16 °C Budapest

Heti Monitor 2004/9. szám

Pénzcentrum
2004. március 11. 13:11

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása

A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő negyedévben gyorsul. A beruházások növekedési üteme 4,7%-os volt az utolsó negyedévben, ami szintén valamelyest kedvezőbb, mint az egy hónappal korábbi adat (4,4%).
A vártnál kedvezőbb GDP-növekedési ütemnek köszönhetően az év egészében 2,9%-kal nőtt a bruttó hazai termék 2003-ban, ami 0,1%-kal magasabb, mint ahogy azt korábban előre jeleztük. A vártnál jobb adat a beruházások erősödésével, az export megélénkülésével, illetve a fogyasztás növekedésének a vártnál lassabb ütemű csökkenésével magyarázható. Az utolsó negyedéves 3,5%-os gazdasági növekedés kedvező körülmények és javuló összetétel mellett valósult meg. A gazdasági növekedést ugyanis egyre inkább a beruházások és az export vezérli, bár a fogyasztás szerepe még mindig (túl) magas. Ugyanakkor érezhető a tendencia változása, ami még az év közepe táján indult meg.

Államháztartási megszorítások, és a magánerőforrások bevonása az egészségügybe

Ez az írás a PPP (public-private partnership) alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a kórházi ellátásban Magyarországon a nemzetközi tapasztalatok tükrében. A magyar közbeszédben két megközelítés különül el a PPP-vel kapcsolatban: az optimista tábor csak a legpozitívabb nemzetközi tapasztalatokat és hiedelmeket hangsúlyozza, a pesszimista tábor pedig semmilyen módon nem tudja elképzelni a magánszféra bevonását az egészségügybe. Hitviták helyett azonban érdekes lehet a PPP sikerét befolyásoló tényezők vizsgálata, és annak elemzése, hogy a magyar környezetben az egyes megoldások megvalósulása esetén a siker vagy a kudarc esélye nagyobb-e.

Forint, dollár, euró

A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatot, a héten a forint euróval szembeni árfolyama erősödést mutatott, napon belüli kereskedésben 255-ös szint alatt is járt. Az MNB elnöke a héten többször is utalt arra, hogy Magyarország számára a túlzottan korai ERM-II tagság több veszéllyel, mint előnnyel járna. Az Európai Központi Bank Kormányzó Tanácsa március 4-i ülésén szintén nem változtatott 2,00%-on álló irányadó kamatlábán, miközben az euró dollárral szembeni árfolyama a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatok publikálását követően a korábbi gyengülés után enyhén erősödött.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megszelidített lengyel megszorítócsomag

A lengyel államháztartás növekvő hiánya, illetve e kedvezőtlen tendencia megállítására és visszafordítására tett kísérletek bizonytalansága már az elmúlt év közepétől kezdve bizalmatlanságot okozott a lengyel és a külföldi befektetők körében. A kormányzatnak a költségvetési reformelképzelésekről tett nyilatkozatait a zavarosság és az inkonzisztencia jellemzi, ezzel tovább növelve a piaci szereplők bizonytalanságát. A közkiadások struktúrájának átalakítására és mértékének csökkentésére tett kísérletek folyamatos politikai ellenállásba ütköznek. A fiskális politikának és a vele összefüggő médiabeli információs kampánynak a kedvezőtlen hatásai közvetlenül érzékelhetőek a zloty árfolyamának és a lengyel államkötvények árának alakulásában.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?