17 °C Budapest
Close up of a mother going through her financials

Százezernyi magyar lélegezhet fel: most még nem jön a brutálisan megemelt összegű csekk

2023. május 12. 19:04

A bankoknak rövid távon, az átlagembereknek pedig hosszú távon, a gazdaság változásai miatt nem jó, ha még sokáig marad a kamatstop - ezt mondták a Pénzcentrumnak a megkérdezett szakértők arra reagálva, hogy a kormány döntése értelmében még több hónapig marad velünk a 2022 elején bevezetett kamatstop.

Amíg a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken, addig biztosan marad a kamatstop - ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki Kormányinfón, és lapunk is beszámolt róla. Mint a miniszter elmondta: a lakosságra és a kkv-kra érvényes intézkedések vannak még hatályban, amelyek június 30-án lejártak volna. Ezzel kapcsolatban szakértőket kérdeztünk meg: vajon szerintük meddig maradhat velünk a kamatstop, és egyáltalán jó döntés-e az, hogy június 30-a után sem törlik azt el.

Mi az a kamatstop?

A kormány a tavalyi év végén döntött a jelzáloghitelesek megvédéséről, hogy a durván elszállt alapkamat miatt ne kerüljenek komoly bajba azok a magyarok, akiknek ilyen hitelük van. A rendelet értelmében az ilyen változó kamatozású lakáshitelek kamata akár éven belül is módosulhat, a változás mértéke pedig valamilyen referenciamutatótól, jellemzően a BUBOR értékétől függ. A kamatokat a kormány tehát az akkor értéken fixálta, vagyis a jelzáloghitelesek fellélegezhettek: a törlesztőjük nem nőtt az egekig úgy, mint évekkel korábban láthattuk például a devizahiteleseknél.

A módosítás kiterjedt a feltételeknek megfelelő támogatott lakáshitelekre is, ugyanakkor a többi hitelszerződésre nem lett érvényes a kamatstop: a személyi kölcsönök, folyószámlahitelek, hitelkártyák, hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamata a szerződés és banki szabályok alapján módosulhat. A szabályozás bevezetésekor több mint félmillió család rendelkezett olyan jelzáloghitellel, amelyekre viszont érvényes volt a kamatstop.

Nem jó a bankoknak

Mivel a kormány szándéka, hogy a kamatstopot csak akkor vezeti majd ki, mikor a jegybanki alapkamat egy számjegyű lesz, a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők még legalább egy évvel számolnak addig, amíg ez megtörténik.

Palkó István, a Portfolio vezető elemzője szerint elképzelhető, hogy csak a jövő nyáron megy le az alapkamat 10 százalék alá, de annyi bizonyos, hogy a bankok nem nagyon örülhetnek az intézkedésnek.

A bankokra egyértelműen negatív hatással van, hiszen ők fizetik ki az érintett jelzáloghiteles és kkv-ügyfelek helyett a magasabb kamatot, a jelenlegi kamatkörnyezetben évente mintegy 200 milliárd forint összegben. Az érintett hiteladósok számára viszont egyértelműen pozitív a döntés, hiszen egyelőre nem kell attól tartaniuk, hogy a kamatstop eltörlése miatt akár másfélszeresére vagy duplájára ugrik a törlesztőrészletük, ennek kockázatát a bank állja. Ugyanakkor a kamatstop egy sok szempontból kifogásolható intézkedés, többek között nem méltányos, erkölcsi kockázatokat hordoz és indokolatlan beavatkozást jelent a magánpiaci szerződésekbe

- mondta Palkó István a Pénzcentrum kérdésére. Abban is biztos, hogy a banki hitelek kicsit átalakulnak, hiszen a pénzintézeteknek a megváltozott környezethez már több mint egy éve alkalmazkodniuk kell.

A bankok új hitelkihelyezésének a mértékére minimális hatással van a kamatstop, hiszen enélkül is jelentősen visszaesett a kereslet, különösen a lakáshitelek iránt, mégpedig a magas piaci kamatkörnyezet miatt. A bankok által kínált hitelek kamatperiódusára viszont hatással van, hiszen a bankok a jogi bizonytalanság miatt nem kínálnak változó kamatozású hitelt, és nem egy hitelintézet az 5 éves kamatperiódusú hiteleit is kivette a kínálatából, hiszen hosszabb távon ezekre is hatással lenne a kamatstop, ha nagyon hosszú ideig fennmaradna

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- fogalmazott lapunknak az elemző.

Nem kellene így belenyúlni

A bankok hozzáállásának kérdésében egész más véleményen van Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Ő lapunk kérdésére azt mondta: szerinte a bankok az elmúlt hetek történései és főleg a kormányzati nyilatkozatok nyomán felkészülhettek a helyzetre, amely magában hordozta, hogy a kamatstop ebben az évben szinte biztosan velünk marad majd.

Szinte biztosra vehető, hogy a bankok előre kikalkulálták, hogy nem az eredetileg közölt június 30-i időpontig, hanem sokkal tovább is maradhat a kamatstop, így szerintem az ő életükben, működésükben komoly zavart azért nem fog okozni a hosszabbítás. Még azzal együtt sem, hogy a jelenlegi hosszabbítás bejelentése elég ködösre sikerült – a kormány azt mondta, hogy amíg egyszámjegyű nem lesz az alapkamat, addig biztosan marad a kamatstop, de azért arra is nyugodtan fel lehet készülni, hogy 9,90 százaléknál, sőt, még kilencnél sem engedik majd el azonnal

- mondta a Pénzcentrumnak Virovácz Péter. Ugyanakkor jelentős kritikát is megfogalmazott: szerinte nemhogy fenntartani nem szabad a kamatstopot, de belemenni sem lett volna szabad: az intézményt a gazdasági folyamatokba való felesleges beavatkozásnak nevezte.

A kamatstop rövid távon természetesen örömteli azoknak, akik még a stop előtt rögzítették a hiteleiket, a helyzet azonban az, hogy ez megint olyan beavatkozás volt eleve a gazdaság működésébe, amelyet meg sem kellett volna lépni. Ha sokáig beleavatkozunk ilyen módokon a gazdaság működésébe, az egy olyan zsonglőrködéshez hasonlít, ahol az egyik labda egyszer csak le fog esni – akkor pedig elég csúnya dolgok következhetnek

- mondta az ING vezető elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem