13 °C Budapest

TVK, BorsodChem- a road show margójára

Pénzcentrum
2004. április 20. 08:13

Ma tartja Miskolcon nyílt napját a BÉT, amellyel a tőzsde abba az észak-keleti régióba látogat el, amely a vidéki területek közül sokáig a leghangsúlyosabb volt a részvénypiac életében a TVK-n és a BorsodChemen keresztül. Bár a két vegyipari óriás tőzsdei jelentősége az utóbbi időben csökkent, nem szabad elfelejteni, hogy egykor a piac legaktívabb papírjai közé tartoztak, s nevükhöz kapcsolódik a magyar tőzsde történelmének legnagyobb felvásárlási csatája, amely nem csak gazdasági, de tőkepiaci konzekvenciákkal is járt.

Az 1949-ben műtrágyagyártásra még Borsodi Vegyi Kombinát néven létrehozott BorsodChem részvényei 1996-ban kerültek bevezetésre a BÉT parkettjére. Az először a PVC majd a nem ciklikus vegyipari termékek gyártásának irányába elmozduló BorsodChem 5 évig tudta megtartani függetlenségét, ekkor egy hosszú harc eredményeképpen az osztrák VCP/CE Oil & Gas/ Collegia Privatschaftung nevekkel fémjelzett csoport tulajdonába került.

A függetlenség elvesztése nem jelentette fundamentális pálya megtörését, az új tulajdonos elkötelezett maradt a szakmai irányítás által korábban felvázolt fejlődési út mellett. A függetlenség elvesztése azonban oda vezetett, hogy a BorsodChem elvesztette tőzsdei jelentéségét, dacára közel 200 milliárdos piaci kapitalizációjának. Közkézhányada erőteljesen lecsökkent, a piac már a kivezetésre vár.

A tervezett beruházási program (amelyben a társaság MDI licencét már sajátjaként használhatja fel), amellett, hogy jelentősen növeli a BorsodChem méretét, értékviszonyaira is kedvezően hat. Az osztrák tulajdonos célja egyértelműnek látszik, az EU csatlakozással, az operatív fejlődéssel és a ciklus feltámadásával karöltve maximalizálni a BorsodChem értékét, majd szakmai befektetőnek továbbértékesíteni. A tulajdonos váltás a cég életében nem fog drámai megrázkodtatást jelenteni, azonban valószínűleg a tőzsde elhagyásához fog vezetni.

Az 1953-ban alakult TVK részvényei szintén 1996-ban jelentek meg a tőzsdén. A kezdetben műtrágyát és festéket gyártó társaság etilén-, propilén-, polimergyártóvá alakult át. A tőzsdei bevezetésétől kezdve a tevékenység továbbfejlődésének iránya korántsem volt olyan egyértelmű, mint a BorsodChem esetében. A tevékenység nagymértékű ciklikusságát kezdetben a műanyagfeldolgozás irányába történő elmozdulással próbálták ellensúlyozni, ennek kudarcba fulladása után tevékenysége jelentős mértékben egyszerűsödött.

A cég két legfontosabb üzleti partnere a Mol és a BorsodChem 2000-re közel 50%-os tulajdonrészt szerzett a TVK-ban, amely függetlenségét ezt követően elvesztette. A Mol orosz és osztrák befektetők elöl még sikeresen megszerezte a BorsodChem részvényeinek egy részét, s piaci vásárlásaival együttesen opciókkal együtt megszerezte a cég feletti irányítást. A TVK a Mol-é lett, azonban az érte folyó felvásárlási harcnak azonban áldozatául esett a fő tulajdonosa, a BorsodChem, amely elsősorban TVK részvényei miatt került az orosz/osztrák befektetők érdeklődési körébe. A TVK tőzsdei jelentősége eltűnt, a társaság a Mol vegyipari divíziója lett. A story itt azonban érdekesebb, mint a BC-nél hiszen itt még jelentős erejűek a kisebbségi tulajdonosok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BorsodChemmel való párhuzamban érdemes megjegyezni, hogy itt sem szakadt meg az a fejlesztési terv, amelyet még a Mol előtti menedzsment vázolt fel. A társaság egy 430 millió eurós beruházási programmal erőteljesen bővíti kapacitását.

A cég jelenleg a vegyipari ciklustól szenved, a TVK bízik abban, hogy mire nagyberuházása elkészül a ciklus addigra feltámad.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?