A KSH az év eleji folyamatokról: élénk gazdasági növekedés

Pénzcentrum
2004. március 30. 09:00

Az év első hónapját élénk gazdasági növekedés jellemezte. Az ipari termelés 7.2%-kal, az építőipari 11%-kal, az export 18%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - áll a KSH összefoglaló jelentésében. A folyó fizetési mérleg hiánya kisebb, az államháztartásé nagyobb lett a tavalyinál. Az áremelkedés ugyancsak élénkült. A foglalkoztatottság és a munkanélküliség, valamint a keresetek reálértéke alig változott.

Élénkülő gazdaság, jelentős ipari exportnövekedés

A múlt év második felében kezdődő gazdasági élénkülés januárban folytatódott. Az ipari termelés 9.9%-kal volt magasabb, mint tavaly januárban. A csatlakozó országok közül Lengyelországban gyorsabban nőtt az ipar, mint nálunk (14%-kal), Csehországban és Szlovákiában lassabban.
Magyarországon az ipari termelés gyorsuló növekedését kizárólag az exportértékesítés 19%-os felfutása magyarázza. A belföldi értékesítés 3.6%-kal alacsonyabb a tavalyinál. Kiugróan gyors fejlődést mutat a villamosgép- és műszergyártás, ahol 30%-kal emelkedett az export. Ez utóbbi ágazat adta januárban a feldolgozóipari kivitel több mint 40%-át.

Az ipar termelékenysége közel 11%-kal javult. Az ipari bruttó kereset reálértékben 1.5%-kal nőtt, a versenyképesség tehát e tényezővel összefüggésben javult.

Az építőipar teljesítménye januárban 13%-kal emelkedett tavaly januárhoz képest. Az építőiparon belül nagy növekedés mutatkozik az egyéb építmények (műtárgyak) építésében, miközben az épületek építése kissé elmaradt a tavaly januáritól.

Javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg

A külkereskedelmi forgalom januárban élénkült, és az export dinamikája továbbra is meghaladta az importét. Az előzetes, becsléssel kiegészített adatok szerint az export volumene 18%-kal, az importé 12%-kal volt nagyobb, mint tavaly januárban. Az export javára mutatkozó eltérés hatására a külkereskedelmi passzívum majd a felére csökkent. (A tavaly januári 250 millió euróval szemben az idén 137 millió euró volt a hiány.)

A folyó fizetési mérleg deficitje - a MNB előzetes adatai szerint - ugyancsak mérséklődött a tavaly ilyenkori 200-ról 163 millió euróra. Ebben két tényező játszott meghatározó szerepet; részint a külkereskedelmi áruforgalom egyensúlyának javulása, részint a kamatjellegű kiadások csökkenése. Számottevően mérsékelte a javuló tendenciát, hogy a szolgáltatásokból eredő bevételek és kiadások egyenlege romlott tavaly januárhoz képest, meghatározóan az idegenforgalmi bevételek visszaesése miatt.

Növekvő államháztartási hiány

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az államháztartás konszolidált hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) január-februárban 341 milliárd forint volt, 134 milliárddal több a tavalyinál. A növekmény közel 80%-a a központi költségvetésben jelent meg, ahol a nagyobb passzívum kialakulásában meghatározó szerepe volt a központi költségvetési szerveknél megjelenő többletkiadásoknak. Közel kétszeresére nőttek továbbá a lakástámogatások, és megemelkedtek az adósságszolgálati kiadások is.

Élénkebb áremelkedés

A múlt évre jellemző, korábbinál élénkebb áremelkedés ez év elején is megfigyelhető volt. Ebben több tényező is jelentős szerepet játszott, köztük a múlt évi kedvezőtlen mezőgazdasági terméseredmények, a forint árfolyamváltozása, az áfakulcsok módosítása és az energia drágulása. A fogyasztóiár-emelkedés élénkülése februárban is folytatódott. A januári árszint 6.6%-kal, a februári 7.1%-kal volt magasabb, mint 2003-ban. Februárban a háztartási energia és a gyógyszerek áremelkedése volt a legnagyobb (20, illetve 19%-os).

Enyhén növekedett a foglalkoztatottság, jelentős lassulás a reálbérnövekedésben

A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap (december-február) átlagában az egy évvel korábbihoz képest enyhén emelkedett, a munkanélkülieké pedig csökkent, a közvetlen megelőző időszakokhoz viszonyítva azonban a foglalkoztatottság mérséklődése és a munkanélküliség emelkedése látható. A versenyszférában folytatódott a lassú létszámemelkedés, miközben a költségvetési intézményekben alkalmazottak száma november óta kissé mérséklődött.

A januári reálkereset a tavalyi 18%-os növekedés után az idén 0.4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm