Inflációs jelentés: megemelt árindex prognózis, magasabb növekedési becslés

Pénzcentrum
2004. augusztus 16. 14:07

Emelte idei és jövő évi inflációs előrejelzését az alappálya vonatkozásában az MNB Közgazdasági főosztályának elemző csoportja. Legnagyobb valószínűséggel idén 6.1 (+0.1%), 2005 decemberében 4.4%-os (+0.4%) infláció várható, ha a jelenlegi monetáris kondíciók maradnak érvényben. A prognózisok középértékének növekedésével csökkent a felfelé való eltérés valószínűsége az alapelőrejelzéstől a korábbi becsléshez képest. A magasabb inflációs várakozások mellett a jegybank a korábbinál magasabb növekedésre számít.

Májusban és júniusban növekedett a forintbefektetésektől elvárt kockázati felár - állapítja meg az inflációs jelentés. Emögött elsősorban a hazai gazdasági folyamatok, különösen a külső egyensúly megítélésének romlása állt. Az amerikai kamatciklus beindulására vonatkozó várakozások, valamint az ezzel járó alacsonyabb globális kockázatvállalási hajlandóság is részben ebben az időszakban, főleg áprilisban és májusban éreztette hatását.

A kockázati felár emelkedése a forint árfolyamának tartós gyengülése nélkül ment végbe, és magasabb forinthozamokban öltött testet. A májusi hozamemelkedés a hozamgörbe egészét érintette, júniustól a romló kockázati megítélés elsősorban már a következő 3-4 évre vonatkozó magasabb kamatvárakozásokban jelent meg.

Július második felében némiképp javult a kockázati megítélés, amit elsősorban globális és regionális hatásoknak tulajdoníthatunk. A hozamok minden lejáraton csökkentek, a forint árfolyama erősödött. A hozamok ugyanakkor még mindig magasabbak, mint május elején voltak.


2004 második negyedévében a fogyasztóiár-index 7.3, míg a maginfláció 6.2 százalék volt, ami az első negyedévhez képest az infláció gyorsulását mutatja. Míg az infláció tavalyhoz viszonyított emelkedését jórészt az idei ÁFA- és jövedékiadó-emelés okozta, ehhez a második negyedévben egyre inkább hozzáadódott a feldolgozatlan élelmiszerek illetve a jármű-üzemanyag körben keletkező magas áremelkedés hatása.

Általánosságban, az első félévben az inflációt befolyásoló legfontosabb kínálati oldali tényezők közül, az adóemelés mellett, a magas szintre emelkedő versenyszférabeli bérinflációtérdemes megemlíteni. Bár a magas bérinfláció növelte a költségoldali inflációs nyomást, a magas termelékenység-növekedés és az előző évhez képest erősebb forint árfolyam ez ellen hathatott.

A keresleti oldali folyamatok közül az idei félév elején a fogyasztás 2001-2003 közepe közötti rendkívül gyors növekedésének késleltetett inflációs hatása lehetett domináns, míg a második negyedévben ezt már ellensúlyozhatta a lassuló fogyasztás infláció-mérséklő hatása.

Az inflációs várakozásokra vonatkozó információk az MNB szerint ellentmondásosak: miközben a piaci elemzők és a kutatóintézetek 2004-re és 2005-re is a korábbinál lassabb infláció-csökkenésre számítanak, addig a lakosság és a vállalatvezetők a korábbiaknál valamelyest kedvezőbbnek ítélték meg az inflációs kilátásokat.

Az MNB prognózisa szerint a külső és belső konjunkturális folyamatok idén a gazdaság bővülésének 3.8 százalékra történő gyorsulását eredményezik. 2005-ben a növekedés 3.6 százalék körül alakul várhatóan. A korábbi prognózis idénre és 2005-re is 3.4% volt. A növekedési ütem gyorsulását, majd enyhe lassulását döntően a nemzetgazdasági beruházások alakulásával magyarázza a jegybank. Az előrejelzés külpiacunk dinamikus bővülésével számol. A lakossági beruházások a lakástámogatási rendszer elmúlt év végén bekövetkezett változása miatt folyamatosan lassulnak, ám ennek hatása inkább az év vége felé kezd érzékelhetővé válni. Az állami beruházások pedig 2005-ben, a normatív fiskális feltevés alapján mérséklődnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakosság rendelkezésre álló jövedelme és fogyasztása 2004-ben viszonylag mérsékelten bővül. Később azonban a jövedelmi helyzet fokozatos javulása a fogyasztás enyhe gyorsulásának irányába mutat. Az állami szektor az aggregált keresletre az idei évben mérséklően hat, a kereslet-szűkítés mértéke idén a GDP másfél százalékánál is több lehet. Jövőre, a feltételezett fél százalékos ESA-hiány csökkenésnek megfelelően, szerényebb mértékű kereslet-szűkítő hatással számolhatunk.


A belföldi kereslet, és különösen a dinamikus beruházási tevékenység importvonzata miatt azonban a gyorsan növekvő export ellenére a nettó export idén még enyhén negatív lesz, 2005-ben azonban már pozitívvá válhat.

A munkaerő-kereslet kínálati korlátokba ütközése magas bérinflációhoz vezethet. A korábbi évek magas bérinflációja a tőke-munka helyettesítést ösztönzi, illetve bizonyos szektorokban már érzékelhető a strukturális munkaerőhiány.

2005. elejéig markáns, később lassuló dezinflációra számít a szakértő csoport a prognózis alappályájában. 2004. végén és 2005. elején igen markáns, míg 2005. második negyedévétől kezdődően fokozatos, mérsékelt dezinflációra van esély. Az alapfeltevések érvényessége esetén 2004. végére 6 százalék körüli szintre, míg 2005. végére 4-5 százalék közé eshet a fogyasztóiár-index. Az árnövekedés mértéke legnagyobb eséllyel a célsáv (4%+/-1%)felső felében helyezkedik majd el, úgy, hogy az előrejelzés körüli bizonytalanság enyhén a magasabb infláció felé mutat.

Kínálati oldalon a fajlagos bérköltségek mérséklődése és az olajárak jelenlegi magas szintről történő feltételezett csökkenése az infláció lassulásának irányába mutat. Hasonlóan a dezinflációt támogatja a feldolgozatlan élelmiszerek piacán érvényesülő verseny és a szabályozott árak - feltétezésünk szerinti - átlag alatti emelkedése is. A keresleti oldali folyamatok azonban hosszabb távon némileg lassítják a dezinflációt.

Összességében a jövő év végi inflációs előrejelzés a korábbi jelentéshez képest emelkedett, de egyúttal az alap-előrejelzésnél magasabb infláció felé mutató kockázatok valamelyest mérséklődtek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17