18 °C Budapest

Erősödő dollárra spekulál a lakosság egy része

Pénzcentrum
2004. november 29. 10:09

Az elmúlt hetekben egyre inkább központi témává lépett elő a dollár általános világpiaci gyengélkedése, melynek egyaránt vannak kedvező, illetve kedvezőtlen hatásai Magyarországra is. Míg az utóbbiak jellemzően vállalati szinten (dollárban keletkező exportbevételeknél), addig a kedvező hatások jellemzően makrogazdasági, nemzetgazdasági szinten jelentkeznek (üzemanyagok korlátozott áremelkedése forintban, exportot meghaladó arányú dollárimport). Az utóbbi hónapokban a dollárral szemben látványosan erősödő forint a gazdaság 3 nagy szereplője közül - spekuláció, illetve külföldi utazás esetén - a lakosságnak is egyre kedvezőbbé válhatott.

Egyre kedvezőbb helyzetben vannak azok, akik külföldi utazásaikhoz dollárt váltanak, ezt manapság már alig 185 forintért megtehetik a dollár egy egységéért. Ez kétségtelenül kedvező lehet. Van azonban egy másik mód is arra, hogy a most gyengülő trendben lévő dollár kedvező hatásaiból részesedhessünk anélkül, hogy elhagynánk az országot. Ez nem más, mint a dollár újbóli erősödésére való spekuláció, de természtesen ezt mindenkinek csak saját felelősségére ajánljuk.

Érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amiről jól látszik, hogy utoljára 1997 elején találkozhattunk hasonlóan erős forinttal a dollárral szemben.


A forint/dollár relációban a következő időszakban akkor nyerhetünk, ha a forintunkat átváltjuk dollárra arra spekulálva, hogy a dollár gyengülése nem folytatódik "örökké", azaz előbb-utóbb megfordulhat a trend. Ekkor a dollár egy egységéért egyre több forintot tudnánk majd visszakapni. Ezt a lehetőséget egyre többen felismerték már az elmúlt időszakban, az erősödő forint/gyengülő dollár párosa egyre inkább meghozta a lakosság spekulációs kedvét.

Erre vall ugyanis az, hogy a 2002 eleje óta folyamatosan csökkenő devizamegtakarítások az utóbbi időben kissé emelkedni kezdtek - írja a Népszabadság. Az OTP Bank tapasztalatai szerint az elmúlt fél évben a dollárban nyilvántartott devizabetét-állomány átlagosan havonként 0.1 százalékkal emelkedett.

A bank az idén január és október között (napi átlagban) 3 százalékkal több dollárt adott el, mint a múlt év hasonló időszakában. A bank ügyfelei folyamatosan nyitják a devizaszámlákat, elsősorban euróban és USA-dollárban. A lakosság számláinak 60 százalékát euróban, 30 százalékát dollárban tartja, a maradék 10 százalék svájci frank, kanadai dollár vagy a brit font között oszlik meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A devizamegtakarításoktól eddig az riasztotta el a lakosságot, hogy alacsony kamatozás mellett helyezhették el pénzüket, ráadásul a forint eltérő ütemben erősödött ezekkel a külföldi fizetőeszközökkel szemben, azaz a devizában megtakarítás rendszerint csak veszteségeket jelentett.

A kamatok most is viszonylag alacsonyak (pl. dollárban, vagy euróban), ugyanakkor ha valaki a külföldi fizetőeszköz (pl. dollár) gyors erősödésére számít, akkor érdemes lehet abban a devizában megtakarítania.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?