26 °C Budapest

Heti Monitor 2004/9. szám

Pénzcentrum
2004. március 11. 13:11

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása

A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő negyedévben gyorsul. A beruházások növekedési üteme 4,7%-os volt az utolsó negyedévben, ami szintén valamelyest kedvezőbb, mint az egy hónappal korábbi adat (4,4%).
A vártnál kedvezőbb GDP-növekedési ütemnek köszönhetően az év egészében 2,9%-kal nőtt a bruttó hazai termék 2003-ban, ami 0,1%-kal magasabb, mint ahogy azt korábban előre jeleztük. A vártnál jobb adat a beruházások erősödésével, az export megélénkülésével, illetve a fogyasztás növekedésének a vártnál lassabb ütemű csökkenésével magyarázható. Az utolsó negyedéves 3,5%-os gazdasági növekedés kedvező körülmények és javuló összetétel mellett valósult meg. A gazdasági növekedést ugyanis egyre inkább a beruházások és az export vezérli, bár a fogyasztás szerepe még mindig (túl) magas. Ugyanakkor érezhető a tendencia változása, ami még az év közepe táján indult meg.

Államháztartási megszorítások, és a magánerőforrások bevonása az egészségügybe

Ez az írás a PPP (public-private partnership) alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a kórházi ellátásban Magyarországon a nemzetközi tapasztalatok tükrében. A magyar közbeszédben két megközelítés különül el a PPP-vel kapcsolatban: az optimista tábor csak a legpozitívabb nemzetközi tapasztalatokat és hiedelmeket hangsúlyozza, a pesszimista tábor pedig semmilyen módon nem tudja elképzelni a magánszféra bevonását az egészségügybe. Hitviták helyett azonban érdekes lehet a PPP sikerét befolyásoló tényezők vizsgálata, és annak elemzése, hogy a magyar környezetben az egyes megoldások megvalósulása esetén a siker vagy a kudarc esélye nagyobb-e.

Forint, dollár, euró

A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatot, a héten a forint euróval szembeni árfolyama erősödést mutatott, napon belüli kereskedésben 255-ös szint alatt is járt. Az MNB elnöke a héten többször is utalt arra, hogy Magyarország számára a túlzottan korai ERM-II tagság több veszéllyel, mint előnnyel járna. Az Európai Központi Bank Kormányzó Tanácsa március 4-i ülésén szintén nem változtatott 2,00%-on álló irányadó kamatlábán, miközben az euró dollárral szembeni árfolyama a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatok publikálását követően a korábbi gyengülés után enyhén erősödött.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megszelidített lengyel megszorítócsomag

A lengyel államháztartás növekvő hiánya, illetve e kedvezőtlen tendencia megállítására és visszafordítására tett kísérletek bizonytalansága már az elmúlt év közepétől kezdve bizalmatlanságot okozott a lengyel és a külföldi befektetők körében. A kormányzatnak a költségvetési reformelképzelésekről tett nyilatkozatait a zavarosság és az inkonzisztencia jellemzi, ezzel tovább növelve a piaci szereplők bizonytalanságát. A közkiadások struktúrájának átalakítására és mértékének csökkentésére tett kísérletek folyamatos politikai ellenállásba ütköznek. A fiskális politikának és a vele összefüggő médiabeli információs kampánynak a kedvezőtlen hatásai közvetlenül érzékelhetőek a zloty árfolyamának és a lengyel államkötvények árának alakulásában.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm