5 °C Budapest

Tőkeátcsoportosítás: robbant a háztartások betétállománya

Pénzcentrum
2004. március 12. 10:53

Egy igen komoly pénzügyi átcsoportosításnak lehetünk tanúi november óta: a háztartások a magas betéti kamatoknak köszönhetően erőteljesen növelik betétállományaikat, mellyel párhuzamosan a kötvényalapokból kifelé áramlik a pénz. Januárban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett a háztartások bankoknál elhelyezett betét állománya, mely a tavaly novemberi, 300

Egy igen komoly pénzügyi átcsoportosításnak lehetünk tanúi november óta: a háztartások a magas betéti kamatoknak köszönhetően erőteljesen növelik betétállományaikat, mellyel párhuzamosan a kötvényalapokból kifelé áramlik a pénz.


Januárban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett a háztartások bankoknál elhelyezett betét állománya, mely a tavaly novemberi, 300 bázispontos kamatemelés óta már 335 mrd Ft-ot jelent.

A betétállomány növekedése folyamatos volt az elmúlt 4 évben, s amint az az alábbi grafikonon is látható, az emelkedés igazából rugalmatlan volt a tavalyi év közepéig tartó kamatcsökkentésekre. A növekedés részben azonban a kamatoknak volt köszönhető, ezt nem számolva egy sokkal laposabb görbét kapnánk. A betétállomány növekedésében elsősorban az új lakástámogatási rendszer bevezetése, valamint az állami kamattámogatással kínált jelzálog alapú hitelek bevezetése okozott ideiglenesen megtorpanást. A kamatokat kiszűrve azonban ezekben az időszakokban csökkenésnek lehettünk tanúi.


A betétállományok esetében "robbanást" okoztak a tavalyi évben történt jelentős mértékű kamatemelések, melyek természetesen a betéti kamatok növekedését váltották ki. A háztartások a jelenlegi 10% feletti kamatok mellett jelentősen növelték bankbetéteit. Az ismét kétszámjegyű betéti kamatoknál feltehetően egy pszichológiai hatás is sejthető.

A háztartások egyre nagyobb mértékben tartják pénzüket forint betétekben, mellyel párhuzamosan a deviza betétek aránya természetesen csökkenést mutat. Amint az ábrából is látható, a forint árfolyamingadozásának növekedésével a devizabetétek arányának csökkenése némileg lelassult.


Az elmúlt időszakban azonban nem módosult lényegesen a betétek futamideje, a betétek csaknem háromnegyedét az éven belüli lekötések adják, 22% pedig látra szóló.


A betétállomány növekedése mellett az elmúlt időszakban a kötvényalapok nettó eszközértékének a csökkenés is megfigyelhető volt. A nettó eszközérték esetében a fordulatot a tavalyi kamatemelések jelentették, melyek következtében komoly hozamemelkedés történt a piacon (a kötvények árfolyama csökkent, ezáltal az alapok hozama is nagymértékben visszaesett).


A kötvényalapok nettó eszközértékének a csökkenése két tényezőre volt visszavezethető. Egyrészt a fent már említett hozamemelekdés, másrészt hogy ennek hatására a jegytulajdonosok számottevő tőkekivonást hajtottak végre. Ezt mutatja az alábbi grafikon, melyen a hazai kötvényalapok cash-flowjának az alakulása látható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Januárban a hazai kötvény alapokból 56 mrd Ft áramlott ki, melynek hozzávetőlegesen 80%-át adhatták a háztartások. Ugyanebben a hónapban a betétállomány azonban több mint 100 mrd Ft-tal növekedett.

Természetesen azt nem állíthatjuk, hogy a kötvényakapokból kiáramló tőke közvetlenül bankbetétekbe áramlott, csak a folyamatokat szeretnénk érzékeltetni. Annál is inkább, mert a háztartások pénzügyi instrumentumainak mindössze 6%-a volt befektetési jegyekben 2003 végén (korábban közel 10%). Az arány csökkenésének kb. felét módszertani változások is okozzák, ugyanis a pénzügyi megtakarítások közé bekerültek a nem tőzsdei részvények és az üzletrészek.


Szintén kifelé áramlott a tőke a hazai részvényakapokból is az elmúlt időszakban a hatalmas részvénypiaci rally ellenére. Enek oka az lehetett, hogy a korábban szerencsétlenül járt megtakarítók egy jóval óvatosabb befektetési magatartást tanúsítanak.


A részvényalapok vagyona azonban a tőkekivonások ellenére sem csökkent, ugyanis a tőzsdei árfolyamok növekedése ezt több mint ellensúlyozta.

Barát Szabolcs

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem