17 °C Budapest

Bácskai-Zdeborsky: nem tesz eleget alapvető feladatainak a jegybank

Pénzcentrum
2004. március 16. 10:30

A jegybanki monetáris politikát illetve a jegybankelnök személyét kritizálta a Népszabadság mai számában Bácskai Tamás egyetemi tanár és Zdeborsky György, az MFB vezérigazgatója. A szerzőpáros korábban is igen negatívan jellemezte a jegybanki politikát és Járait korábban távozásra szólították fel.

A most megjelent bíráló cikk általános közgazdasági megfontolásokat tartalmaz az árfolyamszintet, illetve annak gazdasági hatásait illetően. Jól ismerhetjük már azokat a kijelentésekete, hogy az erős forint az importőröknek jó, és az infláció csökkentésének irányába hat, míg a gyenge forintból elsősorban az exportőrök profitálhatnak.

A szerzőpáros szerint egy ilyen összefüggésrendszerben a jegybanknak egyfajta érdekegyeztető szerepe is van, melynek célja agazdaság egészét szolgáló előnyös árfolyam kialakítása . Hogy ez pontosan milyen mit is jelent, arra Bácskai és Zdeborsky szerint az a válasz, hogy az, ami a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozását biztosítja. A szerzők ugyanakkor felismerik azt is, hogy az árfolyam nem egyedül a jegybank privilégiuma, azt mégiscsak a piaci folyamatok alakítják .

Az árfolyamot Bácskai és Zdeborsky szerint két tényező befolyásolja : a makrogazdasági helyzet, valamint a kormány és a jegybank előrejelzései a folyamatok várható alakulásáról. Ezek mint keresletet és kínálatot alakító tényezők kerülnek megnevezésre. A spekulánsok ebbe oly módon avatkoznak be, hogy a fiskális politika tevékenységét értékelve rövid távú árfolyamnyereségre játszanak - írják a szerzők.

Bácskai és Zdeborsky szerint a jegybank törvényi feladatainak eddig nem tett eleget, nem szolgálta az árstabilitást illetve a kormány gazdaságpolitikáját sem támogatta . Egy korábbi Bácskai és Zdeborsky írásban némi ellenzéki vád is vegyült a jegybanki magatartás bírálatába. A szerzők szerint a jegybank először túlerősítette a forintot, majd pánikszerű nyilatkozataival és kamatemeléseivel túlgyengítette. Ezek közül egyik sem tükrözte az ország gazdasági helyzetét, és nem szolgálta az árstabilitást - írják a szerzők.

Kritika érte a jegybankot abból a szempontból is, hogy legfrissebb inflációs prognózisával "rálapátolt" a kormány inflációs előrejelzésére (míg a jegybank 7.4%-os inflációs prognózist adott 2004-re, addig a kormányzati szám 6.5% körül van). A szerzők szerint az MNB monetáris politikája nem felel meg a törvényi előírásoknak, inflációkeltő és keresztbe tesz a kormánynak ahol tud . Az irreálisan magas kamatszint gátolja a gazdaság növekedését.

Érdekes, hogy ezek után Bácskai és Zdeborsky kvázi mégis "felmentés"-t ad az MNB-nek , mert azt írják, hogy az alapvető felelősség természetesen (!) a gazdaságpolitikát alakító kormányt terheli, a jegybank csak reagálni tud.

A szerzők úgy vélik, hogy megindult egy korrekciós folyamat, a jegybanknak célszerű lenne mielőbb legalább egy jelzés értékű kamatcsökkentést meglépni.

****************************************

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árfolyam reálgazdasági hatásairól már több fórumon illetve elemzés keretében is szó esett, komoly szakmai viták folytak. A jegybank egy korábbi elemzésében arra mutatott rá, hogy a növekedés lassulásáért, a versenyképesség romlásáért a külső konjunktúra kedvezőtlen alakulásán túl inkább a termelékenységet jóval meghaladó bérnövekedés volt felelős (kb. 70%), az árfolyam felértékelődése csak járulékos volt (kb. 30%).

Az elmúlt időszakban ugyanakkor egyre több vállalat illetve a lakosság is devizahitelben adósodott el, így az árfolyam gyengülése míg árbevétel oldalról lehet, hogy pozitív, kérdés, hogy a finanszírozási oldal ebből mennyit visz el.

Természetesen a jegybank sem mehet el a reálgazdasági folyamatok mellett, ugyanakkor önmagában feltehetően képtelen lenne egy olyan érdekegyeztető funkciót betölteni, mely a gazdaság egészét szolgáló előnyös árfolyam kialakítását szolgálja. Ez komplex gazdaságpolitikai kérdés, a gazdálkodási környezetnek csak egy tényezője az árfolyampolitika, a szabályozás, a támogatási rendszer, a jövedelempolitika, az adópolitika legalább ilyen fontosak tudnak lenni. Ezeket célszerű összehangolni.

A jegybank a korábban igen agresszív forintfelértékelő politikájával feltehetően követett el hibát, és a tavaly nyári sáveltolás, valamint a költségvetési expanzió ellenére erőltetett magas kamatpolitika sem tekinthető visszatekintve helyesnek. Amint azonban a szerzőpáros is rámutatott, ha a költségvetési politika oldaláról megtörténik a kívánatos szigorítás, akkor jegybanknak sem kellett volna beleerőltetni magát egy öngerjesztő kamatemelő folyamatba.

Érdemes még utalni arra, hogy a jegybanki prognózis önmagában mennyire lehet inflációgerjesztő tényező. A jegybank ez ellen azzal védekezik, hogy reális képet kíván a gazdasági szereplők elé tárni, és arra kéri őket, hogy a 2005-ös, már a folytatódó dezinflációt jelző értékeket vegyék figyelembe az ár- és bértárgyalásokkor. Az infláció emelkedését senki nem tagadja, az már az első havi fogyasztói árindexekből is látszik. Korábban a Pénzügyminisztériumot is számos kritika érte, és személyes konzekvenciái is lettek a rossz előrejelzésnek. Miért kell ezt kívánni az MNB-től is?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm