22 °C Budapest
Elkezdődött a roham: ilyen hitelakció is ritkán van a magyar boltokban

Elkezdődött a roham: ilyen hitelakció is ritkán van a magyar boltokban

Pénzcentrum
2016. november 14. 05:30

Még csak november közepe van, azonban már több áruház megjelent olyan nullás hitelakcióval, amivel karácsonyra vásárolhatunk be. A kölcsönök eltérőek az egyes boltokban, ezért érdemes kétszer megnézni, hogy milyen hitelt készülünk felvenni. Mutatjuk, melyik üzletben mire számíthatsz.

Ugyan még csak november közepe van, több, nagy áruház már megjelent a nullás, akciós áruhitel ajánlatával. Persze van, aki még inkább a Black Friday-ra koncentrál, így az Edigitalnál még nem találunk karácsonyi ajánlatokat.

Ennek ellenére érdemes már most megnézni, hogy hol, milyen feltételekkel vehetünk fel ingyenhitelt, hiszen már több áruház is felkészült a karácsonyi rohamra. Ez egyébként akár minden korábbinál nagyobb lehet, idén akár 200 milliárd forintot is a boltokban hagyhatnak a magyar családok csak a karácsony miatt Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint.

Érdemes benézni az áruházakba

Akciós hiteleket jellemzően csak személyesen tudunk felvenni, ezért a vásárláshoz érdemes bemenni az áruházba. Jelenleg három olyan üzlet van, ahol a weblapon előzetesen megnézhetjük, hogy kínálnak-e (ingyen)hitelt.

Futamidő szerint az Euronics ajánlatai a legrugalmasabbak, itt 4, 6 vagy 10 hónapos futamidőre kaphatunk áruhitelt. Az Auchannál 6 vagy 10 hónap lehet a futamidő, míg a Tescónál és a Media Marktnál csak 10 hónapra vehetünk fel akciós kölcsönt.

Az sem mindegy, hogy mekkora önerővel kell rendelkezni a kölcsönhöz:

  • A Tesco kölcsönéhez egyáltalán nem kell önerő.
  • Az Auchannál egységesen 10 százalék a saját rész.
  • Az Euronicsnál 200 ezer forintig nem kell önerő, 200 és 300 ezer között 10 százalék, 300 ezer felett pedig 20 százalék önerő szükséges a hitelhez.
  • A Media Marktnál 500 ezer forintig ne kell önerő, efelett pedig 20 százalék.

A felvehető összegben is vannak eltérések. Az Auchan, a Media Markt és az Euronics már pár tízezer forinttól kínál hitelt, míg a Tescónál közel 50 ezret kell felvenni legalább. A felső határban is szigorúbbak, míg náluk csupán 500 ezer forint lehet a legnagyobb felvett összeg, addig a másik három áruháznál akár 2 milliót is felvehetünk.

Persze ezek az akciók nem tartanak örökké, a leghamarabb az Euronicsnál lesz vége az akciós hitelfelvételnek, amit valószínűleg később még újra elővehet az áruház, hiszen karácsonyig még több mint hat hetünk van. A Tesco és a Media Markt a hónap végéig adja az ingyenhitelt, az Auchannál viszont egészen a mikulás megérkezéséig felvehetjük a nullás kölcsönt.

Mégis hogyan lehet ingyen a hitel?

Amikor felvesszük a kölcsönt, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy vajon tényleg nullás hitelt veszünk fel, vagy valahol az apróbetűs részben van a kutya elásva és mégis fizetni kell a kölcsönért. Sokszor nulla kamattal reklámozzák a hitelt, ami viszont nem tartalmaz minden költségelemet, ilyenkor a fix díj miatt a teljes hiteldíj mutató (THM) sem lesz nulla, sokszor a 20-30 százalékot is eléri. Erre azért érdemes figyelni, mert egy áruházban többféle konstrukciót is ajánlhatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Arra sem árt figyelni, hogy egyes áruhiteleket csak akkor tudunk felvenni, ha mellé hitelkártyát igénylünk. Ennek viszont az éves díj mellett más költsége is lehet, ha ugyanis nem megfelelően használjuk, akkor 30 százalék feletti évesített kamatot is fizethetünk.

Persze vannak olyan kölcsönök, amelyek az ügyfeleknek tényleg nem kerülnek semmibe, azonban ezek árát az üzletek fizetik ki a pénzügyi cégnek, amely a szolgáltatást nyújtja. Ezt a költséget viszont a bolt beépíti az értékesített termékek áraiba, amelyek így drágábbak lesznek nemcsak a hitelre vásárlók, hanem a készpénzzel fizetők számára is.

A felelős hitelfelvételre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is fehívta a figyelmet

Az MNB-hez érkezett, az áruhitelekre vonatkozó ügyfélpanaszok szerint sokan változatlanul nem látják át, hogy egy 0 százalékos kamatú kölcsönnek is lehetnek költségei. A hitelek tényleges terhét nem a kamat, hanem a valamennyi költséget összefoglaló teljes hiteldíj mutató (THM) jelzi. Gyakori ügyfélpanasz, hogy azért nem kaptak kellő tájékoztatást a hitelfelvételkor, mert az áruhitelt nem a pénzügyi intézménynél, hanem (pl. az áruházban, boltban) a közvetítőként eljáró értékesítőnél igényelték. Ennek elkerülésére célszerű a hitelszerződés aláírása előtt mindenképpen elkérni és alaposan átolvasni a szerződéses feltételeket, s az ahhoz tartozó egyéb dokumentumokat is. Késedelem esetén a felszámított késedelmi kamat az eredeti hiteldíj többszöröse lehet, ennek mértékéről is érdemes tájékozódni.


A személyi kölcsönöknél késedelmes teljesítés, nemfizetés esetén a pénzügyi intézmény az (esetlegesen a hitelfelvételhez bevont) adóstárstól, kezestől is követelheti a tartozást. Célszerű a havi törlesztési határidők előzetes áttekintése is, hogy azok ne essenek korábbi napra, mint amikor például a fizetés, egyéb jövedelem megérkezik. Ellenkező esetben az ügyfélnek a késedelem miatt többletköltsége keletkezhet. Sokak téves ismereteivel ellentétben a hiteltörlesztés elmaradása esetén a személyi kölcsönöknél is veszélybe kerülhet az adós ingatlantulajdona: a végrehajtási eljárásban ugyanis az ingóvagyon mellett végső esetben ez is lefoglalható.

A hitelkártyáknál fontos, hogy (az általában 45 napos) vásárlási és türelmi időszak végéig nem csak a minimálisan előírt havi összeget, de minden tartozást, díjat meg kell fizetni ahhoz, hogy ne számítsanak fel jelentős kamatot. A vásárlási időszak kezdőnapja havonta fix, azaz nem csak az első vásárlástól indul. A készpénzfelvételnél viszont nincs türelmi időszak, már a tranzakció napjától kamatot számítanak fel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 6. 12:06
Az újságírónak nem esett baja, st több tüntet is a segítségére sietett.
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 07:07
Elképeszt számok jelennek meg arról, hogy mennyivel emelkedhetnek a havi rezsiszámlák idén sztl. A c...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?