15 °C Budapest
Old House of Representatives in Pest from Hungarian money - Forint

Rengeteg magyar nem költheti el az SZJA-visszatérítést: megette a hitelmoratórium az ingyenpénzt

2021. október 11. 11:26

Hatszáz milliárd forintba kerül a költségvetésnek a jövő év eleji SZJA-visszatérítés, ami önmagában 1,5 százalékkal emelheti az államadósság mértékét és az inflációs nyomást is tovább erősítheti. Az ingyenpénzt azonban a legtöbben nem tudják majd elkölteni, jelentős része ugyanis elmehet a hitelmoratórium alatt felhalmozott adósság csökkentésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jövő évi büdzsé 28 ezer milliárd forintos kiadásához képest elenyészőnek tűnhet, de a 2022-re tervezett költségvetési hiánynak önmagában mintegy ötödét adja a februárra tervezett személyi jövedelemadó-visszatérítés a Sberbank szakértőjének számítása alapján. Horváth István szerint ráadásul kérdéses, hogy a kormány a büdzsé tavaszi tervezésekor már számolt-e ezzel a később bejelentett intézkedéssel.

Az érintettek számára több százezer forintos ingyenpénz valamilyen formában mindenképpen megjelenik majd a fogyasztási oldalon, ezáltal pedig az inflációt is gerjeszteni fogja. A kormányzat is számolhatott ezzel, noha az áremelkedés és az azon keletkező ÁFA-bevétel tulajdonképpen kedvező a költségvetésnek, ha a pőre számokat nézzük.

A támogatást azonban valószínűleg a hitelmoratóriumban felhalmozott tartozás csökkentésére fogják legtöbben felhasználni

- véli a Sberbank szakembere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 14:16