12 °C Budapest

Mi történt az árfolyamok és hozamok terén a régióban?

Pénzcentrum
2005. január 6. 10:05

Az elmúlt negyedévben a nemzeti fizetőeszközök erősödése jellemezte a kelet-közép-európai országok közül a négy leginkább meghatározó gazdaság (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) pénzpiacait. Különösen igaz ez a lengyel zlotyra, mely az euróval szemben csupán az elmúlt egy negyedévben (szeptember 30.-december 31.) mintegy 8%-ot, míg 2004 egészében több mint 13%-ot erősödött. Az erősödési trendből a forint sem maradt ki, bár a legutóbbi negyedévben csupán 0.5%-ot izmosodott az euróval szemben ( 2004 egészében közel 6%-os nominális felértékelődéssel "büszkélkedhet"). Az elmúlt év lezárásával érdemesnek tartottuk országonként külön-külön is röviden megvizsgálni, hogy milyen folyamatok voltak a meghatározók a deviza- és állampapírpiacokon.




A 2004-es esztendőt még 12.5%-os jegybanki alapkamattal kezdtük, mely szeptember végére 11%-ra, az év végére egyszámjegyűre, 9.5%-ra csökkent. A forint a negyedik negyedévben jellemzően stabil volt, kisebb kilengések a kamatdöntésekre vonatkozó spekulációkhoz illetve a nemzetközi eseményekhez kapcsolódtak. A makrogazdasági egyensúlytalanságok folyamatosan foglalkoztatták a befektetőket, ugyanakkor ez a piaci folyamatokban érdemben nem érződött.


Amint láthatjuk, a magyar fizetőeszköz az euróval szemben egy 4 Ft-os sávban ingadozott, ezzel szemben a dollárral szemben jelentősen erősödött. Az utóbbi a dollár euróval szembeni jelentős gyengülésével magyarázható. Az év végén már 180 Ft-ért juthattunk dollárhoz. 2004-ben a forint összességében 13%-ot izmosodott a zöldhasúval szemben.

A nyár végén megindult hozamcsökkenési trend az utolsó negyedévben tovább folytatódott. A dezinflációs folyamat hatására a befektetők ismét nagyobb bizalommal fordultak a magyar állampapírok felé. Bár az erős forintárfolyam a külföldi befektetők egy részét visszatartotta (jobb belépési pontra vártak), folyamatosan ők is beszálltak a rally-ba. A forint hozamgörbe rövidebb szegmense mintegy 200 bp-tal, míg a hosszabb szegmense mintegy 120 bp-tal tolódott el lefelé.


A negyedév során összességében 150 bp-os jegybanki kamatcsökkentés következett be. A rövid oldali hozamcsökkenés ennél jelentősebb volt, ami mutatja, hogy a piac további kamatcsökkentéseket árazott be.

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy hogyan alakult idősorosan a hozamgörbe rövid, középső és hosszú szegmense a legutóbbi negyedév során, és a bekövetkezett kamatcsökkentések milyen elmozdulásokat generáltak.


Amint láthatjuk, a kamatcsökkentéseket megelőzően a piac kissé túlárazott, de érdemi korrekció nem következett be a következő vágásra vonatkozó várakozások következtében. Külön kiemelendő, hogy a hozamgörbe hosszabb szegmensén -melyre a kamatcsökkentések nincsenek közvetlen befolyással - is csökkenni tudtak a hozamok, mely a piaci bizalom erősödésére, a konvergencia-folyamat folytatódására utaló jelként értékelhető.

Amint utaltunk rá a kamatcsökkentésekhez, és ebből következően a hozammérséklődésekhez a teret a belső feltételek közül az infláció számottevő csökkenése szolgáltatta. Szeptemberben az éves alapú inflációs ráta még 6.6%-ot mutatott, mely a novemberi (legutóbbi) adatok szerint 5.8%-ra mérséklődött. Az ezt követő hónapokra további számottevő csökkenés következik be részben bázishatások miatt.


A magyar gazdaságra bár továbbra is dinamikus növekedés jellemző (kb. 4%-os éves átlagos bővülés), a növekedési dinamika némi lassulást mutat, mely összefügg a külső konjunkturális folyamatokkal. 2005-ben az elemzői prognózisok jellemzően 3.8% körül szóródnak.



A cseh korona a szeptember 30. - december 31. közötti időszakban több mint 3.5%-kal értékelődött fel az euróval szemben, melyet a cseh központi bank egyelőre csak szóban próbált meg fékezni. A jegybankelnök kijelentései szerint a cseh fizetőeszköz felértékelődése mögött nem húzódnak meg fundamentális okok, így egy erősödő, illetve erős szinten maradó koronaárfolyamnak a fenntarthatósága bizonytalan. A jegybank a két éves csúcsot jelentő 30 korona/eurós árfolyamszint ellenére még nem avatkozott be közvetlenül a devizapiacon.


Megjegyezzük, hogy bár az ún. carry-trade folyamatnak Csehország esetében a magyarországinál jóval csekélyebb a jelentősége (alacsonyabb hozamszintek, ld. később), ugyanakkor a privatizáció, illetve az állam devizakötvény-kibocsátásai, valamint a dinamikus cseh gazdasági növekedés kellő alapot szolgáltat(ott) a korona erősödéséhez. Az elemzők a januári cseh Reuters-poll alapján 2005-re átlagosan 4%-os GDP-bővüléssel számolnak.


A negyedév során változatlanul 2.5%-on maradt cseh irányadó rátának megfelelően a hozamgörbe rövidebb oldalán csak minimális, míg a középső szegmensben kb. 80 bp-os csökkenés következett be az eltelt negyedév során. A korona erősödése láttán a piac bizonyos szereplői kamatcsökkentésre számítottak, ennek tudható be, hogy december elején a 3 hónapos referencia-hozam minimális mértékben az irányadó két hetes betéti ráta alá csökkent.


A cseh infláció októberben érte el 2004-es csúcspontját, és azóta érezhető csökkenés következett be, a januári cseh Reuters-poll alapján az elemzők 2004 decemberre 2.7%-os éves alapú pénzromlási ütemet várnak, azaz folytatódhat a dezinflációs trend. Ezzel 2004-ben az éves átlagos pénzromlási ütem 2.8%-lenne és hasonló értéket várnak az elemzők a 2005-ös esztendőre is.




A szlovák korona az elmúlt negyedévben 3.3%-ot erősödött az euróval szemben. A fizetőeszköz november elején a 40 korona/eurós - korábban stabilnak, és a jegybank által védhetőnek tartott - szint alá erősödött.


A jegybank az erősödés fékezésére több alkalommal tényleges devizapiaci intervencióhoz is folyamodott, melyek átmeneti hatásokat értek el. Emellett a szlovák monetáris hatóság az év során összességében 200 bp-tal - utoljára váratlanul november végén 50 bp-tal - csökkentette az irányadó két hetes repó rátájának szintjét is.

2004.11.26 12:03
Váratlan 50 bázispontos szlovák kamatcsökkentés

Az összefoglalóban fontos kitérni arra, hogy a szlovák jegybank december közepén bejelentette: az eddigi implicit inflációs célkövetés rendszeréről áttér a valódi inflációs célkövetés rendszerére. Amint azt írásunkban már részletesen kifejtettük, az árfolyam- és inflációs cél egyidejű megléte és hangoztatása akár komoly zavarokhoz is vezethet Szlovákiában a következő időszakban.

2004.12.22 13:10
Inflációs célkövetés rendszerére tér át a szlovák jegybank is - konfliktusok a láthatáron

A szlovák jegybank kamatcsökkentései mögött a korona erősödésén túl az infláció mérséklődése említhető. A 2003. januári jelentős mértékű hatósági áremelések számottevően hozzájárultak, hogy az árindex 2003. végére 10% közelébe emelekdett. 2004 során részben bázishatások miatt lendületes dezinfláció következett, novemberre a 12 havi infláció 6.3%-ra csökkent.


A kamatcsökkentések hatására a szlovák hozamgörbe rövidebb szegmense kb. 40 bp-tal lejjebb tolódott. Az 5 éves lejáraton szintén a szeptember végi állapotnál alacsonyabb hozamszinttel találkozhattunk az év végén, a 10 éves lejáraton kb. 50 bp volt a csökkenés (a benchmark szint a Reuters adatai szerint csak december 31-én ugrott 5%-ra, az új év első kereskedési napján már ismét 4.51%-ra csökkent).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A szlovák gazdaság már két teljes éve folyamatosan 4%, vagy afeletti GDP-növekedési ütemet produkál, melyben nagy szerepet játszik a korona erősödéséért is jobbára felelős külföldi működőtőke-beáramlás. 2004. harmadik negyedévében a várakozásokat (4.9%) meghaladva 5.3%-ra lassult a növekedési dinamika, mely még így is az egyik leggyorsabb a kelet-közép-európai régióban.





A lengyel zloty - amint azt már a bevezetőben is jeleztük - az elmúlt egy negyedévben mintegy 8%-ot, míg 2004 egészében több mint 13%-ot erősödött az euróval szemben. Érdemes azonban utalni rá, hogy az alacsony bérek, illetve a termelékenyég gyors javulása (munkaerőköltség-alapú reálárfolyam) kompenzálta a nominálisan jelentős árfolyam-erősödést.


A zloty trendszerű, és fokozódó erősödése nyomán egyes jegybanki nyilatkozatok már devizapiaci intervenciót is kilátásba helyeztek (a szabad lebegtetéses rendszer ellenére), melyre idáig nem került sor. A jegybank a kamatcsökkentéstől is tartózkodott. Az irányadó ráta változatlansága mellett azonban különösen a hozamgörbe hosszabb szegmensében számottevő hozamcsökkenés következett be a negyedév során.


A 10 éves papírok hozama a szeptember végi 7% közeléből év végére 5.8%-ig csökkentek.


A zloty erősödése mögött - a cseh részben említettekhez hasonlóan - ki kell térni bizonyos privatizációs ügyletekhez (pl. PKO BP Bank), illetve állami devizakötvény kibocsátásokhoz (euró, jen és svájci frank) kapcsolódó zlotyerősítő hatásra is. Emellett az is kiemelendő, hogy a lengyel jegybank 2004-ben összességében 125 bp-tal emelte az irányadó rátáját, melynek legfőbb indoka az infláció elleni küzdelem volt. A 3. negyedévben 6.5%-on álló lengyel kamatszint a második legmagasabb a régióban a magyar után.

A lengyel infláció nem csökken, így ez a tényező egyelőre nem nyit teret egy - a zloty erősödésének fékezését célzó - esetleges kamatcsökkentésnek.


A lengyel gazdaság a régióban bár továbbra is kiemelkedően jól teljesít, a GDP-bővülési ütem a harmadik negyedévben már 5% alá esett (4.8%) a korábbi 6% feletti ütemről. Az elemzői prognózisok további lassulással számolnak a következő időszakban is, mely a külső környezet romlásán túl a korábbi lendületes kamatemelések elhúzódó, illetve az erős zloty exportot visszafogó hatásának tudható be.





A régiós árfolyam-folyamatok jobb áttekinthetősége érdekében érdemes rápillantani a következő ábrára, mely azt mutatja, hogy a négy deviza közül a legnagyobb erősödést a zloty produkálta. A forint érdemben nem erősödött, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nálunk létezik egy intervenciós sáv, melyhez a tényleges árfolyam igen közel van.


A 2004 elejétől vizsgált relatív árfolyam-alakulás alapján jól megfigyelhető egy trendszerű erősödés mind a négy régiós deviza esetében.

Az éves erősödés mértékénél is kiemelkedő a lengyel fizetőeszköz. Meg kell említenünk, hogy a rubel is tekintélyes mértékben izmosodott a dollárral szemben a tavalyi évben, mely jórészt az utolsó negyedévi jó rubelteljesítménynek volt köszönhető (az olajárak sokat segítettek).

Külön érdemes áttekinteni, hogy a hozamfelár hogyan alakult az elmúlt negyedévben a 4 vizsgált ország esetében. Az egyes országok 10 éves hozamait a hasonló futamidejű 10 éves eurókötvénnyel hasonlítottuk össze, a felár historikus alakulása bázispontban látható.


A magyar hozamfelár bár mintegy 100 bp-tal csökkent a negyedév során, de így is messze a legmagasabb a régióban.

Végül egy rövid inflációs összehasonlítást teszünk a régióban.


A lengyel infláció ezekben a hónapokban tetőzik, míg a cseh pénzromlási ütem már enyhe csökkenést mutat. A négy ország közül jó eséllyel csak a magyar lendületes dezinfláció nyit önmagában teret újabb monetáris enyhítéseknek, mellyel az Európában legmagasabb kamatszint, és ezáltal a magas hozamfelár is mérséklődhet a következő negyedévben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem