13 °C Budapest

Hardy, Bihari: nyitva az út a monetáris tanácsba

Pénzcentrum
2004. február 18. 14:01

Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága 19 igen és 5 tartózkodás mellett támogatta Hardy Ilona és Bihari Vilmos kinevezését a jegybank Monetáris Tanácsának tagjává- tudósított az MTI.

A tagjelöltek mai meghallgatásán Hardy Ilona hangsúlyozta, kritikus időszakban kerülnek be a testületbe. Indoklásként elmondta: az elmúlt több mint 10 évben a gazdaság kedvezően fejlődött, kialakult a stabil bankrendszer, végrehajtották a strukturális reformokat és a tőzsdei cégek eredményesen tevékenykednek. Hozzátette, hogy az utóbbi időszakban megingott a bizalom a gazdaság fundamentumai iránt.

Az euróról szólva Hardy Ilona azt mondta, a lehető leggyorsabban kell bevezetni, ám reális ütemezésben. Hangsúlyozta, Magyarország csatlakozása a Monetáris Unióhoz nem önmagában cél, hanem eszköz a magyar gazdaság felzárkóztatásához.

A jegybanki függetlenség kapcsán Hardy úgy vélte, a jelenlegi jegybanktörvény jó, megfelelő és elégséges eszköztárat biztosít a jegybanknak feladatai ellátásához. Elismerte, hogy a felügyelőbizottság újbóli létrehozása nem a függetlenség növelésének irányába hat, de megerősítette, hogy ez a monetáris döntéshozást nem befolyásolja.

A tőzsde kapcsán Hardy elmondta: a tőzsdei vállalkozásoknál jók a fundamentumok, a "tőzsdei kínálatot bevezető kelet-európai papírokkal lehet bővíteni, hazai bővítése ugyanis már korlátozott" - mondta. Hozzátette, hogy Budapestet alkalmasnak tartja egy, a régióban centrális tőzsdének.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bihari Vilmos a jegybanki alapkamatot érintő kérdésre úgy fogalmazott: jelenleg a helyén van a 12,5 százalékos kamat. Hozzátette: a vállalkozások számára kedvező lenne a kamat csökkentése, ehhez azonban stabilizálni kell a gazdasági folyamatokat. A tagjelölt figyelmeztetett arra, hogy az ERM II árfolyamrendszerbe csak stabil gazdasággal szabad belépni.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM