A KSH az év eleji folyamatokról: élénk gazdasági növekedés

Pénzcentrum
2004. március 30. 09:00

Az év első hónapját élénk gazdasági növekedés jellemezte. Az ipari termelés 7.2%-kal, az építőipari 11%-kal, az export 18%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - áll a KSH összefoglaló jelentésében. A folyó fizetési mérleg hiánya kisebb, az államháztartásé nagyobb lett a tavalyinál. Az áremelkedés ugyancsak élénkült. A foglalkoztatottság és a munkanélküliség, valamint a keresetek reálértéke alig változott.

Élénkülő gazdaság, jelentős ipari exportnövekedés

A múlt év második felében kezdődő gazdasági élénkülés januárban folytatódott. Az ipari termelés 9.9%-kal volt magasabb, mint tavaly januárban. A csatlakozó országok közül Lengyelországban gyorsabban nőtt az ipar, mint nálunk (14%-kal), Csehországban és Szlovákiában lassabban.
Magyarországon az ipari termelés gyorsuló növekedését kizárólag az exportértékesítés 19%-os felfutása magyarázza. A belföldi értékesítés 3.6%-kal alacsonyabb a tavalyinál. Kiugróan gyors fejlődést mutat a villamosgép- és műszergyártás, ahol 30%-kal emelkedett az export. Ez utóbbi ágazat adta januárban a feldolgozóipari kivitel több mint 40%-át.

Az ipar termelékenysége közel 11%-kal javult. Az ipari bruttó kereset reálértékben 1.5%-kal nőtt, a versenyképesség tehát e tényezővel összefüggésben javult.

Az építőipar teljesítménye januárban 13%-kal emelkedett tavaly januárhoz képest. Az építőiparon belül nagy növekedés mutatkozik az egyéb építmények (műtárgyak) építésében, miközben az épületek építése kissé elmaradt a tavaly januáritól.

Javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg

A külkereskedelmi forgalom januárban élénkült, és az export dinamikája továbbra is meghaladta az importét. Az előzetes, becsléssel kiegészített adatok szerint az export volumene 18%-kal, az importé 12%-kal volt nagyobb, mint tavaly januárban. Az export javára mutatkozó eltérés hatására a külkereskedelmi passzívum majd a felére csökkent. (A tavaly januári 250 millió euróval szemben az idén 137 millió euró volt a hiány.)

A folyó fizetési mérleg deficitje - a MNB előzetes adatai szerint - ugyancsak mérséklődött a tavaly ilyenkori 200-ról 163 millió euróra. Ebben két tényező játszott meghatározó szerepet; részint a külkereskedelmi áruforgalom egyensúlyának javulása, részint a kamatjellegű kiadások csökkenése. Számottevően mérsékelte a javuló tendenciát, hogy a szolgáltatásokból eredő bevételek és kiadások egyenlege romlott tavaly januárhoz képest, meghatározóan az idegenforgalmi bevételek visszaesése miatt.

Növekvő államháztartási hiány

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az államháztartás konszolidált hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) január-februárban 341 milliárd forint volt, 134 milliárddal több a tavalyinál. A növekmény közel 80%-a a központi költségvetésben jelent meg, ahol a nagyobb passzívum kialakulásában meghatározó szerepe volt a központi költségvetési szerveknél megjelenő többletkiadásoknak. Közel kétszeresére nőttek továbbá a lakástámogatások, és megemelkedtek az adósságszolgálati kiadások is.

Élénkebb áremelkedés

A múlt évre jellemző, korábbinál élénkebb áremelkedés ez év elején is megfigyelhető volt. Ebben több tényező is jelentős szerepet játszott, köztük a múlt évi kedvezőtlen mezőgazdasági terméseredmények, a forint árfolyamváltozása, az áfakulcsok módosítása és az energia drágulása. A fogyasztóiár-emelkedés élénkülése februárban is folytatódott. A januári árszint 6.6%-kal, a februári 7.1%-kal volt magasabb, mint 2003-ban. Februárban a háztartási energia és a gyógyszerek áremelkedése volt a legnagyobb (20, illetve 19%-os).

Enyhén növekedett a foglalkoztatottság, jelentős lassulás a reálbérnövekedésben

A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap (december-február) átlagában az egy évvel korábbihoz képest enyhén emelkedett, a munkanélkülieké pedig csökkent, a közvetlen megelőző időszakokhoz viszonyítva azonban a foglalkoztatottság mérséklődése és a munkanélküliség emelkedése látható. A versenyszférában folytatódott a lassú létszámemelkedés, miközben a költségvetési intézményekben alkalmazottak száma november óta kissé mérséklődött.

A januári reálkereset a tavalyi 18%-os növekedés után az idén 0.4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?