Bácskai-Zdeborsky: nem tesz eleget alapvető feladatainak a jegybank

Pénzcentrum
2004. március 16. 10:30

A jegybanki monetáris politikát illetve a jegybankelnök személyét kritizálta a Népszabadság mai számában Bácskai Tamás egyetemi tanár és Zdeborsky György, az MFB vezérigazgatója. A szerzőpáros korábban is igen negatívan jellemezte a jegybanki politikát és Járait korábban távozásra szólították fel.

A most megjelent bíráló cikk általános közgazdasági megfontolásokat tartalmaz az árfolyamszintet, illetve annak gazdasági hatásait illetően. Jól ismerhetjük már azokat a kijelentésekete, hogy az erős forint az importőröknek jó, és az infláció csökkentésének irányába hat, míg a gyenge forintból elsősorban az exportőrök profitálhatnak.

A szerzőpáros szerint egy ilyen összefüggésrendszerben a jegybanknak egyfajta érdekegyeztető szerepe is van, melynek célja agazdaság egészét szolgáló előnyös árfolyam kialakítása . Hogy ez pontosan milyen mit is jelent, arra Bácskai és Zdeborsky szerint az a válasz, hogy az, ami a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozását biztosítja. A szerzők ugyanakkor felismerik azt is, hogy az árfolyam nem egyedül a jegybank privilégiuma, azt mégiscsak a piaci folyamatok alakítják .

Az árfolyamot Bácskai és Zdeborsky szerint két tényező befolyásolja : a makrogazdasági helyzet, valamint a kormány és a jegybank előrejelzései a folyamatok várható alakulásáról. Ezek mint keresletet és kínálatot alakító tényezők kerülnek megnevezésre. A spekulánsok ebbe oly módon avatkoznak be, hogy a fiskális politika tevékenységét értékelve rövid távú árfolyamnyereségre játszanak - írják a szerzők.

Bácskai és Zdeborsky szerint a jegybank törvényi feladatainak eddig nem tett eleget, nem szolgálta az árstabilitást illetve a kormány gazdaságpolitikáját sem támogatta . Egy korábbi Bácskai és Zdeborsky írásban némi ellenzéki vád is vegyült a jegybanki magatartás bírálatába. A szerzők szerint a jegybank először túlerősítette a forintot, majd pánikszerű nyilatkozataival és kamatemeléseivel túlgyengítette. Ezek közül egyik sem tükrözte az ország gazdasági helyzetét, és nem szolgálta az árstabilitást - írják a szerzők.

Kritika érte a jegybankot abból a szempontból is, hogy legfrissebb inflációs prognózisával "rálapátolt" a kormány inflációs előrejelzésére (míg a jegybank 7.4%-os inflációs prognózist adott 2004-re, addig a kormányzati szám 6.5% körül van). A szerzők szerint az MNB monetáris politikája nem felel meg a törvényi előírásoknak, inflációkeltő és keresztbe tesz a kormánynak ahol tud . Az irreálisan magas kamatszint gátolja a gazdaság növekedését.

Érdekes, hogy ezek után Bácskai és Zdeborsky kvázi mégis "felmentés"-t ad az MNB-nek , mert azt írják, hogy az alapvető felelősség természetesen (!) a gazdaságpolitikát alakító kormányt terheli, a jegybank csak reagálni tud.

A szerzők úgy vélik, hogy megindult egy korrekciós folyamat, a jegybanknak célszerű lenne mielőbb legalább egy jelzés értékű kamatcsökkentést meglépni.

****************************************

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árfolyam reálgazdasági hatásairól már több fórumon illetve elemzés keretében is szó esett, komoly szakmai viták folytak. A jegybank egy korábbi elemzésében arra mutatott rá, hogy a növekedés lassulásáért, a versenyképesség romlásáért a külső konjunktúra kedvezőtlen alakulásán túl inkább a termelékenységet jóval meghaladó bérnövekedés volt felelős (kb. 70%), az árfolyam felértékelődése csak járulékos volt (kb. 30%).

Az elmúlt időszakban ugyanakkor egyre több vállalat illetve a lakosság is devizahitelben adósodott el, így az árfolyam gyengülése míg árbevétel oldalról lehet, hogy pozitív, kérdés, hogy a finanszírozási oldal ebből mennyit visz el.

Természetesen a jegybank sem mehet el a reálgazdasági folyamatok mellett, ugyanakkor önmagában feltehetően képtelen lenne egy olyan érdekegyeztető funkciót betölteni, mely a gazdaság egészét szolgáló előnyös árfolyam kialakítását szolgálja. Ez komplex gazdaságpolitikai kérdés, a gazdálkodási környezetnek csak egy tényezője az árfolyampolitika, a szabályozás, a támogatási rendszer, a jövedelempolitika, az adópolitika legalább ilyen fontosak tudnak lenni. Ezeket célszerű összehangolni.

A jegybank a korábban igen agresszív forintfelértékelő politikájával feltehetően követett el hibát, és a tavaly nyári sáveltolás, valamint a költségvetési expanzió ellenére erőltetett magas kamatpolitika sem tekinthető visszatekintve helyesnek. Amint azonban a szerzőpáros is rámutatott, ha a költségvetési politika oldaláról megtörténik a kívánatos szigorítás, akkor jegybanknak sem kellett volna beleerőltetni magát egy öngerjesztő kamatemelő folyamatba.

Érdemes még utalni arra, hogy a jegybanki prognózis önmagában mennyire lehet inflációgerjesztő tényező. A jegybank ez ellen azzal védekezik, hogy reális képet kíván a gazdasági szereplők elé tárni, és arra kéri őket, hogy a 2005-ös, már a folytatódó dezinflációt jelző értékeket vegyék figyelembe az ár- és bértárgyalásokkor. Az infláció emelkedését senki nem tagadja, az már az első havi fogyasztói árindexekből is látszik. Korábban a Pénzügyminisztériumot is számos kritika érte, és személyes konzekvenciái is lettek a rossz előrejelzésnek. Miért kell ezt kívánni az MNB-től is?

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?