27 °C Budapest

Tőkeátcsoportosítás: robbant a háztartások betétállománya

Pénzcentrum
2004. március 12. 10:53

Egy igen komoly pénzügyi átcsoportosításnak lehetünk tanúi november óta: a háztartások a magas betéti kamatoknak köszönhetően erőteljesen növelik betétállományaikat, mellyel párhuzamosan a kötvényalapokból kifelé áramlik a pénz. Januárban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett a háztartások bankoknál elhelyezett betét állománya, mely a tavaly novemberi, 300

Egy igen komoly pénzügyi átcsoportosításnak lehetünk tanúi november óta: a háztartások a magas betéti kamatoknak köszönhetően erőteljesen növelik betétállományaikat, mellyel párhuzamosan a kötvényalapokból kifelé áramlik a pénz.


Januárban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett a háztartások bankoknál elhelyezett betét állománya, mely a tavaly novemberi, 300 bázispontos kamatemelés óta már 335 mrd Ft-ot jelent.

A betétállomány növekedése folyamatos volt az elmúlt 4 évben, s amint az az alábbi grafikonon is látható, az emelkedés igazából rugalmatlan volt a tavalyi év közepéig tartó kamatcsökkentésekre. A növekedés részben azonban a kamatoknak volt köszönhető, ezt nem számolva egy sokkal laposabb görbét kapnánk. A betétállomány növekedésében elsősorban az új lakástámogatási rendszer bevezetése, valamint az állami kamattámogatással kínált jelzálog alapú hitelek bevezetése okozott ideiglenesen megtorpanást. A kamatokat kiszűrve azonban ezekben az időszakokban csökkenésnek lehettünk tanúi.


A betétállományok esetében "robbanást" okoztak a tavalyi évben történt jelentős mértékű kamatemelések, melyek természetesen a betéti kamatok növekedését váltották ki. A háztartások a jelenlegi 10% feletti kamatok mellett jelentősen növelték bankbetéteit. Az ismét kétszámjegyű betéti kamatoknál feltehetően egy pszichológiai hatás is sejthető.

A háztartások egyre nagyobb mértékben tartják pénzüket forint betétekben, mellyel párhuzamosan a deviza betétek aránya természetesen csökkenést mutat. Amint az ábrából is látható, a forint árfolyamingadozásának növekedésével a devizabetétek arányának csökkenése némileg lelassult.


Az elmúlt időszakban azonban nem módosult lényegesen a betétek futamideje, a betétek csaknem háromnegyedét az éven belüli lekötések adják, 22% pedig látra szóló.


A betétállomány növekedése mellett az elmúlt időszakban a kötvényalapok nettó eszközértékének a csökkenés is megfigyelhető volt. A nettó eszközérték esetében a fordulatot a tavalyi kamatemelések jelentették, melyek következtében komoly hozamemelkedés történt a piacon (a kötvények árfolyama csökkent, ezáltal az alapok hozama is nagymértékben visszaesett).


A kötvényalapok nettó eszközértékének a csökkenése két tényezőre volt visszavezethető. Egyrészt a fent már említett hozamemelekdés, másrészt hogy ennek hatására a jegytulajdonosok számottevő tőkekivonást hajtottak végre. Ezt mutatja az alábbi grafikon, melyen a hazai kötvényalapok cash-flowjának az alakulása látható.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Januárban a hazai kötvény alapokból 56 mrd Ft áramlott ki, melynek hozzávetőlegesen 80%-át adhatták a háztartások. Ugyanebben a hónapban a betétállomány azonban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett.

Természetesen azt nem állíthatjuk, hogy a kötvényakapokból kiáramló tőke közvetlenül bankbetétekbe áramlott, csak a folyamatokat szeretnénk érzékeltetni. Annál is inkább, mert a háztartások pénzügyi instrumentumainak mindössze 6%-a volt befektetési jegyekben 2003 végén (korábban közel 10%). Az arány csökkenésének kb. felét módszertani változások is okozzák, ugyanis a pénzügyi megtakarítások közé bekerültek a nem tőzsdei részvények és az üzletrészek.


Szintén kifelé áramlott a tőke a hazai részvényakapokból is az elmúlt időszakban a hatalmas részvénypiaci rally ellenére. Enek oka az lehetett, hogy a korábban szerencsétlenül járt megtakarítók egy jóval óvatosabb befektetési magatartást tanúsítanak.


A részvényalapok vagyona azonban a tőkekivonások ellenére sem csökkent, ugyanis a tőzsdei árfolyamok növekedése ezt több mint ellensúlyozta.

Barát Szabolcs

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 3. 13:22