7 °C Budapest

MKB: kiugróan eredményes 2003-as év (IFRS)

Pénzcentrum
2004. február 19. 08:49

Dinamikusan bővülő forgalmat és kiugró nyereséget mutatnak az MKB Nemzetközi Számviteli Szabványok (IFRS) szerinti, nem konszolidált előzetes jelentésének adatai. A bank mérlegfőösszege egy év alatt 18 százalékkal nőtt és 2003 végén IFRS szerint számítva 1,143 Mrd Ft-ot tett ki. Az IFRS adó előtti eredmény 16,530 MFt, közel 1 MdFt-tal haladta meg a bank 2004. február 11-i gyorsjelentésében közzétett MSZSZ szerinti eredményét.

Az ügyfelek hitelállománya az egy évvel korábbi szinthez képest 19.0%-kal volt magasabb, 818 milliárd Ft-ot ért el, így az összes eszköz 71.6%-át tette ki. A növekedés mozgatórugói a vállalkozásoknak folyósított hosszú lejáratú devizaalapú hitelek valamint a saját forrású és államilag támogatott lakáshitelezés voltak. A dinamikus bővülés mellett a portfolió megőrizte jó minőségét, a tartalékképzés prudens előretekintést tükröz.

Kiemelendő az ügyfélforrások bővülése is. Az ügyfelek összesített folyószámla, betét- és betéti okirat állománya a tárgyidőszak végén közel 600 MdFt volt, gyenge makroszintű megtakarítási hajlandóság mellett is 7,4%-kal magasabb az egy évvel korábbi szintnél, miközben a devizabelföldi állományok ennél is magasabb dinamikával nőttek.


Az előzetes adatok alapján az MKB 2003 folyamán valamennyi piaci szegmensben szilárdan tartotta, illetve megerősítette pozícióit. Kiemelésre érdemes a vállalati és lakossági forrásgyűjtésben mutatott térnyerése, miközben a lakossági hitelezésben változatlanul erős dinamika jellemezte a Bankot. A vállalati hitel piacrész mérséklődése tudatos, szelektív portfolióépítés következménye.

A bruttó működési eredmény 41.9 milliárd Ft-ot tett ki, ami 11.0%-kal haladta meg az előző évit. A pénzintézet nettó kamatjövedelme 18.5 %-kal növekedve 26.8 milliárd forintot ért el.
A banküzemi költségek a tárgyidőszakban 5.4%-kal növekedtek, reálértékben alig haladva meg az előző évi szintet, mivel a -döntően információtechnikai- fejlesztések költségeit költségmegtakarítási intézkedések semlegesítették. Így az MKB költséghatékonyság mutatója a 2003-ban az előző évi 55.9%-ról 53.1%-ra javult.

A fenti tényezők eredőjeként az MKB adózás előtti eredménye 16.5 milliárd forintot ért el, ami 14.9 százalékkal magasabb az előző évinél. A saját tőke értéke 13.1%-kal növekedve elérte a 100 milliárd Ft-ot.
Az MKB megőrizte magas szintű jövedelemtermelő képességét, amit jól szemléltet a különböző hatékonysági mutatóinak alakulása. Az adózás előtti átlagos tőkehozam (ROAE) mutató 17.5%-ot ért el, míg az átlagos eszközmegtérülés (ROAA) értéke 1.6% volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MKB hálózata 2003 során az egri illetve a budafoki fiókkal bővült, ezzel a hálózati egységek száma a fővárosban 16-re, vidéken 17-re növekedett. Ezt a hálózatot a közeljövőben számottevően bővítik a Konzumbank integrációjával belépő új fiókok, kiterjesztve az MKB országos lefedettségét.

A hagyományos elérési csatornák mellett 2003-ban az MKB elektronikus elérési lehetőségei is számottevően bővültek. A lakossági ügyfelek számára bevezetett internetes NetBankkár, az SMS szolgáltatást nyújtó Mobilbankár szolgáltatás felhasználóinak száma, valamint a bankkártya használók száma is dinamikusan nőtt. A vállalati ügyfelek 35 %-a az elektronikus ügyintézést - PC bankár- részesíti előnyben. Az MKB portál látogatóinak száma elérte a napi 2,000 főt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem