28 °C Budapest

Erősödő dollárra spekulál a lakosság egy része

Pénzcentrum
2004. november 29. 10:09

Az elmúlt hetekben egyre inkább központi témává lépett elő a dollár általános világpiaci gyengélkedése, melynek egyaránt vannak kedvező, illetve kedvezőtlen hatásai Magyarországra is. Míg az utóbbiak jellemzően vállalati szinten (dollárban keletkező exportbevételeknél), addig a kedvező hatások jellemzően makrogazdasági, nemzetgazdasági szinten jelentkeznek (üzemanyagok korlátozott áremelkedése forintban, exportot meghaladó arányú dollárimport). Az utóbbi hónapokban a dollárral szemben látványosan erősödő forint a gazdaság 3 nagy szereplője közül - spekuláció, illetve külföldi utazás esetén - a lakosságnak is egyre kedvezőbbé válhatott.

Egyre kedvezőbb helyzetben vannak azok, akik külföldi utazásaikhoz dollárt váltanak, ezt manapság már alig 185 forintért megtehetik a dollár egy egységéért. Ez kétségtelenül kedvező lehet. Van azonban egy másik mód is arra, hogy a most gyengülő trendben lévő dollár kedvező hatásaiból részesedhessünk anélkül, hogy elhagynánk az országot. Ez nem más, mint a dollár újbóli erősödésére való spekuláció, de természtesen ezt mindenkinek csak saját felelősségére ajánljuk.

Érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amiről jól látszik, hogy utoljára 1997 elején találkozhattunk hasonlóan erős forinttal a dollárral szemben.


A forint/dollár relációban a következő időszakban akkor nyerhetünk, ha a forintunkat átváltjuk dollárra arra spekulálva, hogy a dollár gyengülése nem folytatódik "örökké", azaz előbb-utóbb megfordulhat a trend. Ekkor a dollár egy egységéért egyre több forintot tudnánk majd visszakapni. Ezt a lehetőséget egyre többen felismerték már az elmúlt időszakban, az erősödő forint/gyengülő dollár párosa egyre inkább meghozta a lakosság spekulációs kedvét.

Erre vall ugyanis az, hogy a 2002 eleje óta folyamatosan csökkenő devizamegtakarítások az utóbbi időben kissé emelkedni kezdtek - írja a Népszabadság. Az OTP Bank tapasztalatai szerint az elmúlt fél évben a dollárban nyilvántartott devizabetét-állomány átlagosan havonként 0.1 százalékkal emelkedett.

A bank az idén január és október között (napi átlagban) 3 százalékkal több dollárt adott el, mint a múlt év hasonló időszakában. A bank ügyfelei folyamatosan nyitják a devizaszámlákat, elsősorban euróban és USA-dollárban. A lakosság számláinak 60 százalékát euróban, 30 százalékát dollárban tartja, a maradék 10 százalék svájci frank, kanadai dollár vagy a brit font között oszlik meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A devizamegtakarításoktól eddig az riasztotta el a lakosságot, hogy alacsony kamatozás mellett helyezhették el pénzüket, ráadásul a forint eltérő ütemben erősödött ezekkel a külföldi fizetőeszközökkel szemben, azaz a devizában megtakarítás rendszerint csak veszteségeket jelentett.

A kamatok most is viszonylag alacsonyak (pl. dollárban, vagy euróban), ugyanakkor ha valaki a külföldi fizetőeszköz (pl. dollár) gyors erősödésére számít, akkor érdemes lehet abban a devizában megtakarítania.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem