Fontos levelet kapnak a bedőlt adósok: több ezer magyar családot érint

Fontos levelet kapnak a bedőlt adósok: több ezer magyar családot érint

Pénzcentrum
2016. november 22. 13:55

Az Erste nem fizető jelzálogadósai már az Intrum Justitiának tartoznak, az adósságukat nekik kell megfizetniük. A változásról hamarosan levelet kapnak az ügyfelek, amelyben a részleteket is megtudhatják az adósok. A követeléskezelő sajtótájékoztatón mondta el, hogy mire számíthatnak az ügyfelek.

Október végén derült ki, hogy az Erste nemfizető jelzáloghiteleseit az Intrum Justitia veszi át. A tranzakció november 10-én zárult le, így akkortól a tartozás nem az Erste, hanem az Intrum felé áll fenn. Az így átkerült adósok "több ezren lehetnek".

Mi lesz az ügyfelekkel?

Az ügyfeleknek 15 napon belül kiküldik az értesítőket (november 25-ig), amelyek tértivevényes küldeményként kerülnek feladásra. Sokan arra juthatnak, hogy nem érdemes átvenni a levelet és akkor nem lehet rajtuk behajtani az adósságot, azonban ennek pont az ellenkezője igaz. Ha ugyanis nem veszik fel az adósok a kapcsolatot a céggel, akkor az rövid úton a végrehajtási folyamat beindulásához vezethet.

Ha viszont átveszik a levelet és felveszik a kapcsolatot, akkor számos lehetőség közül választhatnak, amelynek köszönhetően jó eséllyel az ingatlanukat is megőrizhetik.

Minden ügyet külön fognak elbírálni, így egyedi, hogy milyen megoldást ajánlanak fel, azonban jellemzően a következő lehetőségek állnak fenn:

  • A tartozás egyösszegű kifizetése ingatlan értékesítésével vagy hitelkiváltással.
  • Részletfizetés bevezetése, egyénre szabva.
  • A Nemzeti Eszközkezelő programjában való részvétel, erre már megvan a szerződés.
  • A magáncsőd is megoldás lehet, ahol az Intrum fő hitelezőként levezényli az eljárást.
  • A cég egyébként egyezségre törekszik az ügyfelekkel, nem céljuk, hogy jogi útra tereljék az ügyeket.
A magyar gazdaság komoly fejlődésen ment keresztül (kedden jelentették be a bérek 6 százalékos növekedését), ebben a környezetben simán beleférhet a részletfizetés

 - mondta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. Ha lezárják az ügyletet és egy év után a KHR-ből kikerülnek az ügyfelek, akkor valószínűleg sokakkal részletfizetésben állapodhatnak meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megállapodásokat akár személyesen is el lehet intézni az Intrum ügyfélszolgálatán, továbbá mozgó ügyfélszolgálat is lesz a vidéki ügyfelek számára. Lényeges, hogy azok a megállapodások (pl: részletfizetés, magáncsőd stb.), amelyeket az Erste között az ügyfelekkel, azok továbbra is érvényben maradnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyébként fogyasztóvédelmi szempontból felügyeli a követeléskezelés folyamatát, panasz esetén hozzájuk lehet fordulni.

Mi a helyzet, ha nem vesszük fel a kapcsolatot?

Ha nem válaszolunk a levélre, akkor a követeléskezelő elkezdheti a jogi folyamatot, amely a fizetési jóváhagyással, majd bírósági végrehajtó bevonásával jár. Ez utóbbinak egyébként lehetősége van arra, hogy a követeléskezelőnél erélyesebb módszerrel hajtsa be az adósságot, lehetősége van a bankszámla inkasszójára, ingóságok értékesítésére, végső esetben pedig az ingatlan értékesítésre is sor kerülhet. Persze ezek elkerülhetők, ha az adós felveszi a kapcsolatot a követeléskezelővel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?