Erősödő dollárra spekulál a lakosság egy része

Pénzcentrum
2004. november 29. 10:09

Az elmúlt hetekben egyre inkább központi témává lépett elő a dollár általános világpiaci gyengélkedése, melynek egyaránt vannak kedvező, illetve kedvezőtlen hatásai Magyarországra is. Míg az utóbbiak jellemzően vállalati szinten (dollárban keletkező exportbevételeknél), addig a kedvező hatások jellemzően makrogazdasági, nemzetgazdasági szinten jelentkeznek (üzemanyagok korlátozott áremelkedése forintban, exportot meghaladó arányú dollárimport). Az utóbbi hónapokban a dollárral szemben látványosan erősödő forint a gazdaság 3 nagy szereplője közül - spekuláció, illetve külföldi utazás esetén - a lakosságnak is egyre kedvezőbbé válhatott.

Egyre kedvezőbb helyzetben vannak azok, akik külföldi utazásaikhoz dollárt váltanak, ezt manapság már alig 185 forintért megtehetik a dollár egy egységéért. Ez kétségtelenül kedvező lehet. Van azonban egy másik mód is arra, hogy a most gyengülő trendben lévő dollár kedvező hatásaiból részesedhessünk anélkül, hogy elhagynánk az országot. Ez nem más, mint a dollár újbóli erősödésére való spekuláció, de természtesen ezt mindenkinek csak saját felelősségére ajánljuk.

Érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amiről jól látszik, hogy utoljára 1997 elején találkozhattunk hasonlóan erős forinttal a dollárral szemben.


A forint/dollár relációban a következő időszakban akkor nyerhetünk, ha a forintunkat átváltjuk dollárra arra spekulálva, hogy a dollár gyengülése nem folytatódik "örökké", azaz előbb-utóbb megfordulhat a trend. Ekkor a dollár egy egységéért egyre több forintot tudnánk majd visszakapni. Ezt a lehetőséget egyre többen felismerték már az elmúlt időszakban, az erősödő forint/gyengülő dollár párosa egyre inkább meghozta a lakosság spekulációs kedvét.

Erre vall ugyanis az, hogy a 2002 eleje óta folyamatosan csökkenő devizamegtakarítások az utóbbi időben kissé emelkedni kezdtek - írja a Népszabadság. Az OTP Bank tapasztalatai szerint az elmúlt fél évben a dollárban nyilvántartott devizabetét-állomány átlagosan havonként 0.1 százalékkal emelkedett.

A bank az idén január és október között (napi átlagban) 3 százalékkal több dollárt adott el, mint a múlt év hasonló időszakában. A bank ügyfelei folyamatosan nyitják a devizaszámlákat, elsősorban euróban és USA-dollárban. A lakosság számláinak 60 százalékát euróban, 30 százalékát dollárban tartja, a maradék 10 százalék svájci frank, kanadai dollár vagy a brit font között oszlik meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A devizamegtakarításoktól eddig az riasztotta el a lakosságot, hogy alacsony kamatozás mellett helyezhették el pénzüket, ráadásul a forint eltérő ütemben erősödött ezekkel a külföldi fizetőeszközökkel szemben, azaz a devizában megtakarítás rendszerint csak veszteségeket jelentett.

A kamatok most is viszonylag alacsonyak (pl. dollárban, vagy euróban), ugyanakkor ha valaki a külföldi fizetőeszköz (pl. dollár) gyors erősödésére számít, akkor érdemes lehet abban a devizában megtakarítania.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?