Az új befektetési alap kategóriákról részletekben

Pénzcentrum
2005. április 4. 09:39

A befektetési alapok kategorizálásának alapja az alapok tényleges eszköz-összetétele, ezen belül is az elsődleges besorolási szempont a fix, kalkulálható jövedelmet biztosító (kötvényjellegű) eszközök, illetve a részvény-típusú (előre nem kalkulálható jövedelmet biztosító) eszközök portfolióbeli aránya. Egyes, speciális alapokat külön kategóriába lehet sorolni. Az ezek alapján megállapított kategóriákon belül az adott alap neve mellett fel kell tüntetni a portfolió meghatározó devizális, földrajzi kitettségét.

Az egyes alapokat a portfoliójuk eszköz-összetételének megfelelően az alábbi kategóriákba kell sorolni:


Az alap portfoliójában lévő eszközök egyéb jellemző eszközcsoport szerinti kockázati kitettségének (földrajzi, devizális, szektorális) jelölése céljából az egyes kategóriákon belül az alap neve mellett fel kell tüntetni az alap egyéb jellemző eszközcsoport szerinti kockázati kitettségére utaló kitételt, amennyiben az adott eszközcsoport meghatározó arányt, azaz több mint 70%-ot képvisel a portfolióban.

Az egyéb jellemző kockázati kitettség jelölésére az alábbi kifejezések használhatók:

A kockázati kitettség megjelölésére használható fogalmak körét a BAMOSZ Szakmai Standard Bizottsága határozhatja meg.

Az alapok hozamainak összehasonlítást lehetővé tévő közzétételénél az alapok adatait az alábbi adatstruktúrában kell feltüntetni:
1. Alap rövid neve
2. Alapkezelő neve (opcionális)
3. Alap kategóriája (pl. likviditási, pénzpiaci, rövid kötvény, hosszú kötvény stb...)
4. Jellemző kockázati kitettségre utaló fogalom (pl. forint, euró, hazai, európai, globális, szektor, stb...) a legjellemzőbb kitettség alapján illetve azt tovább bontva a második/harmadik legjellemzőbb típusú kitettség alapján (mint albesorolás)
5. Adott időszaki hozamok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alapok felsorolásánál a rendezés elsődleges szempontja az alapok kategória szerinti megoszlása, ezen belül az azonos földrajzi, devizális, szektorális kockázati kitettségű alapokat egymás mellett, egy "al-blokkba" rendezve kell felsorolni.

Az egyes alapok kategóriába sorolásának kiegészítő szabályai:

1. Kötvény- és pénzpiaci alapok nem tartalmazhatnak részvény-típusú eszközöket. A határidős eladással fedezett részvények ebből a szempontból kötvényjellegű eszköznek minősíthetők, az eszköz futamideje ebben az esetben megegyezik a határidős ügylet hátralévő lejárati idejével.
2. Az alapok egyes befektetéseit tekintve mind az eszközkategóriák, mind a földrajzi megoszlást tekintve az értékelés szempontjából a mögöttes kockázati kitettséget kell alapul venni. Ennek megfelelően a származtatott ügyletekben felvett long pozíciók a prompt ügyletekkel azonos megítélés alá esnek.
3. A befektetési jegyeket az őket kibocsátó alap kategóriájának megfelelően kell figyelembe venni.
4. A befektetési alapokba fektető alapok besorolását a mögöttes termék(ek) kategóriájának megfelelően kell figyelembe venni.

1. A kategória határoknak való megfelelés ellenőrzésének alapja az alap havi portfoliójelentése. Az alapkezelő köteles úgy összeállítani az alap portfoliójelentését, hogy abból a kategóriahatároknak való megfelelés egyértelműen ellenőrizhető legyen.
2. Amennyiben egy alap 3 hónapot meghaladóan nem felel meg az adott kategória szabályainak, ezt a tényt a hozamok közzététele esetén az alap neve mellé helyezett megfelelő jellel kell a nyilvánosság tudomására hozni. Az eltérés tényét közlő jel formája: Xné+/-, ahol X jelenti azt, hogy az adott alap hány negyedéve nem felel meg a kategória szabályainak, a +,- jelek pedig arra utalnak, hogy az eltérés növelte, vagy csökkentette-e a kockázatot.
3. Amennyiben egy adott alap legalább 12 hónapon keresztül nem felel meg a kategóriája szabályainak, az alapot új kategóriába kell sorolni.
4. Egy alap új kategóriába sorolása esetén az alap múltbeli hozamait csak arra az időszakra lehet bemutatni, amely időszakra az alap portfoliója megfelelt az új kategória szabályainak.
5. Nem minősül új kategóriába kerülésnek az, ha az alap a kategorizálási szabályok megváltozása miatt kerül másik kategóriába.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm