A gyógyszerár változás számításának módszertana - ne lépjünk banánhéjra

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:17

A gyógyszerpiaci matiné sorozatunkban ezúttal a Központi Statisztikai Hivatal által számolt árváltozás módszertanát ismertetjük. A legfontosabb tények: -a forgalom 80%-át kitevő valamivel több mint 500 készítmény árváltozását figyeli a KSH -az árváltozáshoz figyelembe vett termékek köre évente egyszer, januárban módosul -az árváltozás számításakor a termékek súlya szintén nem változik éven belül Mi következik mindebből? Kissé óvatosabban kéne kezelni a 19%-os, kimutatott áremelkedést.

A legszélesebb nyilvánosság előtt zajló gyógyszerár és támogatási vitában az ellenzék legnagyobb hatósugarú fegyvere az a tény, hogy tavaly decemberhez képest 15%-kal emelkedtek idén februárra átlagosan a gyógyszerárak, míg 2003 februárjához képest az árváltozás 19%-os (közismert, hogy ebből 5%pontot az ÁFA bevezetése magyaráz), kevésbé közismert, hogy a fennmaradó részt a támogatási kulcsok csökkentése.

A felforrósodott vitában eddig egyetlen szereplő sem vette magának a fáradtságot, hogy megkérdezze a KSH-t, milyen számítási módszertant alkalmaz a gyógyszerek árváltozásának kimutatásakor (a kérdés egyébként annak tükrében is igen fontos, hogy a 200 terméket és szolgáltatást tartalmazó inflációs kosárban a gyógyszerek súlya lényegesen átlag feletti 2.22%-kal).

A KSH-val folytatott beszélgetésünk során az alábbi tájékoztatást kaptuk:
1., a több ezer piacon lévő készítmény közül a KSH a számítások során a forgalom 80%-át kitevő, valamivel több mint 500 termékre koncentrál
2., ezen termékkör összetétele az éves forgalmi statisztikák alapján évente egyszer, január elején kerül módosításra
3., a termék kör megállapításakor a KSH az egész évre rögzíti az egyes termékek súlyait

Fentiekből az következik, hogy az év elején, vagy év közben bekövetkező, esetlegesen számottevő fogyasztói árváltozás hatásaként fellépő kereslet változás (elmozdulása az olcsóbb termékek felé) nem jelentkezik az árváltozás számításakor. Idén év elején közel 500 termék támogatási szintje csökkent (vagy alacsonyabb támogatási kulcs, vagy az adott terápiás területen a legolcsóbb készítmény támogatásának érvényesítése az egész terápiás körre). A támogatási árszint csökkenésének egyenes következménye volt a fogyasztói áremelkedés, mely egyes esetekben 70-100%-ot is elért.

Kérdés, hogy az említett, esetenként több mint számottevő áremelkedést követően érdemes lenne-e figyelembe venni év közben is a kereslet szerkezetének elmozdulását? Ha feltételezzük, hogy a kereslet reagál a jelentős árváltozásokra (márpedig helyettesítő termék meglétét mutatja a jelentős áremelkedés), akkor a változatlan terméksúllyal számolt árváltozás nem tükrözi a valós képet.

Kérdés természetesen, hogy a magyar gyógyszerkereslet mennyire árrugalmas. Ezt innen a képernyőm elől megállapítani gyakorlatilag lehetetlen. Mindazonáltal szakemberektől származó információink szerint a hazai betegek között a hosszabb ideje alkalmazott gyógyszerek lecserélése lényegesen nehézkesebb mint a fejlett nyugati országokban (ennek okai között szerepel a lakosság elégtelen tájékoztatása is).

Figyelembe véve azonban egy, a nyugati gyakorlatnál kevésbé árrugalmasabb keresletet is, nem feltételezhetjük, hogy a drasztikus áremelkedés legalább a fogyasztók egy részénél ne váltott volna ki helyettesítési hatást, mely értelemszerűen a teljes fogyasztáson belül a termékek közötti súlyokat korrigálta, s így a volumennel súlyozott árváltozás alacsonyabb mint a KSH által kimutatott érték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jelen írásunk célja nem a KSH árváltozás számítási módszertanának kritizálása, hiszen a hivatal egy konzisztens módszert alkalmaz, csupán arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy a támogatási kulcsok változásakor nem érdemes a nyilvánosságot sokkolni a 15/19%-os áremelkedési értékekkel. Az ellenzék "ügyesen" megtalálta a KSH adatai között ezen értékeket, a kormányzat pedig elkezdte megkeresni a lakosság terheinek csökkentésének módját, ahelyett, hogy felhívta volna a figyelmet: "jelen esetben egyedi tényezők miatt nem reprezentatív a KSH által számított adat".

A legfőbb probléma esetünkben az, hogy amennyiben ténylegesen megkezdődik a jelentősebb beavatkozás a támogatási rendszerbe, s az az átlagos támogatási kulcs csökkenésével fog járni (mivel más racionális kimenetel nincs), akkor a fent ismertetettekből adódóan a gyógyszerár emelkedés a politikai sárdobálás központi elemévé válik.

A számítások a négy alapvető számtani művelettel elvégezhetők (összeadás, kivonás, osztás, szorzás), így megítélésünk szerint nem a támogatási kulcs csökkenése után bekövetkezett fogyasztói áremelkedés utáni árcsökkentési lehetőségeket kéne lázasan vizsgálni, hanem a lakosság tájékoztatására lenne szerencsésebb fókuszálni. A képlet ugyanis nem bonyolult...

Melegen ajánljuk - az aktuális gyógyszerár és támogatási vitához kapcsolódó sorozatunk korábbi írásai:
Elemi számtani hiányosságok - amikor visszafelé sül el a fegyver - március 17.
Gondolatok Kökény Mihály prezentációjáról - március 18.

Sándorfi Balázs

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm