-1 °C Budapest

41%-kal bővült a kivitel az új uniós tagországokba

Pénzcentrum
2005. május 3. 09:00

292.7 millió eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg hiánya februárban. A deficit alig tér el a tavaly februári hiánytól. Az export euróban 9.7%-kal, az import 9.1%-kal bővült. Az első két hónapjában a kivitel és a behozatal volumene - előzetes adatok szerint - egyaránt 8%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. A kivitel 41%-kal nőtt az újonnan csatlakozott uniós tagállamokba.

A forgalom volumene - december és január után - februárban is kisebb mértékben bővült, mint az azt megelőző mintegy másfél évben. A kivitel növekedési ütemének mérséklődése a volumenhordozó, lényegében változatlan értékű mobiltelefon-exporttal, valamint a személygépkocsik, illetve nyomtatók forgalmának csökkenésével magyarázható. A mérleg romlásában meghatározó tényező volt, hogy a határozottan dráguló nyers kőolaj importmennyisége - elsősorban a decemberről januárra áthúzódó behozatal miatt - igen jelentősen nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.


A kivitel forintárszintje a behozatalét meghaladó mértékben csökkent (5, illetve 4%), amelynek következtében a cserearány mintegy 1.5% kal romlott. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama 8% kal erősödött az előző év azonos időszakához képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 7, a dollárhoz viszonyítva pedig 11% os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 3, importban pedig 4% kal nőtt, amely a kőolaj és kőolajtermékek, a vas és acél, valamint a műanyag-alapanyagok kereskedelmében tapasztalt határozott árszintnövekedés következménye.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 3% kal nőtt, az onnan érkező behozatalé pedig változatlan maradt a megelőző év azonos időszakához képest. Az EU-15 országcsoport viszonylatában a forgalom volumene mindkét irányban mintegy 1%-kal mérséklődött; a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok vonatkozásában viszont jelentős, kivitelben 41, behozatalban pedig 9%-os forgalombővülés volt. Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 33, a behozatalé 31%-kal emelkedett. Az ázsiai országokból behozott termékek forintértéke 52%-kal haladta meg a bázisidőszaki szintet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm