32 °C Budapest

Tőkeátcsoportosítás: robbant a háztartások betétállománya

Pénzcentrum
2004. március 12. 10:53

Egy igen komoly pénzügyi átcsoportosításnak lehetünk tanúi november óta: a háztartások a magas betéti kamatoknak köszönhetően erőteljesen növelik betétállományaikat, mellyel párhuzamosan a kötvényalapokból kifelé áramlik a pénz. Januárban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett a háztartások bankoknál elhelyezett betét állománya, mely a tavaly novemberi, 300

Egy igen komoly pénzügyi átcsoportosításnak lehetünk tanúi november óta: a háztartások a magas betéti kamatoknak köszönhetően erőteljesen növelik betétállományaikat, mellyel párhuzamosan a kötvényalapokból kifelé áramlik a pénz.


Januárban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett a háztartások bankoknál elhelyezett betét állománya, mely a tavaly novemberi, 300 bázispontos kamatemelés óta már 335 mrd Ft-ot jelent.

A betétállomány növekedése folyamatos volt az elmúlt 4 évben, s amint az az alábbi grafikonon is látható, az emelkedés igazából rugalmatlan volt a tavalyi év közepéig tartó kamatcsökkentésekre. A növekedés részben azonban a kamatoknak volt köszönhető, ezt nem számolva egy sokkal laposabb görbét kapnánk. A betétállomány növekedésében elsősorban az új lakástámogatási rendszer bevezetése, valamint az állami kamattámogatással kínált jelzálog alapú hitelek bevezetése okozott ideiglenesen megtorpanást. A kamatokat kiszűrve azonban ezekben az időszakokban csökkenésnek lehettünk tanúi.


A betétállományok esetében "robbanást" okoztak a tavalyi évben történt jelentős mértékű kamatemelések, melyek természetesen a betéti kamatok növekedését váltották ki. A háztartások a jelenlegi 10% feletti kamatok mellett jelentősen növelték bankbetéteit. Az ismét kétszámjegyű betéti kamatoknál feltehetően egy pszichológiai hatás is sejthető.

A háztartások egyre nagyobb mértékben tartják pénzüket forint betétekben, mellyel párhuzamosan a deviza betétek aránya természetesen csökkenést mutat. Amint az ábrából is látható, a forint árfolyamingadozásának növekedésével a devizabetétek arányának csökkenése némileg lelassult.


Az elmúlt időszakban azonban nem módosult lényegesen a betétek futamideje, a betétek csaknem háromnegyedét az éven belüli lekötések adják, 22% pedig látra szóló.


A betétállomány növekedése mellett az elmúlt időszakban a kötvényalapok nettó eszközértékének a csökkenés is megfigyelhető volt. A nettó eszközérték esetében a fordulatot a tavalyi kamatemelések jelentették, melyek következtében komoly hozamemelkedés történt a piacon (a kötvények árfolyama csökkent, ezáltal az alapok hozama is nagymértékben visszaesett).


A kötvényalapok nettó eszközértékének a csökkenése két tényezőre volt visszavezethető. Egyrészt a fent már említett hozamemelekdés, másrészt hogy ennek hatására a jegytulajdonosok számottevő tőkekivonást hajtottak végre. Ezt mutatja az alábbi grafikon, melyen a hazai kötvényalapok cash-flowjának az alakulása látható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Januárban a hazai kötvény alapokból 56 mrd Ft áramlott ki, melynek hozzávetőlegesen 80%-át adhatták a háztartások. Ugyanebben a hónapban a betétállomány azonban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett.

Természetesen azt nem állíthatjuk, hogy a kötvényakapokból kiáramló tőke közvetlenül bankbetétekbe áramlott, csak a folyamatokat szeretnénk érzékeltetni. Annál is inkább, mert a háztartások pénzügyi instrumentumainak mindössze 6%-a volt befektetési jegyekben 2003 végén (korábban közel 10%). Az arány csökkenésének kb. felét módszertani változások is okozzák, ugyanis a pénzügyi megtakarítások közé bekerültek a nem tőzsdei részvények és az üzletrészek.


Szintén kifelé áramlott a tőke a hazai részvényakapokból is az elmúlt időszakban a hatalmas részvénypiaci rally ellenére. Enek oka az lehetett, hogy a korábban szerencsétlenül járt megtakarítók egy jóval óvatosabb befektetési magatartást tanúsítanak.


A részvényalapok vagyona azonban a tőkekivonások ellenére sem csökkent, ugyanis a tőzsdei árfolyamok növekedése ezt több mint ellensúlyozta.

Barát Szabolcs

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?