32 °C Budapest

Inflációs jelentés: megemelt árindex prognózis, magasabb növekedési becslés

Pénzcentrum
2004. augusztus 16. 14:07

Emelte idei és jövő évi inflációs előrejelzését az alappálya vonatkozásában az MNB Közgazdasági főosztályának elemző csoportja. Legnagyobb valószínűséggel idén 6.1 (+0.1%), 2005 decemberében 4.4%-os (+0.4%) infláció várható, ha a jelenlegi monetáris kondíciók maradnak érvényben. A prognózisok középértékének növekedésével csökkent a felfelé való eltérés valószínűsége az alapelőrejelzéstől a korábbi becsléshez képest. A magasabb inflációs várakozások mellett a jegybank a korábbinál magasabb növekedésre számít.

Májusban és júniusban növekedett a forintbefektetésektől elvárt kockázati felár - állapítja meg az inflációs jelentés. Emögött elsősorban a hazai gazdasági folyamatok, különösen a külső egyensúly megítélésének romlása állt. Az amerikai kamatciklus beindulására vonatkozó várakozások, valamint az ezzel járó alacsonyabb globális kockázatvállalási hajlandóság is részben ebben az időszakban, főleg áprilisban és májusban éreztette hatását.

A kockázati felár emelkedése a forint árfolyamának tartós gyengülése nélkül ment végbe, és magasabb forinthozamokban öltött testet. A májusi hozamemelkedés a hozamgörbe egészét érintette, júniustól a romló kockázati megítélés elsősorban már a következő 3-4 évre vonatkozó magasabb kamatvárakozásokban jelent meg.

Július második felében némiképp javult a kockázati megítélés, amit elsősorban globális és regionális hatásoknak tulajdoníthatunk. A hozamok minden lejáraton csökkentek, a forint árfolyama erősödött. A hozamok ugyanakkor még mindig magasabbak, mint május elején voltak.


2004 második negyedévében a fogyasztóiár-index 7.3, míg a maginfláció 6.2 százalék volt, ami az első negyedévhez képest az infláció gyorsulását mutatja. Míg az infláció tavalyhoz viszonyított emelkedését jórészt az idei ÁFA- és jövedékiadó-emelés okozta, ehhez a második negyedévben egyre inkább hozzáadódott a feldolgozatlan élelmiszerek illetve a jármű-üzemanyag körben keletkező magas áremelkedés hatása.

Általánosságban, az első félévben az inflációt befolyásoló legfontosabb kínálati oldali tényezők közül, az adóemelés mellett, a magas szintre emelkedő versenyszférabeli bérinflációtérdemes megemlíteni. Bár a magas bérinfláció növelte a költségoldali inflációs nyomást, a magas termelékenység-növekedés és az előző évhez képest erősebb forint árfolyam ez ellen hathatott.

A keresleti oldali folyamatok közül az idei félév elején a fogyasztás 2001-2003 közepe közötti rendkívül gyors növekedésének késleltetett inflációs hatása lehetett domináns, míg a második negyedévben ezt már ellensúlyozhatta a lassuló fogyasztás infláció-mérséklő hatása.

Az inflációs várakozásokra vonatkozó információk az MNB szerint ellentmondásosak: miközben a piaci elemzők és a kutatóintézetek 2004-re és 2005-re is a korábbinál lassabb infláció-csökkenésre számítanak, addig a lakosság és a vállalatvezetők a korábbiaknál valamelyest kedvezőbbnek ítélték meg az inflációs kilátásokat.

Az MNB prognózisa szerint a külső és belső konjunkturális folyamatok idén a gazdaság bővülésének 3.8 százalékra történő gyorsulását eredményezik. 2005-ben a növekedés 3.6 százalék körül alakul várhatóan. A korábbi prognózis idénre és 2005-re is 3.4% volt. A növekedési ütem gyorsulását, majd enyhe lassulását döntően a nemzetgazdasági beruházások alakulásával magyarázza a jegybank. Az előrejelzés külpiacunk dinamikus bővülésével számol. A lakossági beruházások a lakástámogatási rendszer elmúlt év végén bekövetkezett változása miatt folyamatosan lassulnak, ám ennek hatása inkább az év vége felé kezd érzékelhetővé válni. Az állami beruházások pedig 2005-ben, a normatív fiskális feltevés alapján mérséklődnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakosság rendelkezésre álló jövedelme és fogyasztása 2004-ben viszonylag mérsékelten bővül. Később azonban a jövedelmi helyzet fokozatos javulása a fogyasztás enyhe gyorsulásának irányába mutat. Az állami szektor az aggregált keresletre az idei évben mérséklően hat, a kereslet-szűkítés mértéke idén a GDP másfél százalékánál is több lehet. Jövőre, a feltételezett fél százalékos ESA-hiány csökkenésnek megfelelően, szerényebb mértékű kereslet-szűkítő hatással számolhatunk.


A belföldi kereslet, és különösen a dinamikus beruházási tevékenység importvonzata miatt azonban a gyorsan növekvő export ellenére a nettó export idén még enyhén negatív lesz, 2005-ben azonban már pozitívvá válhat.

A munkaerő-kereslet kínálati korlátokba ütközése magas bérinflációhoz vezethet. A korábbi évek magas bérinflációja a tőke-munka helyettesítést ösztönzi, illetve bizonyos szektorokban már érzékelhető a strukturális munkaerőhiány.

2005. elejéig markáns, később lassuló dezinflációra számít a szakértő csoport a prognózis alappályájában. 2004. végén és 2005. elején igen markáns, míg 2005. második negyedévétől kezdődően fokozatos, mérsékelt dezinflációra van esély. Az alapfeltevések érvényessége esetén 2004. végére 6 százalék körüli szintre, míg 2005. végére 4-5 százalék közé eshet a fogyasztóiár-index. Az árnövekedés mértéke legnagyobb eséllyel a célsáv (4%+/-1%)felső felében helyezkedik majd el, úgy, hogy az előrejelzés körüli bizonytalanság enyhén a magasabb infláció felé mutat.

Kínálati oldalon a fajlagos bérköltségek mérséklődése és az olajárak jelenlegi magas szintről történő feltételezett csökkenése az infláció lassulásának irányába mutat. Hasonlóan a dezinflációt támogatja a feldolgozatlan élelmiszerek piacán érvényesülő verseny és a szabályozott árak - feltétezésünk szerinti - átlag alatti emelkedése is. A keresleti oldali folyamatok azonban hosszabb távon némileg lassítják a dezinflációt.

Összességében a jövő év végi inflációs előrejelzés a korábbi jelentéshez képest emelkedett, de egyúttal az alap-előrejelzésnél magasabb infláció felé mutató kockázatok valamelyest mérséklődtek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?