kal nőtt, amely a kőolaj és kőolajtermékek, a vas és acél, valamint a műanyag-alapanyagok kereskedelmében tapasztalt határozott árszintnövekedés következménye.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 3% kal nőtt, az onnan érkező behozatalé pedig változatlan maradt a megelőző év azonos időszakához képest. Az EU-15 országcsoport viszonylatában a forgalom volumene mindkét irányban mintegy 1%-kal mérséklődött; a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok vonatkozásában viszont jelentős, kivitelben 41, behozatalban pedig 9%-os forgalombővülés volt. Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 33, a behozatalé 31%-kal emelkedett. Az ázsiai országokból behozott termékek forintértéke 52%-kal haladta meg a bázisidőszaki szintet.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?