12 °C Budapest

Heti Monitor 2004/9. szám

Pénzcentrum
2004. március 11. 13:11

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása

A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő negyedévben gyorsul. A beruházások növekedési üteme 4,7%-os volt az utolsó negyedévben, ami szintén valamelyest kedvezőbb, mint az egy hónappal korábbi adat (4,4%).
A vártnál kedvezőbb GDP-növekedési ütemnek köszönhetően az év egészében 2,9%-kal nőtt a bruttó hazai termék 2003-ban, ami 0,1%-kal magasabb, mint ahogy azt korábban előre jeleztük. A vártnál jobb adat a beruházások erősödésével, az export megélénkülésével, illetve a fogyasztás növekedésének a vártnál lassabb ütemű csökkenésével magyarázható. Az utolsó negyedéves 3,5%-os gazdasági növekedés kedvező körülmények és javuló összetétel mellett valósult meg. A gazdasági növekedést ugyanis egyre inkább a beruházások és az export vezérli, bár a fogyasztás szerepe még mindig (túl) magas. Ugyanakkor érezhető a tendencia változása, ami még az év közepe táján indult meg.

Államháztartási megszorítások, és a magánerőforrások bevonása az egészségügybe

Ez az írás a PPP (public-private partnership) alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a kórházi ellátásban Magyarországon a nemzetközi tapasztalatok tükrében. A magyar közbeszédben két megközelítés különül el a PPP-vel kapcsolatban: az optimista tábor csak a legpozitívabb nemzetközi tapasztalatokat és hiedelmeket hangsúlyozza, a pesszimista tábor pedig semmilyen módon nem tudja elképzelni a magánszféra bevonását az egészségügybe. Hitviták helyett azonban érdekes lehet a PPP sikerét befolyásoló tényezők vizsgálata, és annak elemzése, hogy a magyar környezetben az egyes megoldások megvalósulása esetén a siker vagy a kudarc esélye nagyobb-e.

Forint, dollár, euró

A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatot, a héten a forint euróval szembeni árfolyama erősödést mutatott, napon belüli kereskedésben 255-ös szint alatt is járt. Az MNB elnöke a héten többször is utalt arra, hogy Magyarország számára a túlzottan korai ERM-II tagság több veszéllyel, mint előnnyel járna. Az Európai Központi Bank Kormányzó Tanácsa március 4-i ülésén szintén nem változtatott 2,00%-on álló irányadó kamatlábán, miközben az euró dollárral szembeni árfolyama a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatok publikálását követően a korábbi gyengülés után enyhén erősödött.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Megszelidített lengyel megszorítócsomag

A lengyel államháztartás növekvő hiánya, illetve e kedvezőtlen tendencia megállítására és visszafordítására tett kísérletek bizonytalansága már az elmúlt év közepétől kezdve bizalmatlanságot okozott a lengyel és a külföldi befektetők körében. A kormányzatnak a költségvetési reformelképzelésekről tett nyilatkozatait a zavarosság és az inkonzisztencia jellemzi, ezzel tovább növelve a piaci szereplők bizonytalanságát. A közkiadások struktúrájának átalakítására és mértékének csökkentésére tett kísérletek folyamatos politikai ellenállásba ütköznek. A fiskális politikának és a vele összefüggő médiabeli információs kampánynak a kedvezőtlen hatásai közvetlenül érzékelhetőek a zloty árfolyamának és a lengyel államkötvények árának alakulásában.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06