23 °C Budapest

MKB: kiugróan eredményes 2003-as év (IFRS)

Pénzcentrum
2004. február 19. 08:49

Dinamikusan bővülő forgalmat és kiugró nyereséget mutatnak az MKB Nemzetközi Számviteli Szabványok (IFRS) szerinti, nem konszolidált előzetes jelentésének adatai. A bank mérlegfőösszege egy év alatt 18 százalékkal nőtt és 2003 végén IFRS szerint számítva 1,143 Mrd Ft-ot tett ki. Az IFRS adó előtti eredmény 16,530 MFt, közel 1 MdFt-tal haladta meg a bank 2004. február 11-i gyorsjelentésében közzétett MSZSZ szerinti eredményét.

Az ügyfelek hitelállománya az egy évvel korábbi szinthez képest 19.0%-kal volt magasabb, 818 milliárd Ft-ot ért el, így az összes eszköz 71.6%-át tette ki. A növekedés mozgatórugói a vállalkozásoknak folyósított hosszú lejáratú devizaalapú hitelek valamint a saját forrású és államilag támogatott lakáshitelezés voltak. A dinamikus bővülés mellett a portfolió megőrizte jó minőségét, a tartalékképzés prudens előretekintést tükröz.

Kiemelendő az ügyfélforrások bővülése is. Az ügyfelek összesített folyószámla, betét- és betéti okirat állománya a tárgyidőszak végén közel 600 MdFt volt, gyenge makroszintű megtakarítási hajlandóság mellett is 7,4%-kal magasabb az egy évvel korábbi szintnél, miközben a devizabelföldi állományok ennél is magasabb dinamikával nőttek.


Az előzetes adatok alapján az MKB 2003 folyamán valamennyi piaci szegmensben szilárdan tartotta, illetve megerősítette pozícióit. Kiemelésre érdemes a vállalati és lakossági forrásgyűjtésben mutatott térnyerése, miközben a lakossági hitelezésben változatlanul erős dinamika jellemezte a Bankot. A vállalati hitel piacrész mérséklődése tudatos, szelektív portfolióépítés következménye.

A bruttó működési eredmény 41.9 milliárd Ft-ot tett ki, ami 11.0%-kal haladta meg az előző évit. A pénzintézet nettó kamatjövedelme 18.5 %-kal növekedve 26.8 milliárd forintot ért el.
A banküzemi költségek a tárgyidőszakban 5.4%-kal növekedtek, reálértékben alig haladva meg az előző évi szintet, mivel a -döntően információtechnikai- fejlesztések költségeit költségmegtakarítási intézkedések semlegesítették. Így az MKB költséghatékonyság mutatója a 2003-ban az előző évi 55.9%-ról 53.1%-ra javult.

A fenti tényezők eredőjeként az MKB adózás előtti eredménye 16.5 milliárd forintot ért el, ami 14.9 százalékkal magasabb az előző évinél. A saját tőke értéke 13.1%-kal növekedve elérte a 100 milliárd Ft-ot.
Az MKB megőrizte magas szintű jövedelemtermelő képességét, amit jól szemléltet a különböző hatékonysági mutatóinak alakulása. Az adózás előtti átlagos tőkehozam (ROAE) mutató 17.5%-ot ért el, míg az átlagos eszközmegtérülés (ROAA) értéke 1.6% volt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az MKB hálózata 2003 során az egri illetve a budafoki fiókkal bővült, ezzel a hálózati egységek száma a fővárosban 16-re, vidéken 17-re növekedett. Ezt a hálózatot a közeljövőben számottevően bővítik a Konzumbank integrációjával belépő új fiókok, kiterjesztve az MKB országos lefedettségét.

A hagyományos elérési csatornák mellett 2003-ban az MKB elektronikus elérési lehetőségei is számottevően bővültek. A lakossági ügyfelek számára bevezetett internetes NetBankkár, az SMS szolgáltatást nyújtó Mobilbankár szolgáltatás felhasználóinak száma, valamint a bankkártya használók száma is dinamikusan nőtt. A vállalati ügyfelek 35 %-a az elektronikus ügyintézést - PC bankár- részesíti előnyben. Az MKB portál látogatóinak száma elérte a napi 2,000 főt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44