12 °C Budapest

Erősödő dollárra spekulál a lakosság egy része

Pénzcentrum
2004. november 29. 10:09

Az elmúlt hetekben egyre inkább központi témává lépett elő a dollár általános világpiaci gyengélkedése, melynek egyaránt vannak kedvező, illetve kedvezőtlen hatásai Magyarországra is. Míg az utóbbiak jellemzően vállalati szinten (dollárban keletkező exportbevételeknél), addig a kedvező hatások jellemzően makrogazdasági, nemzetgazdasági szinten jelentkeznek (üzemanyagok korlátozott áremelkedése forintban, exportot meghaladó arányú dollárimport). Az utóbbi hónapokban a dollárral szemben látványosan erősödő forint a gazdaság 3 nagy szereplője közül - spekuláció, illetve külföldi utazás esetén - a lakosságnak is egyre kedvezőbbé válhatott.

Egyre kedvezőbb helyzetben vannak azok, akik külföldi utazásaikhoz dollárt váltanak, ezt manapság már alig 185 forintért megtehetik a dollár egy egységéért. Ez kétségtelenül kedvező lehet. Van azonban egy másik mód is arra, hogy a most gyengülő trendben lévő dollár kedvező hatásaiból részesedhessünk anélkül, hogy elhagynánk az országot. Ez nem más, mint a dollár újbóli erősödésére való spekuláció, de természtesen ezt mindenkinek csak saját felelősségére ajánljuk.

Érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amiről jól látszik, hogy utoljára 1997 elején találkozhattunk hasonlóan erős forinttal a dollárral szemben.


A forint/dollár relációban a következő időszakban akkor nyerhetünk, ha a forintunkat átváltjuk dollárra arra spekulálva, hogy a dollár gyengülése nem folytatódik "örökké", azaz előbb-utóbb megfordulhat a trend. Ekkor a dollár egy egységéért egyre több forintot tudnánk majd visszakapni. Ezt a lehetőséget egyre többen felismerték már az elmúlt időszakban, az erősödő forint/gyengülő dollár párosa egyre inkább meghozta a lakosság spekulációs kedvét.

Erre vall ugyanis az, hogy a 2002 eleje óta folyamatosan csökkenő devizamegtakarítások az utóbbi időben kissé emelkedni kezdtek - írja a Népszabadság. Az OTP Bank tapasztalatai szerint az elmúlt fél évben a dollárban nyilvántartott devizabetét-állomány átlagosan havonként 0.1 százalékkal emelkedett.

A bank az idén január és október között (napi átlagban) 3 százalékkal több dollárt adott el, mint a múlt év hasonló időszakában. A bank ügyfelei folyamatosan nyitják a devizaszámlákat, elsősorban euróban és USA-dollárban. A lakosság számláinak 60 százalékát euróban, 30 százalékát dollárban tartja, a maradék 10 százalék svájci frank, kanadai dollár vagy a brit font között oszlik meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A devizamegtakarításoktól eddig az riasztotta el a lakosságot, hogy alacsony kamatozás mellett helyezhették el pénzüket, ráadásul a forint eltérő ütemben erősödött ezekkel a külföldi fizetőeszközökkel szemben, azaz a devizában megtakarítás rendszerint csak veszteségeket jelentett.

A kamatok most is viszonylag alacsonyak (pl. dollárban, vagy euróban), ugyanakkor ha valaki a külföldi fizetőeszköz (pl. dollár) gyors erősödésére számít, akkor érdemes lehet abban a devizában megtakarítania.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?