21 °C Budapest

Inflációs jelentés: megemelt árindex prognózis, magasabb növekedési becslés

Pénzcentrum
2004. augusztus 16. 14:07

Emelte idei és jövő évi inflációs előrejelzését az alappálya vonatkozásában az MNB Közgazdasági főosztályának elemző csoportja. Legnagyobb valószínűséggel idén 6.1 (+0.1%), 2005 decemberében 4.4%-os (+0.4%) infláció várható, ha a jelenlegi monetáris kondíciók maradnak érvényben. A prognózisok középértékének növekedésével csökkent a felfelé való eltérés valószínűsége az alapelőrejelzéstől a korábbi becsléshez képest. A magasabb inflációs várakozások mellett a jegybank a korábbinál magasabb növekedésre számít.

Májusban és júniusban növekedett a forintbefektetésektől elvárt kockázati felár - állapítja meg az inflációs jelentés. Emögött elsősorban a hazai gazdasági folyamatok, különösen a külső egyensúly megítélésének romlása állt. Az amerikai kamatciklus beindulására vonatkozó várakozások, valamint az ezzel járó alacsonyabb globális kockázatvállalási hajlandóság is részben ebben az időszakban, főleg áprilisban és májusban éreztette hatását.

A kockázati felár emelkedése a forint árfolyamának tartós gyengülése nélkül ment végbe, és magasabb forinthozamokban öltött testet. A májusi hozamemelkedés a hozamgörbe egészét érintette, júniustól a romló kockázati megítélés elsősorban már a következő 3-4 évre vonatkozó magasabb kamatvárakozásokban jelent meg.

Július második felében némiképp javult a kockázati megítélés, amit elsősorban globális és regionális hatásoknak tulajdoníthatunk. A hozamok minden lejáraton csökkentek, a forint árfolyama erősödött. A hozamok ugyanakkor még mindig magasabbak, mint május elején voltak.


2004 második negyedévében a fogyasztóiár-index 7.3, míg a maginfláció 6.2 százalék volt, ami az első negyedévhez képest az infláció gyorsulását mutatja. Míg az infláció tavalyhoz viszonyított emelkedését jórészt az idei ÁFA- és jövedékiadó-emelés okozta, ehhez a második negyedévben egyre inkább hozzáadódott a feldolgozatlan élelmiszerek illetve a jármű-üzemanyag körben keletkező magas áremelkedés hatása.

Általánosságban, az első félévben az inflációt befolyásoló legfontosabb kínálati oldali tényezők közül, az adóemelés mellett, a magas szintre emelkedő versenyszférabeli bérinflációtérdemes megemlíteni. Bár a magas bérinfláció növelte a költségoldali inflációs nyomást, a magas termelékenység-növekedés és az előző évhez képest erősebb forint árfolyam ez ellen hathatott.

A keresleti oldali folyamatok közül az idei félév elején a fogyasztás 2001-2003 közepe közötti rendkívül gyors növekedésének késleltetett inflációs hatása lehetett domináns, míg a második negyedévben ezt már ellensúlyozhatta a lassuló fogyasztás infláció-mérséklő hatása.

Az inflációs várakozásokra vonatkozó információk az MNB szerint ellentmondásosak: miközben a piaci elemzők és a kutatóintézetek 2004-re és 2005-re is a korábbinál lassabb infláció-csökkenésre számítanak, addig a lakosság és a vállalatvezetők a korábbiaknál valamelyest kedvezőbbnek ítélték meg az inflációs kilátásokat.

Az MNB prognózisa szerint a külső és belső konjunkturális folyamatok idén a gazdaság bővülésének 3.8 százalékra történő gyorsulását eredményezik. 2005-ben a növekedés 3.6 százalék körül alakul várhatóan. A korábbi prognózis idénre és 2005-re is 3.4% volt. A növekedési ütem gyorsulását, majd enyhe lassulását döntően a nemzetgazdasági beruházások alakulásával magyarázza a jegybank. Az előrejelzés külpiacunk dinamikus bővülésével számol. A lakossági beruházások a lakástámogatási rendszer elmúlt év végén bekövetkezett változása miatt folyamatosan lassulnak, ám ennek hatása inkább az év vége felé kezd érzékelhetővé válni. Az állami beruházások pedig 2005-ben, a normatív fiskális feltevés alapján mérséklődnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakosság rendelkezésre álló jövedelme és fogyasztása 2004-ben viszonylag mérsékelten bővül. Később azonban a jövedelmi helyzet fokozatos javulása a fogyasztás enyhe gyorsulásának irányába mutat. Az állami szektor az aggregált keresletre az idei évben mérséklően hat, a kereslet-szűkítés mértéke idén a GDP másfél százalékánál is több lehet. Jövőre, a feltételezett fél százalékos ESA-hiány csökkenésnek megfelelően, szerényebb mértékű kereslet-szűkítő hatással számolhatunk.


A belföldi kereslet, és különösen a dinamikus beruházási tevékenység importvonzata miatt azonban a gyorsan növekvő export ellenére a nettó export idén még enyhén negatív lesz, 2005-ben azonban már pozitívvá válhat.

A munkaerő-kereslet kínálati korlátokba ütközése magas bérinflációhoz vezethet. A korábbi évek magas bérinflációja a tőke-munka helyettesítést ösztönzi, illetve bizonyos szektorokban már érzékelhető a strukturális munkaerőhiány.

2005. elejéig markáns, később lassuló dezinflációra számít a szakértő csoport a prognózis alappályájában. 2004. végén és 2005. elején igen markáns, míg 2005. második negyedévétől kezdődően fokozatos, mérsékelt dezinflációra van esély. Az alapfeltevések érvényessége esetén 2004. végére 6 százalék körüli szintre, míg 2005. végére 4-5 százalék közé eshet a fogyasztóiár-index. Az árnövekedés mértéke legnagyobb eséllyel a célsáv (4%+/-1%)felső felében helyezkedik majd el, úgy, hogy az előrejelzés körüli bizonytalanság enyhén a magasabb infláció felé mutat.

Kínálati oldalon a fajlagos bérköltségek mérséklődése és az olajárak jelenlegi magas szintről történő feltételezett csökkenése az infláció lassulásának irányába mutat. Hasonlóan a dezinflációt támogatja a feldolgozatlan élelmiszerek piacán érvényesülő verseny és a szabályozott árak - feltétezésünk szerinti - átlag alatti emelkedése is. A keresleti oldali folyamatok azonban hosszabb távon némileg lassítják a dezinflációt.

Összességében a jövő év végi inflációs előrejelzés a korábbi jelentéshez képest emelkedett, de egyúttal az alap-előrejelzésnél magasabb infláció felé mutató kockázatok valamelyest mérséklődtek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm