17 °C Budapest
Close up of unrecognizable female person signing a contract on a meeting with agent.

Ezt tette a lakáshitelekkel a kamat: most így juthatunk saját lakáshoz

2022. szeptember 20. 22:31

Az elmúlt hónap sem múlt el komoly kamatemelés nélkül. De akadt olyan pénzintézet is, ahol kedvezőbb feltételekkel juthatunk lakáshitelhez, mint korábban. A változások pedig úgy tűnik komolyan átrendezték a piacot. A Bankmonitor szakértői összeszedték milyen feltételekkel kaphatunk lakáshitelt szeptember közepén.

Az emelkedő alapkamat és a magas infláció miatt a lakáshitel kamatok is tovább emelkedtek. A változás azonban egyáltalán nem egységes, sőt egyes bankoknál még kamatcsökkenést is megfigyeltek a Bankmonitor szakértői. A kamatfixálás hossza – az az időszak, amelyen belül a bank nem módosíthatja egyoldalúan a kamatot – is egyre lényegesebbé válik, ugyanis a pénzintézetek teljesen eltérő döntéseket hoztak a különböző kamatperiódusú jelzáloghitelek esetében.

Kilenc bank közül hatnál drágábban lehet lakáskölcsönt igényelni szeptember 19-én, mint egy hónappal korábban augusztus 19-én. Ráadásul a kamatváltozás is jelentős: a 0,28-1,77 százalékponttal növelték a kamatot az érintett pénzintézetek.

A lépés következtében jelenleg az 5 évig fix kamatozású lakáshitel átlagos THM értéke  9,86 százalék, míg egy hónappal korábban 9,03 százalékos volt egy új átlagos lakáshitel teljes hiteldíj mutatójának értéke. A változás miatt jelenleg egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 11 ezer forinttal magasabb, mint augusztusban közepén volt. Két évtized alatt 2,5 millió forintot spórolhatott az az adós, aki még augusztusban megigényelte a kölcsönt. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáskölcsön átlagos THM értéke 600 ezer forint jövedelem mellett.)

A korábbi sztár a 10 éves kamatperiódusú lakáshitel volt a hazai piacon. Azonban ezt a konstrukciót sem kerülték el a kamatemelések az utóbbi időben: augusztus 19 és szeptember 19 között a vizsgált kilenc bank közül hétnél drágult a kölcsön. Az átlagos emelkedés azonban “csupán” 0,44 százalékpont volt. Vagyis a kamatemelkedés elmaradt a rövidebb, 5 éves kamatperiódusnál tapasztalttól. Egy 20 millió forint összegű átlagos lakáshitel THM értéke 8,33 százalékról 8,77 százalékra emelkedett. A változás miatt havonta 5500 forinttal kell többet fizetni két évtizeden át a kérdéses hitelre, vagyis 1,3 millió forintot spórolt az, aki augusztus 19-én vette fel a kölcsönt.

A futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök esetében nagyon furcsa helyzet állt elő. Hét bank közül öt kamatot emelet, ugyanakkor két pénzintézetnél olcsóbban lehet hitelhez jutni, mint egy hónappal ezelőtt. A kamatemelést választó öt pénzintézet egy hónap alatt 0,28-1,08 százalékponttal növelte a kamatokat. A másik két banknál ugyanakkor 0,22-0,55 százalékponttal csökkentek a banki költségek. Összességében még mindig drágultak a végig fix kamatozású kölcsönök is, ugyanakkor az átlagos drágulás mértéke csak 0,34 százalékpont volt az elmúlt hónapban. (Egy átlagos hitel THM értéke 8,34 százalékról 8,68 százalékra emelkedett.)

Egy új 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 4300 forinttal emelkedett az elmúlt hónapban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Már a kamatváltozások is mutatják, hogy rendkívüli időket élünk. Ezt a Bankmonitor szakértői a különböző kamatperiódusú ajánlatok összehasonlításával is igazolni tudják. Jelenleg a hosszú kamatperiódusú kölcsönök közül az 5 évig fix kamatozású kölcsönök a legdrágábbak.(A legolcsóbb kölcsönök között ugyan minimális a különbség, de az átlagos THM érték már egy százalékponttal magasabb, mint a hosszabb kamatperiódusok esetében.)

A 10 éves kamatperiódusú és a végig változatlan kamatozású konstrukciók között sokkal kisebb a különbség. Még mindig az egy évtizeden át fix kamatozású kölcsön között találhatjuk meg a legolcsóbb konstrukciót, ugyanakkor egy átlagos ajánlatot alapul véve már a teljes futamidő alatt fix kamatozású kölcsön az olcsóbb.

Ez az átalakulás a hiteligénylők döntésében is meglátszik: az MNB kimutatása alapján 2022. második negyedévében a lakáshitelek 58,7 százaléka már végig fix kamatozású volt. Egy évvel korábban ez az arány még csak 19,5 százalék volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem