21 °C Budapest

TVK, BorsodChem- a road show margójára

Pénzcentrum
2004. április 20. 08:13

Ma tartja Miskolcon nyílt napját a BÉT, amellyel a tőzsde abba az észak-keleti régióba látogat el, amely a vidéki területek közül sokáig a leghangsúlyosabb volt a részvénypiac életében a TVK-n és a BorsodChemen keresztül. Bár a két vegyipari óriás tőzsdei jelentősége az utóbbi időben csökkent, nem szabad elfelejteni, hogy egykor a piac legaktívabb papírjai közé tartoztak, s nevükhöz kapcsolódik a magyar tőzsde történelmének legnagyobb felvásárlási csatája, amely nem csak gazdasági, de tőkepiaci konzekvenciákkal is járt.

Az 1949-ben műtrágyagyártásra még Borsodi Vegyi Kombinát néven létrehozott BorsodChem részvényei 1996-ban kerültek bevezetésre a BÉT parkettjére. Az először a PVC majd a nem ciklikus vegyipari termékek gyártásának irányába elmozduló BorsodChem 5 évig tudta megtartani függetlenségét, ekkor egy hosszú harc eredményeképpen az osztrák VCP/CE Oil & Gas/ Collegia Privatschaftung nevekkel fémjelzett csoport tulajdonába került.

A függetlenség elvesztése nem jelentette fundamentális pálya megtörését, az új tulajdonos elkötelezett maradt a szakmai irányítás által korábban felvázolt fejlődési út mellett. A függetlenség elvesztése azonban oda vezetett, hogy a BorsodChem elvesztette tőzsdei jelentéségét, dacára közel 200 milliárdos piaci kapitalizációjának. Közkézhányada erőteljesen lecsökkent, a piac már a kivezetésre vár.

A tervezett beruházási program (amelyben a társaság MDI licencét már sajátjaként használhatja fel), amellett, hogy jelentősen növeli a BorsodChem méretét, értékviszonyaira is kedvezően hat. Az osztrák tulajdonos célja egyértelműnek látszik, az EU csatlakozással, az operatív fejlődéssel és a ciklus feltámadásával karöltve maximalizálni a BorsodChem értékét, majd szakmai befektetőnek továbbértékesíteni. A tulajdonos váltás a cég életében nem fog drámai megrázkodtatást jelenteni, azonban valószínűleg a tőzsde elhagyásához fog vezetni.

Az 1953-ban alakult TVK részvényei szintén 1996-ban jelentek meg a tőzsdén. A kezdetben műtrágyát és festéket gyártó társaság etilén-, propilén-, polimergyártóvá alakult át. A tőzsdei bevezetésétől kezdve a tevékenység továbbfejlődésének iránya korántsem volt olyan egyértelmű, mint a BorsodChem esetében. A tevékenység nagymértékű ciklikusságát kezdetben a műanyagfeldolgozás irányába történő elmozdulással próbálták ellensúlyozni, ennek kudarcba fulladása után tevékenysége jelentős mértékben egyszerűsödött.

A cég két legfontosabb üzleti partnere a Mol és a BorsodChem 2000-re közel 50%-os tulajdonrészt szerzett a TVK-ban, amely függetlenségét ezt követően elvesztette. A Mol orosz és osztrák befektetők elöl még sikeresen megszerezte a BorsodChem részvényeinek egy részét, s piaci vásárlásaival együttesen opciókkal együtt megszerezte a cég feletti irányítást. A TVK a Mol-é lett, azonban az érte folyó felvásárlási harcnak azonban áldozatául esett a fő tulajdonosa, a BorsodChem, amely elsősorban TVK részvényei miatt került az orosz/osztrák befektetők érdeklődési körébe. A TVK tőzsdei jelentősége eltűnt, a társaság a Mol vegyipari divíziója lett. A story itt azonban érdekesebb, mint a BC-nél hiszen itt még jelentős erejűek a kisebbségi tulajdonosok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A BorsodChemmel való párhuzamban érdemes megjegyezni, hogy itt sem szakadt meg az a fejlesztési terv, amelyet még a Mol előtti menedzsment vázolt fel. A társaság egy 430 millió eurós beruházási programmal erőteljesen bővíti kapacitását.

A cég jelenleg a vegyipari ciklustól szenved, a TVK bízik abban, hogy mire nagyberuházása elkészül a ciklus addigra feltámad.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?