11 °C Budapest

Heti Monitor 2004/9. szám

Pénzcentrum
2004. március 11. 13:11

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

A 2003-as bruttó hazai termék (GDP) és a beruházások alakulása

A KSH előzetes adatai alapján 2003. utolsó negyedévében a GDP-növekedés üteme 3,5%-ra gyorsult, és ezáltal a bruttó hazai termék növekedési üteme immár a második egymást követő negyedévben gyorsul. A beruházások növekedési üteme 4,7%-os volt az utolsó negyedévben, ami szintén valamelyest kedvezőbb, mint az egy hónappal korábbi adat (4,4%).
A vártnál kedvezőbb GDP-növekedési ütemnek köszönhetően az év egészében 2,9%-kal nőtt a bruttó hazai termék 2003-ban, ami 0,1%-kal magasabb, mint ahogy azt korábban előre jeleztük. A vártnál jobb adat a beruházások erősödésével, az export megélénkülésével, illetve a fogyasztás növekedésének a vártnál lassabb ütemű csökkenésével magyarázható. Az utolsó negyedéves 3,5%-os gazdasági növekedés kedvező körülmények és javuló összetétel mellett valósult meg. A gazdasági növekedést ugyanis egyre inkább a beruházások és az export vezérli, bár a fogyasztás szerepe még mindig (túl) magas. Ugyanakkor érezhető a tendencia változása, ami még az év közepe táján indult meg.

Államháztartási megszorítások, és a magánerőforrások bevonása az egészségügybe

Ez az írás a PPP (public-private partnership) alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a kórházi ellátásban Magyarországon a nemzetközi tapasztalatok tükrében. A magyar közbeszédben két megközelítés különül el a PPP-vel kapcsolatban: az optimista tábor csak a legpozitívabb nemzetközi tapasztalatokat és hiedelmeket hangsúlyozza, a pesszimista tábor pedig semmilyen módon nem tudja elképzelni a magánszféra bevonását az egészségügybe. Hitviták helyett azonban érdekes lehet a PPP sikerét befolyásoló tényezők vizsgálata, és annak elemzése, hogy a magyar környezetben az egyes megoldások megvalósulása esetén a siker vagy a kudarc esélye nagyobb-e.

Forint, dollár, euró

A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatot, a héten a forint euróval szembeni árfolyama erősödést mutatott, napon belüli kereskedésben 255-ös szint alatt is járt. Az MNB elnöke a héten többször is utalt arra, hogy Magyarország számára a túlzottan korai ERM-II tagság több veszéllyel, mint előnnyel járna. Az Európai Központi Bank Kormányzó Tanácsa március 4-i ülésén szintén nem változtatott 2,00%-on álló irányadó kamatlábán, miközben az euró dollárral szembeni árfolyama a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatok publikálását követően a korábbi gyengülés után enyhén erősödött.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megszelidített lengyel megszorítócsomag

A lengyel államháztartás növekvő hiánya, illetve e kedvezőtlen tendencia megállítására és visszafordítására tett kísérletek bizonytalansága már az elmúlt év közepétől kezdve bizalmatlanságot okozott a lengyel és a külföldi befektetők körében. A kormányzatnak a költségvetési reformelképzelésekről tett nyilatkozatait a zavarosság és az inkonzisztencia jellemzi, ezzel tovább növelve a piaci szereplők bizonytalanságát. A közkiadások struktúrájának átalakítására és mértékének csökkentésére tett kísérletek folyamatos politikai ellenállásba ütköznek. A fiskális politikának és a vele összefüggő médiabeli információs kampánynak a kedvezőtlen hatásai közvetlenül érzékelhetőek a zloty árfolyamának és a lengyel államkötvények árának alakulásában.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem