12 °C Budapest

Kínai uralom a külkereskedelmi deficitben, 40%-kal növekvő behozatal

Pénzcentrum
2004. május 10. 09:48

Hazánkban az elmúlt években viszonylag magas volt a külkereskedelmi deficit GDP-hez viszonyított aránya. A passzívum jelentős része néhány nagyobb országra korlátozódik. Érdemesnek tartottuk megvizsgálni, hogy az elmúlt hét évben (1997-2003) hogyan változott hazánk külkereskedelmi orientációja, mely országok esetén áll fenn aktívumunk, illetve passzívumunk és ezek milyen arányban járultak hozzá külkereskedelmi hiányunkhoz. Írásunk célja a mély és az egyes gazdasági szektorok szintjéig terjedő elemzés helyett elsősorban a főbb tendenciákra való rávilágítás. A vizsgálat egyik legfőbb tanulsága, hogy mára a Kínával folytatott kereskedelmünk adja a legnagyobb passzívumot az egyenlegben, a kínai import igen dinamikusan, 40% körüli mértékben bővül.

Az elmúlt hét évet tekintve a külkereskedelmi mérleg passzívuma GDP-arányosan jellemzően 5-7% között ingadozott.


A hozzávetőlegesen 700 - 1000 millárd forint közötti nagyságrendet elérő hiány kialakulása mindössze néhány jelentősebb partnerünkkel folytatott kereskedelemhez köthető. Mind export, mind import oldalon legjelentősebb partnereink közé sorolható Németország, Kína, Oroszország, Franciaország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok.

Hazánk exportja illetve importja 1998 és 2003 között évente átlagosan mintegy 13%-kal bővült, azonban az egyes években jelentős ingadozások figyelhetők meg.


A jelentős ingadozások főként konjunkturális okokkal (pl. németországi recesszió), illetve külpiaci sokkokkal (pl. orosz válság) magyarázhatók, de általánosságban elmondható, hogy hazánk külkereskedelme viszonylag koncentrált, ezért a fő kereskedelmi partnereinknél bekövetkező változások jelentős mértékben tükröződnek a magyar (külkereskedelmi) adatokban is.

Érdemes a hét ország összexportból (54%) és összimportból (57%) történő részesedését felbontani az egyes országokra is. Hazánk egyértelműen legfontosabb külkereskedelmi partnere mind export, mind import szempontjából Németország. A legnagyobb európai gazdasággal szemben rendelkezünk a legjelentősebb aktívummal is. Az 1997-2003-as időszakot figyelembe véve ide irányul a hazai export átlagosan 36%-a (a 7 ország 54%!), míg az onnan származó import a teljes behozatalnak átlagosan 26%-át teszi ki. Érdemes még megjegyezni, hogy 1997-ben a Németországba irányuló exportunk a teljes exportunkon belüli 37%-ról 2003-ra 34%-ra csökkent, míg ugyanez az arányszám a Németországból származó importunk esetében 27 százalékról 22 százalékra történő visszaesést jelent. Ily módon függésünk némileg mérséklődött.

Az 1997 és 2003 közötti időszakot vizsgálva a kivitel és a behozatal szempontjából Olaszország bizonyult második legfontosabb külkereskedelmi partnerünknek. Míg az olasz export részaránya a teljes exportból átlagosan 5.9%-ot tett ki, addig az importbeli részesedése átlagosan 7.5%-os volt. Mind az összexporton, mind az összimporton belüli részesedés stabilnak mondható, a vizsgált évek során nem történt jelentős változás (megbízható külkereskedelmi partnerek, régi kapcsolatok).

A vizsgált időszakban harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnerünk Oroszország volt. Az ország kitüntetett szerepét elsősorban az energiahordozóknak köszönheti. Az orosz import az összimporton belül átlagosan 6.9%-ot tett ki a vizsgált időszakban, azonban ami sokkal kedvezőtlenebb: a hatalmas országba irányuló exportunk átlagosan 2.2% volt az összes kivitelünkön belül (’98 előtti 5% feletti szintről 2% alá esett a válságot követően). Feltehetően a jelentős energiafüggőség miatt még hosszabb ideig jelentős passzívumunk fog fennmaradni Oroszországgal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A különféle, hazánk külkereskedelmével foglalkozó fórumokon rendszeresen elhangzik, hogy erőteljesebb hangsúlyt kellene helyezni oroszországi kivitelünk fokozására, mert még hatalmas kiaknázható lehetőségek mutatkoznak a magyar exportőrök előtt. Érdemes a következő ábrán megfigyelni, hogy az orosz válság hatására jelentősen visszaeső exportunk még mindig lényegesen alacsonyabb szintet mutat mint 1998 előtt.


Hazánk másik viszonylag kiegyensúlyozott külkereskedelmi partnerének számít Franciaország. A francia relációjú kivitel az összexporton belül 1997 és 2003 között közel 5%-os értéket ért el, míg az import 4.6%- körül ingadozott. Bár a 7 év alatt az egyes hónapok külkereskedelmi adatainak átlagából szerény mértékű aktívum adódik, de igen jelentős a szezonális ingadozás az egyenlegnél.

Franciaországhoz hasonlóan az Egyesült Államokkal folytatott külkereskedelmünk aránya is hasonló súlyú az összexportot (4.2%) és az összimportot (3.7%) tekintve, és itt is elmondható, hogy a szerény mértékű havi egyenleg-adatokból kialakuló aktívum mögött igen jelentős szezonális ingadozások tapasztalhatók.

A két ázsiai ország: Japán és Kína esetében nagyfokú hasonlóságról beszélhetünk hazánk jelentős külkereskedelmi passzívumát illetően. A kedvezőtlen tendencia egyik oldala: a magyar összexporton belül mind a Japánba, mind a Kínába irányuló kivitelünk teljes exporton belüli részaránya a vizsgált időszakban gyakorlatilag stagnált. A Japánba irányuló export a teljes kivitel átlagosan 0.5 százalékát, a kínai 0.3 százalékát tette ki.

A kivitel stagnálásával szemben a Japánból származó importunk az 1997-es 3.3%-ról 2003-ra 4.1%-ra nőtt a teljes importon belül. Ami azonban ennél sokkal kedvezőtlenebb a külkereskedelmi hiányunk szempontjából: 1997-ben az összimporton belül a Kínából származó import még csak 1.4%-ot tett ki, ez az arány 2003-ra már 6.9%-ra növekedett.


A passzívum abban az esetben még inkább megragadható, ha a nominális adatokat is megvizsgáljuk: a két országgal fennálló passzívumunk lényegesen meghaladja a Németországgal szemben elért jelentős aktívumot, és a két országgal szemben fennálló passzívumunk az 1997-2003 közötti átlagos külkereskedelmi (havi értékek átlaga) hiány mértékének mintegy 78%-át (!) adja. (A teljes külkereskedelmi deficitnél természetesen a bizonyos országokkal szemben fennálló aktívumot is figyelembe kell venni.)

Míg 1997-ben a Japánnal szemben fennálló hiány a teljes deficitben 28%-ot tett ki, addig egy jelentős átmeneti növekedés után 2003-ra 33%-ra emelkedett. A Kínával szembeni passzívum aránya a vizsgált időszakban több mint megnégyszereződött: az 1997-es 13%-ról 2003-ra már elérte a teljes passzívumunk 61%-át!


A KSH adatai szerint hazánk fejlődő országokból (ide tartozik Kína is, feltehetően nagy súllyal) származó importja 1997-ben 7%-ot tett ki a teljes importon belül, addig ez az arány 2003-ra 17%-ra nőtt.

Hazánk külkereskedelmi orientációjának alakulásával mindenképpen érdemes a továbbiakban is foglalkozni, főként amiatt, hogy az EU-bővítés kapcsán a legtöbb tanulmány a külkereskedelem jelentős bővülését prognosztizálja az elkövetkezendő években. Magyarország külkereskedelmi orientációja feltehetően csak lassan változhat meg, ugyanakkor lényegesebb elmozdulásra a mostani szerkezethez képest a következő években nem lehet számítani. Egyes tanulmányok a környező országokkal folytatott külkereskedelem élénkülését vetítik előre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm