31 °C Budapest
Fontos levelet kapnak a bedőlt adósok: több ezer magyar családot érint

Fontos levelet kapnak a bedőlt adósok: több ezer magyar családot érint

Pénzcentrum
2016. november 22. 13:55

Az Erste nem fizető jelzálogadósai már az Intrum Justitiának tartoznak, az adósságukat nekik kell megfizetniük. A változásról hamarosan levelet kapnak az ügyfelek, amelyben a részleteket is megtudhatják az adósok. A követeléskezelő sajtótájékoztatón mondta el, hogy mire számíthatnak az ügyfelek.

Október végén derült ki, hogy az Erste nemfizető jelzáloghiteleseit az Intrum Justitia veszi át. A tranzakció november 10-én zárult le, így akkortól a tartozás nem az Erste, hanem az Intrum felé áll fenn. Az így átkerült adósok "több ezren lehetnek".

Mi lesz az ügyfelekkel?

Az ügyfeleknek 15 napon belül kiküldik az értesítőket (november 25-ig), amelyek tértivevényes küldeményként kerülnek feladásra. Sokan arra juthatnak, hogy nem érdemes átvenni a levelet és akkor nem lehet rajtuk behajtani az adósságot, azonban ennek pont az ellenkezője igaz. Ha ugyanis nem veszik fel az adósok a kapcsolatot a céggel, akkor az rövid úton a végrehajtási folyamat beindulásához vezethet.

Ha viszont átveszik a levelet és felveszik a kapcsolatot, akkor számos lehetőség közül választhatnak, amelynek köszönhetően jó eséllyel az ingatlanukat is megőrizhetik.

Minden ügyet külön fognak elbírálni, így egyedi, hogy milyen megoldást ajánlanak fel, azonban jellemzően a következő lehetőségek állnak fenn:

  • A tartozás egyösszegű kifizetése ingatlan értékesítésével vagy hitelkiváltással.
  • Részletfizetés bevezetése, egyénre szabva.
  • A Nemzeti Eszközkezelő programjában való részvétel, erre már megvan a szerződés.
  • A magáncsőd is megoldás lehet, ahol az Intrum fő hitelezőként levezényli az eljárást.
  • A cég egyébként egyezségre törekszik az ügyfelekkel, nem céljuk, hogy jogi útra tereljék az ügyeket.
A magyar gazdaság komoly fejlődésen ment keresztül (kedden jelentették be a bérek 6 százalékos növekedését), ebben a környezetben simán beleférhet a részletfizetés

 - mondta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. Ha lezárják az ügyletet és egy év után a KHR-ből kikerülnek az ügyfelek, akkor valószínűleg sokakkal részletfizetésben állapodhatnak meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megállapodásokat akár személyesen is el lehet intézni az Intrum ügyfélszolgálatán, továbbá mozgó ügyfélszolgálat is lesz a vidéki ügyfelek számára. Lényeges, hogy azok a megállapodások (pl: részletfizetés, magáncsőd stb.), amelyeket az Erste között az ügyfelekkel, azok továbbra is érvényben maradnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyébként fogyasztóvédelmi szempontból felügyeli a követeléskezelés folyamatát, panasz esetén hozzájuk lehet fordulni.

Mi a helyzet, ha nem vesszük fel a kapcsolatot?

Ha nem válaszolunk a levélre, akkor a követeléskezelő elkezdheti a jogi folyamatot, amely a fizetési jóváhagyással, majd bírósági végrehajtó bevonásával jár. Ez utóbbinak egyébként lehetősége van arra, hogy a követeléskezelőnél erélyesebb módszerrel hajtsa be az adósságot, lehetősége van a bankszámla inkasszójára, ingóságok értékesítésére, végső esetben pedig az ingatlan értékesítésre is sor kerülhet. Persze ezek elkerülhetők, ha az adós felveszi a kapcsolatot a követeléskezelővel.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?