28 °C Budapest

Hardy, Bihari: nyitva az út a monetáris tanácsba

Pénzcentrum
2004. február 18. 14:01

Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága 19 igen és 5 tartózkodás mellett támogatta Hardy Ilona és Bihari Vilmos kinevezését a jegybank Monetáris Tanácsának tagjává- tudósított az MTI.

A tagjelöltek mai meghallgatásán Hardy Ilona hangsúlyozta, kritikus időszakban kerülnek be a testületbe. Indoklásként elmondta: az elmúlt több mint 10 évben a gazdaság kedvezően fejlődött, kialakult a stabil bankrendszer, végrehajtották a strukturális reformokat és a tőzsdei cégek eredményesen tevékenykednek. Hozzátette, hogy az utóbbi időszakban megingott a bizalom a gazdaság fundamentumai iránt.

Az euróról szólva Hardy Ilona azt mondta, a lehető leggyorsabban kell bevezetni, ám reális ütemezésben. Hangsúlyozta, Magyarország csatlakozása a Monetáris Unióhoz nem önmagában cél, hanem eszköz a magyar gazdaság felzárkóztatásához.

A jegybanki függetlenség kapcsán Hardy úgy vélte, a jelenlegi jegybanktörvény jó, megfelelő és elégséges eszköztárat biztosít a jegybanknak feladatai ellátásához. Elismerte, hogy a felügyelőbizottság újbóli létrehozása nem a függetlenség növelésének irányába hat, de megerősítette, hogy ez a monetáris döntéshozást nem befolyásolja.

A tőzsde kapcsán Hardy elmondta: a tőzsdei vállalkozásoknál jók a fundamentumok, a "tőzsdei kínálatot bevezető kelet-európai papírokkal lehet bővíteni, hazai bővítése ugyanis már korlátozott" - mondta. Hozzátette, hogy Budapestet alkalmasnak tartja egy, a régióban centrális tőzsdének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bihari Vilmos a jegybanki alapkamatot érintő kérdésre úgy fogalmazott: jelenleg a helyén van a 12,5 százalékos kamat. Hozzátette: a vállalkozások számára kedvező lenne a kamat csökkentése, ehhez azonban stabilizálni kell a gazdasági folyamatokat. A tagjelölt figyelmeztetett arra, hogy az ERM II árfolyamrendszerbe csak stabil gazdasággal szabad belépni.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43