7 °C Budapest
Szerinted mennyit ér a házad? Gyorsabban kiderül, mint hinnéd

Szerinted mennyit ér a házad? Gyorsabban kiderül, mint hinnéd

2018. március 2. 05:45

Aki igényelt már valaha jelzáloghitelt az tudhatja, hogy még a szükséges dokumentáció hiánytalan benyújtása esetén is viszonylag sok időt vehet igénybe a kötelezően előírt értékbecslés elkészítése. Ez természetes, hiszen a hiteligénylés elbírálásakor az egyik legfontosabb tényező, hogy a leendő adósok megfelelő fedezetet képesek-e felajánlani a banknak. Az ügyfelek oldaláról ugyanakkor érthető, hogy szeretnék, ha ez sem venne igénybe a mindenképpen szükségesnél több időt. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a nagyobb hazai bankok esetében jellemzően mennyi időt vesz igénybe egy értékbecslés elkészítése, illetve ezeknek milyen költségeik vannak.

A hiteligénylés talán leghosszadalmasabb fejezete az értékbecslés elkészítése: bár a bankok is igyekeznek ennek idejét a lehető legkisebbre csökkenteni, azért még így is több napos procedúráról van szó. Feltéve persze, hogy az értékbecslő mindent rendben talál, illetve az ügyfél is benyújtotta az összes szükséges dokumentumot.

Pedig a hiteligénylés egy megkerülhetetlen részéről van szó: az igénylést elbíráló bank számára a megfelelő jövedelem felmutatása mellett a kölcsönösszeget elbíró fedezet megléte a legfontosabb. Ennek ellenőrzése egyrészt a bank jól felfogott érdeke, másrészt pedig jogszabályi kötelezettsége is.

Mennyibe kerül az értékbecslés?

Egy nagyobb összegű hitel igénylésének már jelentősebb kezdeti költségei is lehetnek, melyek közül az egyik legjelentősebb tétel éppen az értékbecslés. A megkérdezett bankoknál 20 és 37 ezer forint közötti költségről beszélhetünk. Az összeg azonban nem csak az adott banktól, hanem az ingatlan típusától is függ.

Ugyanakkor mindegyik banktól azt a választ kaptuk, hogy jelenleg átvállalják az értékbecsléssel kapcsolatos díjakat az ügyfelektől. Úgy tűnik, hogy a leggyakoribb eljárás az, hogy az ügyfél a helyszínen kifizeti a becslés költségét, később pedig ezt az összeget a bank jóváírja az ügyfél számláján.

Mennyi időt vesz igénybe?

A részünkre eljuttatott válaszok alapján úgy tűnik, hogy általánosságban nem is vesz annyira sok időt igénybe az értékbecslés: a Budapest Banknál átlagosan 5, a K&H-nál 5-7, a Raiffeisennél 2-6, az UniCreditnél pedig 3,5 munkanapba telik egy értékbecslés elkészítése.

Azt azonban több bank is kiemelte, hogy ezeket a határidőket akkor tudják tartani, amennyiben minden a legnagyobb rendben zajlik.
Az értékbecslések elkészítésének ideje nagy mértékben függ a szükséges dokumentáció rendelkezésre állásától"

 - tudtuk meg az OTP Banktól.

Hasonlóan nyilatkozott például az UniCredit Bank is:

Az értékbecslés időtartamát több - köztük ügyfeleinktől is függő - tényező is befolyásolja (például későbbi időpont alkalmas számára a szemlére, esetleg valamilyen hiányzó iratra, például lakcímigazolásra kell várni stb.)."

És persze előfordulhat olyan eset is, amikor szükséges megismételni az értékbecslést.

Az okok változóak lehetnek: például az ügyfél már elkezdte a felújítást, de erről nem szólt, vagy utólag derül ki, hogy CSOK-os a kérelem (ebben az esetben speciális feltételeket is vizsgálni kell), stb."

 - tudtuk meg a K&H Banktól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még a gyakoribb esetek közé tartozik, hogy csak az első becsléskor derül ki, hogy az ingatlan jogilag rendezetlen, esetleg valamilyen egyéb okból kifolyólag nem lehetséges az ingatlan fedezetként való elfogadása. Ilyen ok lehet, ha például nincsen fűtés az ingatlanban. Erre főleg akkor érdemes figyelni, ha felújítási munkálatok fedezésére szeretnénk hitelt igényelni: egy még leszerelt állapotban lévő fűtőtest maga után vonja az értékbecslés megismétlésének szükségességét.

Nem lehet ezt megúszni?

Azt is megkérdeztük a bankoktól, hogy nem lehetséges-e valamilyen módszerrel "kiváltani" az értékbecslést, esetleg ők maguk dolgoznak-e már valamilyen módszeren, aminek használatával még gyorsabbá tehetnék a jelzáloghitelezés menetét.

Erre a kérdésünkre mindegyik banktól azonos választ kaptunk: a jelenlegi jogszabályi környezet egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy valamilyen alternatív módszerrel, mondjuk egy statisztikai adatbázissal váltság ki az értékbecsléseket.

Az értékbecslés jogszabályi kötelem, amiről a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló a 25/1997 PM rendelet rendelkezik. Statisztikai értékelés a rendelet 5. számú melléklete alapján csak lakóingatlanoknál és csak újraértékelés esetén végezhető. Úgy látjuk, hogy az ingatlanok egyediségei, a piaci környezet, az eltérő műszaki paraméterek miatt a statisztikai értékelés jelenleg több kockázatot hordoz magában, mint reális előnyt. Az adatbázis alapon történő statisztikai értékelés a nagyon nagy számú egyéni változók miatt csorbítja az értékelés pontosságát"

 - árulta el az UniCredit Bank.

Hasonló szellemben nyilatkozott a Raiffeisen Bank is:

Alapvetően az ilyen típusú adatbázisok, listák tájékoztató jellegű adatok közlésére alkalmasak - ugyanis átlagárakat vesznek alapul, de nem látnak bele az ingatlanok belsejébe és közvetlen környezetébe. Egy-egy utcán belül is lényeges árkülönbségek lehetnek, plusz a becslést befolyásolja az ingatlan fizikai állapota is."
Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre éppen a hiteligénylés legmacerásabb részét nem tudjuk egyszerűsíteni a bankok, maximum a folyamat gyorsítására törekedhetnek.

 A válaszok alapján azonban úgy tűnik, hogy ezért maguk az ügyfelek is sokat tehetnek: az értékbecslés igénylésekor pontosan mondjuk el, hogy milyen hitelt is szeretnénk, törekedjünk a dokumentáció teljes benyújtására, illetve felújítási hitel esetén lehetőleg ne verjük szét a lakást az értékbecslő érkezése előtt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. április 12., 17:05