22 °C Budapest

MKB: kiugróan eredményes 2003-as év (IFRS)

Pénzcentrum
2004. február 19. 08:49

Dinamikusan bővülő forgalmat és kiugró nyereséget mutatnak az MKB Nemzetközi Számviteli Szabványok (IFRS) szerinti, nem konszolidált előzetes jelentésének adatai. A bank mérlegfőösszege egy év alatt 18 százalékkal nőtt és 2003 végén IFRS szerint számítva 1,143 Mrd Ft-ot tett ki. Az IFRS adó előtti eredmény 16,530 MFt, közel 1 MdFt-tal haladta meg a bank 2004. február 11-i gyorsjelentésében közzétett MSZSZ szerinti eredményét.

Az ügyfelek hitelállománya az egy évvel korábbi szinthez képest 19.0%-kal volt magasabb, 818 milliárd Ft-ot ért el, így az összes eszköz 71.6%-át tette ki. A növekedés mozgatórugói a vállalkozásoknak folyósított hosszú lejáratú devizaalapú hitelek valamint a saját forrású és államilag támogatott lakáshitelezés voltak. A dinamikus bővülés mellett a portfolió megőrizte jó minőségét, a tartalékképzés prudens előretekintést tükröz.

Kiemelendő az ügyfélforrások bővülése is. Az ügyfelek összesített folyószámla, betét- és betéti okirat állománya a tárgyidőszak végén közel 600 MdFt volt, gyenge makroszintű megtakarítási hajlandóság mellett is 7,4%-kal magasabb az egy évvel korábbi szintnél, miközben a devizabelföldi állományok ennél is magasabb dinamikával nőttek.


Az előzetes adatok alapján az MKB 2003 folyamán valamennyi piaci szegmensben szilárdan tartotta, illetve megerősítette pozícióit. Kiemelésre érdemes a vállalati és lakossági forrásgyűjtésben mutatott térnyerése, miközben a lakossági hitelezésben változatlanul erős dinamika jellemezte a Bankot. A vállalati hitel piacrész mérséklődése tudatos, szelektív portfolióépítés következménye.

A bruttó működési eredmény 41.9 milliárd Ft-ot tett ki, ami 11.0%-kal haladta meg az előző évit. A pénzintézet nettó kamatjövedelme 18.5 %-kal növekedve 26.8 milliárd forintot ért el.
A banküzemi költségek a tárgyidőszakban 5.4%-kal növekedtek, reálértékben alig haladva meg az előző évi szintet, mivel a -döntően információtechnikai- fejlesztések költségeit költségmegtakarítási intézkedések semlegesítették. Így az MKB költséghatékonyság mutatója a 2003-ban az előző évi 55.9%-ról 53.1%-ra javult.

A fenti tényezők eredőjeként az MKB adózás előtti eredménye 16.5 milliárd forintot ért el, ami 14.9 százalékkal magasabb az előző évinél. A saját tőke értéke 13.1%-kal növekedve elérte a 100 milliárd Ft-ot.
Az MKB megőrizte magas szintű jövedelemtermelő képességét, amit jól szemléltet a különböző hatékonysági mutatóinak alakulása. Az adózás előtti átlagos tőkehozam (ROAE) mutató 17.5%-ot ért el, míg az átlagos eszközmegtérülés (ROAA) értéke 1.6% volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MKB hálózata 2003 során az egri illetve a budafoki fiókkal bővült, ezzel a hálózati egységek száma a fővárosban 16-re, vidéken 17-re növekedett. Ezt a hálózatot a közeljövőben számottevően bővítik a Konzumbank integrációjával belépő új fiókok, kiterjesztve az MKB országos lefedettségét.

A hagyományos elérési csatornák mellett 2003-ban az MKB elektronikus elérési lehetőségei is számottevően bővültek. A lakossági ügyfelek számára bevezetett internetes NetBankkár, az SMS szolgáltatást nyújtó Mobilbankár szolgáltatás felhasználóinak száma, valamint a bankkártya használók száma is dinamikusan nőtt. A vállalati ügyfelek 35 %-a az elektronikus ügyintézést - PC bankár- részesíti előnyben. Az MKB portál látogatóinak száma elérte a napi 2,000 főt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24