24 °C Budapest

TVK, BorsodChem- a road show margójára

Pénzcentrum
2004. április 20. 08:13

Ma tartja Miskolcon nyílt napját a BÉT, amellyel a tőzsde abba az észak-keleti régióba látogat el, amely a vidéki területek közül sokáig a leghangsúlyosabb volt a részvénypiac életében a TVK-n és a BorsodChemen keresztül. Bár a két vegyipari óriás tőzsdei jelentősége az utóbbi időben csökkent, nem szabad elfelejteni, hogy egykor a piac legaktívabb papírjai közé tartoztak, s nevükhöz kapcsolódik a magyar tőzsde történelmének legnagyobb felvásárlási csatája, amely nem csak gazdasági, de tőkepiaci konzekvenciákkal is járt.

Az 1949-ben műtrágyagyártásra még Borsodi Vegyi Kombinát néven létrehozott BorsodChem részvényei 1996-ban kerültek bevezetésre a BÉT parkettjére. Az először a PVC majd a nem ciklikus vegyipari termékek gyártásának irányába elmozduló BorsodChem 5 évig tudta megtartani függetlenségét, ekkor egy hosszú harc eredményeképpen az osztrák VCP/CE Oil & Gas/ Collegia Privatschaftung nevekkel fémjelzett csoport tulajdonába került.

A függetlenség elvesztése nem jelentette fundamentális pálya megtörését, az új tulajdonos elkötelezett maradt a szakmai irányítás által korábban felvázolt fejlődési út mellett. A függetlenség elvesztése azonban oda vezetett, hogy a BorsodChem elvesztette tőzsdei jelentéségét, dacára közel 200 milliárdos piaci kapitalizációjának. Közkézhányada erőteljesen lecsökkent, a piac már a kivezetésre vár.

A tervezett beruházási program (amelyben a társaság MDI licencét már sajátjaként használhatja fel), amellett, hogy jelentősen növeli a BorsodChem méretét, értékviszonyaira is kedvezően hat. Az osztrák tulajdonos célja egyértelműnek látszik, az EU csatlakozással, az operatív fejlődéssel és a ciklus feltámadásával karöltve maximalizálni a BorsodChem értékét, majd szakmai befektetőnek továbbértékesíteni. A tulajdonos váltás a cég életében nem fog drámai megrázkodtatást jelenteni, azonban valószínűleg a tőzsde elhagyásához fog vezetni.

Az 1953-ban alakult TVK részvényei szintén 1996-ban jelentek meg a tőzsdén. A kezdetben műtrágyát és festéket gyártó társaság etilén-, propilén-, polimergyártóvá alakult át. A tőzsdei bevezetésétől kezdve a tevékenység továbbfejlődésének iránya korántsem volt olyan egyértelmű, mint a BorsodChem esetében. A tevékenység nagymértékű ciklikusságát kezdetben a műanyagfeldolgozás irányába történő elmozdulással próbálták ellensúlyozni, ennek kudarcba fulladása után tevékenysége jelentős mértékben egyszerűsödött.

A cég két legfontosabb üzleti partnere a Mol és a BorsodChem 2000-re közel 50%-os tulajdonrészt szerzett a TVK-ban, amely függetlenségét ezt követően elvesztette. A Mol orosz és osztrák befektetők elöl még sikeresen megszerezte a BorsodChem részvényeinek egy részét, s piaci vásárlásaival együttesen opciókkal együtt megszerezte a cég feletti irányítást. A TVK a Mol-é lett, azonban az érte folyó felvásárlási harcnak azonban áldozatául esett a fő tulajdonosa, a BorsodChem, amely elsősorban TVK részvényei miatt került az orosz/osztrák befektetők érdeklődési körébe. A TVK tőzsdei jelentősége eltűnt, a társaság a Mol vegyipari divíziója lett. A story itt azonban érdekesebb, mint a BC-nél hiszen itt még jelentős erejűek a kisebbségi tulajdonosok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BorsodChemmel való párhuzamban érdemes megjegyezni, hogy itt sem szakadt meg az a fejlesztési terv, amelyet még a Mol előtti menedzsment vázolt fel. A társaság egy 430 millió eurós beruházási programmal erőteljesen bővíti kapacitását.

A cég jelenleg a vegyipari ciklustól szenved, a TVK bízik abban, hogy mire nagyberuházása elkészül a ciklus addigra feltámad.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem