25 °C Budapest

TVK, BorsodChem- a road show margójára

Pénzcentrum
2004. április 20. 08:13

Ma tartja Miskolcon nyílt napját a BÉT, amellyel a tőzsde abba az észak-keleti régióba látogat el, amely a vidéki területek közül sokáig a leghangsúlyosabb volt a részvénypiac életében a TVK-n és a BorsodChemen keresztül. Bár a két vegyipari óriás tőzsdei jelentősége az utóbbi időben csökkent, nem szabad elfelejteni, hogy egykor a piac legaktívabb papírjai közé tartoztak, s nevükhöz kapcsolódik a magyar tőzsde történelmének legnagyobb felvásárlási csatája, amely nem csak gazdasági, de tőkepiaci konzekvenciákkal is járt.

Az 1949-ben műtrágyagyártásra még Borsodi Vegyi Kombinát néven létrehozott BorsodChem részvényei 1996-ban kerültek bevezetésre a BÉT parkettjére. Az először a PVC majd a nem ciklikus vegyipari termékek gyártásának irányába elmozduló BorsodChem 5 évig tudta megtartani függetlenségét, ekkor egy hosszú harc eredményeképpen az osztrák VCP/CE Oil & Gas/ Collegia Privatschaftung nevekkel fémjelzett csoport tulajdonába került.

A függetlenség elvesztése nem jelentette fundamentális pálya megtörését, az új tulajdonos elkötelezett maradt a szakmai irányítás által korábban felvázolt fejlődési út mellett. A függetlenség elvesztése azonban oda vezetett, hogy a BorsodChem elvesztette tőzsdei jelentéségét, dacára közel 200 milliárdos piaci kapitalizációjának. Közkézhányada erőteljesen lecsökkent, a piac már a kivezetésre vár.

A tervezett beruházási program (amelyben a társaság MDI licencét már sajátjaként használhatja fel), amellett, hogy jelentősen növeli a BorsodChem méretét, értékviszonyaira is kedvezően hat. Az osztrák tulajdonos célja egyértelműnek látszik, az EU csatlakozással, az operatív fejlődéssel és a ciklus feltámadásával karöltve maximalizálni a BorsodChem értékét, majd szakmai befektetőnek továbbértékesíteni. A tulajdonos váltás a cég életében nem fog drámai megrázkodtatást jelenteni, azonban valószínűleg a tőzsde elhagyásához fog vezetni.

Az 1953-ban alakult TVK részvényei szintén 1996-ban jelentek meg a tőzsdén. A kezdetben műtrágyát és festéket gyártó társaság etilén-, propilén-, polimergyártóvá alakult át. A tőzsdei bevezetésétől kezdve a tevékenység továbbfejlődésének iránya korántsem volt olyan egyértelmű, mint a BorsodChem esetében. A tevékenység nagymértékű ciklikusságát kezdetben a műanyagfeldolgozás irányába történő elmozdulással próbálták ellensúlyozni, ennek kudarcba fulladása után tevékenysége jelentős mértékben egyszerűsödött.

A cég két legfontosabb üzleti partnere a Mol és a BorsodChem 2000-re közel 50%-os tulajdonrészt szerzett a TVK-ban, amely függetlenségét ezt követően elvesztette. A Mol orosz és osztrák befektetők elöl még sikeresen megszerezte a BorsodChem részvényeinek egy részét, s piaci vásárlásaival együttesen opciókkal együtt megszerezte a cég feletti irányítást. A TVK a Mol-é lett, azonban az érte folyó felvásárlási harcnak azonban áldozatául esett a fő tulajdonosa, a BorsodChem, amely elsősorban TVK részvényei miatt került az orosz/osztrák befektetők érdeklődési körébe. A TVK tőzsdei jelentősége eltűnt, a társaság a Mol vegyipari divíziója lett. A story itt azonban érdekesebb, mint a BC-nél hiszen itt még jelentős erejűek a kisebbségi tulajdonosok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BorsodChemmel való párhuzamban érdemes megjegyezni, hogy itt sem szakadt meg az a fejlesztési terv, amelyet még a Mol előtti menedzsment vázolt fel. A társaság egy 430 millió eurós beruházási programmal erőteljesen bővíti kapacitását.

A cég jelenleg a vegyipari ciklustól szenved, a TVK bízik abban, hogy mire nagyberuházása elkészül a ciklus addigra feltámad.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?