12 °C Budapest

Itt az OTP, K&H, CIB nagy dobása: ilyen kölcsönöket még nem nagyon láttál Magyarországon

2019. március 27. 11:55

Egyre több bank teszi lehetővé a teljesen online hiteligénylést. Jelenleg négy ilyen bank van, de a többi pénzitézetnél is kezdeményezhető az online hitelfelvétel. De mennyire bonyolult az ilyen eljárás? Bankonként mutatjuk, hogy is néz ki az online hitelfelvétel: nagyon nagy különbségek vannak a bankok között.

Az ma már teljesen evidens, hogy minden bank weboldalán el lehet indítani online a személyi kölcsön igénylést. Egyre több bank lép azonban túl ezen, és már nem csak az igénylést lehet interneten elindítani, de a teljes folyamat online zajlik - így egyes esetekben akár mobiltelefonról is pár kattintással igényelhető a hitel, amely akár perceken belül a telefonon lehet. Hol van már az, amikor az ügyfél becammogott a bankfiókba, és ott történt a teljes igénylés.

Személyi hitelek egy helyen: válaszd ki a legjobbat kalkulátorunkan!

Ehhez képest meglepőnek számít, hogy ma még vannak bankok, ahol bár el lehet indítani az igénylést online, a bank több napon belüli visszahívást ígér, majd be kell menni a bankfiókba, és a postán érkező szerződés visszaküldése után ismét napokba telhet, amíg megérkezik az igényelt összeg. Az ügyfelekért zajló mai, éles versenyben ez már meglehetősen elavultnak számít. Így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bankot választja az ember.

Mi most összegyűjtöttük az igénylés menetét bankonként - ahol elérhető az online igénylést, ott azt részletesebben ismertetve. Az igénylésnél mindig azt a módot tüntetjük fel, amely a legkevesebb papírmunkával jár: azaz azt mutatjuk be, hogy az igénylés menete során mit tudunk online intézni. A bankok nevére kattintva pedig részletesebb információt kaphatsz a hitelekről. Azt fontos hozzátenni, hogy természetesen minden bankban választhatjuk a hagyományos megoldást, azaz bemehetünk a bankfiókba, és igényelhetjük a hitelt ott is. Ezzel azonban rengeteg időt pazarolunk el.

Az igényléshez szükséges dokumentumok akár bankonként is változhatnak, a személyes dokumentumaink mellett ugyanakkor vélhetően szükség lesz jövedelemigazolásra.

Íme az úttörők - itt még a bankfiókba sem kell bemenni

Egészen előremutató, hogy négy olyan bank is van Magyarországon, ahol az igénylés teljesen online lebonyolítható - azaz itt sem papírra nincs szükség, sem arra, hogy bemenjünk a bankfiókba. Ez abból a szempontból is jelentős, hogy a magyar bankok meglehetősen magas költséggel üzemelnek - többek között ennek is köszönhető, hogy a hitelek kamatai is magasabbak, mint az európai átlag. A banki szolgáltatások digitalizálása egy jó megoldás lehet erre. De nézzük az úttörőket!

CIB

A CIB Banknál az igénylés teljesen online történik. Ismét kiemeljük, hogy akár itt is választhatjuk a hagyományos módszereket: a bankfiókban történő igénylést, vagy a visszahívás kérését. Nem érdemes viszont, hiszen a CIB telefonos applikációjában könnyen igényelhető a személyi hitel. A teljesen online igényelhető hitel a bank ügyfeleinek és idegen banki ügyfeleknek egyaránt elérhető, de van némi különbség a két eljárás között.

A bank saját bevallása szerint saját ügyfeleinek akár 7 percen belül is igényelhető a hitel. A tájékoztató videó egészen felhasználóbarát, amelyben pontosan leírják az igénylés menetét. A mobilaplikáción belül lehet elindítani az igénylést, ahol a gép kérdéseket fog feltenni a fizetőképességünkkel kapcsolatban, valamint tájékoztatók elfogadásáról - ezek elfogadása után léphetünk tovább. Ha bármelyik kérdésre is nemmel válaszolunk, akkor marad a hagyományos ügyintézés.

Összehasonlítanád a CIB online hitelét a többi hitellel? Ide kattintva megteheted!

Következő lépésként hozzá kell járulni a jövedelemvizsgálathoz - ez egy viszonylag hosszú dokumentum, amelyet a pin kódunkkal tudunk aláírni. Ezután megérkezik az applikációba a hitelbírálat, ahol be tudjuk állítani az igényelt összeget és a futamidőt (érdekes, hogy a többi banknál ez mindenhol a legelső fázisban szerepel). Az aláírás után - a bank tájékoztatása szerint - akár két percen belül is megérkezhet a pénz a számlára. A szerződés bármikor megtekinthető a mobilapplikáció postaládájában.

Cofidis

A Cofidisnél a videós azonosítás tekinthető az egyik nóvumnak. Ők is rendelkeznek hitelkalkulátorral, ahol ki lehet számolni a törlesztőt és a futamidőt, de használható a mobilapplikáció is elektronikus aláírással. Az igényléshez regisztrálni kell az applikációban, miután elvégeztük a kalkulációt. Ehhez szükség lesz a szerződésszámra és a regisztrációs kódra, amit e-mailben küldenek meg nekünk az adataink megadása után.

A folyamat akkor teljesen online, ha a mobilapplikáción keresztüli elektronikus aláírást választjuk. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a videós azonosítással gyorsíthatjuk meg a folyamatot - ekkor is szükséges lesz azonban papír alapú aláírásra. De még így is megspóroljuk a bankfiókban töltött időt. A videós azonosítást hétköznap 8 és 20 óra között lehet kérni, ahol az alábbi lépésekre kell számítani:

  • Bemutatkozás
  • Jogi nyilatkozat
  • Személyazonosságot igazoló okmány bemutatása

Ezután kerülhet sor a dokumentumok feltöltésére, amit szintén az applikációban kell. Ezután sor kerül a hitelbírálatra, és amennyiben az pozitív, akkor a mobilapplikáción keresztül 3 napon belül kell azt aláírni elektronikus aláírással. Ehhez regisztrációs kód és sms aláírási kód kell. A Cofidis ígérete szerint az egész folyamat akár 24 órán belül lebonyolításra kerülhet.

K&H

A K&H-nál is lehet teljesne online a hiteligénylés folyamata. A kalkulátorban meg kell határozni a feltételeket, mint például a kölcsön összegét és a törlesztőrészlet nagyságát. Ekkor is kérhetünk visszahívást, de a mobilapplikáción keresztül is végezhetjük az igénylést. Videós azonosítás a K&H Banknál is van: a bank ügyfeleinek ehhez okostelefon, az idegen banki ügyfeleknek webkamerás számítógépre lesz szüksége.

Az egyetlen hátránya az online igénylésnek, hogy a bank ügyfelei maximum 3, az idegen banki ügyfelek pedig legfeljebb 1,5 millió forintot igényelhetnek így. A bank ígérete szerint a hitelbírálat után akár fél órán belül, de legfeljebb egy napon belül a számlán tudhatjuk a pénzt.

OTP

Az OTP Banknál nem csak online igénylésre van lehetőség, de 1 százalékos online kamatkedvezményre is van lehetőség. Ha valaki a bank ügyfele, akkor a netbankon keresztül tud online hitelt igényelni, amelynek a menete a következő:

  • Az OTP Direktben be kell állítani a feltételeket (hitelösszeg, törlesztő, stb.)
  • Tájékoztató anyagok és szükséges nyilatkozatok elfogadása
  • Pénzügyi adatok megadása - fennálló tartozás, jövedelem, stb.
  • Hitelbírálat, majd folyósítás

A bankfiókot az OTP állítása szerint csak abban az esetben kell felkeresni, ha adatváltozás történt, vagy - értelemszerűen - ha valaki elakadt az igénylés folyamatában. Az online igénylés kedvezménye viszont akkor is elérhető, ha nem vagyunk a bank ügyfelei - ekkor a klasszikus megoldást kell választani: hitelkalkulátor, visszahívás, majd a bankfiókban be kell mutatni a regisztráció után e-mailben kapott kuponkódot.

Megnéznéd, mennyibe kerül az OTP online hitele? Kattints ide!

A többi banknál egyelőre nem lehet teljesen online igényelni

A Budapest Banknál is elindítható az igénylés online, ahol szintén egy kalkulációval kezdődik a folyamat. Ezt követi még egy hívás, ahol elvégzik a hitelbírálatot, és tájékoztatnak a szükséges dokumentumokról. A folyamat pedig a bankfiókban zárul. A Raiffeisennél szintén el lehet indítani online a hiteligénylést, amelyhez most 20 ezer forint jóváírást adnak május 8-ig online regisztráció esetén.

A banki weboldal tájékoztatása szerint a hitelbírálat telefonon történik lehetőség szerint, a folyamat pedig a bankfiókban zárul. A kalkuláció után visszahívást lehet kérni az Erste és az UniCredit hiteleinél is. A Cetelem tájékoztatása szerint a hitelbírálat is online történik. Az MKB-nál az ügyintézés - az előzetes kalkuláció után - szintén a bankfiókban történik. Ezután a szerződést a hitlebírálati tájékoztatóval együtt postán küldik, ha ezt aláírva visszaküldtük, 24 órán belüli folyósítást igér a bank.

Persze jó az, ha gyors, de mennyibe kerül?

A kényelem és gyorsaság csak egy szempont: az sem mindegy, hogy az adott hitel mennyibe kerül. Az összes bank weboldalán találunk kalkulátort, de a Pénzcentrum kalkulátorában egy helyen be lehet állítani a saját paramétereinket, és az összes ajánlatot ki lehet választani egy helyen. Az alábbi példánkban 3 millió forintos hitelösszegeket néztünk meg:

Ez alapján látszik, hogy a legtöbb hitel THM-e immár bőven 10 százalék alatt van. Nem mindegy ugyanakkor, hogy melyiket választjuk: ha vannak hitelek, amelyek olcsók és gyorsan is egyszerre, azok sokkal kedvezőbbnek tűnnek az online nem igényelhető, drága hiteleknél.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm