Spórolnál a hiteleden? Ha szemfüles vagy, megúszhatod a lehúzásokat

Spórolnál a hiteleden? Ha szemfüles vagy, megúszhatod a lehúzásokat

2016. szeptember 19. 05:41

Nem csökkennek tovább a hitelkamatok a legfrissebb adatok szerint, így aki a csökkenés miatt halasztotta el a kölcsön igénylést, annak már nem érdemes tovább várni. Közel 3 százalékos kamattal is kaphatunk már hitelt, de nem árt utánanézni, hogy milyen költségek terhelnek, ha most veszünk lakást.

A jegybanki adatok szerint a kamatcsökkentési időszak végével a hitelkamatok sem csökkennek tovább, ezzel valószínűleg elértük a valaha volt legkedvezőbb kamatkörnyezetet kölcsön felvételéhez. A bankok között viszont vannak eltérések, utánajártunk, hol, mennyit kell fizetni a lakáshitelért.

Nem mindegy? Mindegyik olcsó!

Az alacsony kamatoknak köszönhetően a törlesztőrészletekben nincs jelentős eltérés a bankok között, igaz, a hosszú futamidő miatt egy kisebb eltérés is jelentős különbséget jelenthet a hitel lejáratáig, azonban a kezdeti költségekben a mostani akciók miatt jelentősen kevesebbet kell kifiztetnünk azért, hogy felvehessük a kölcsönt.

Kalkulációink során 6 millió forintos hitelösszeggel, 15 éves futamidővel és 250 ezer forint folyószámlára beérkező jövedelemmel és aktív számlahasználattal számoltunk, a változó kamatozású kölcsönök közül válogatva. A legalacsonyabb költségeket a takarékoknál és az Ersténél találjuk, itt csupán a földhivatali díjat kell nekünk állni (12 600 forint), de az UniCreditnél is csupán ezer forinttal többet kell költenünk a hitelfelvételre. A többi pénzintézet 40 ezer forint felett alakulnak a díjak és két olyan bank is van, ahol 60 ezer forint felettiek a költségek. Ingatlan vásárláskor számolni kell az ügyvédi költségekkel, amely jellemzően a vételár 1 százaléka körül szokott alakulni.

A legjelentősebb összeg egyébként a vagyonszerzési illeték lehet, amely az ingatlan értékének 4 százaléka (20 milliós lakásnál 800 ezer forint). Ha viszont egy kisebb értékű ingatlanból költözünk (azt eladva), akkor csak a két lakás értékének különbözetének 4 százalékát kell kifizetni, kisebb értékű ingatlanba költözéskor mentesülünk az illetékfizetés alól.

Az sem mindegy persze, hogy mennyit fizetünk havonta, a legalacsonyabb törlesztőrészlet és teljes hiteldíj mutató (THM) is a K&H-nál elérhető (41 ezer forint és 3,2 százalék). A legmagasabb törlesztő egyébként 46 ezer forint (OTP), ez is jól mutatja, hogy nincs jelentős különbség havi részletek szempontjából.

A teljes befizetendő összegben már vannak különbségek, a legolcsóbb ebből a szempontból a K&H, amelynek 7,42 millió forintot kell adnunk a hitel teljes futamideje alatt, míg a legdrágább OTP-nek 8,3 milliót, vagyis a különbség közel 900 ezer forint. Ha a hitelösszegre vetített teljes költségeket vesszük figyelembe, akkor még szembetűnőbb lehet a különbség, a banki ajánlatok 24 és 39 százalék között változnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen költségekkel kalkuláljunk?
  • Értékbecslés díja - 30-50 ezer forint
  • Tulajdoni lap lekérdezésének díja - legfeljebb párezer forint
  • Jelzálogbejegyzés díja - 12 600 forint
  • Közjegyző díja - 40 ezer forinttól (hitelösszeg függő)
  • Folyósítási jutalék - a hitelösszeg 1-2 százaléka
  • Ügyvédi költség - kb. 1 százalék
  • Vagyonszerzési illeték - max. 4 százalék

Hogyan válasszunk bankot?

A bankválasztás nem egyszerű dolog, sokan egyből a saját bankjukhoz fordulnak. Ugyan érdemes felkeresni őket, de legalább néhány egyéb ajánlatot érdemes kikérni emellett. Használhatjuk az online kalkulátorokat is, de a bankfiókokat is felkereshetjük. Bármelyik mellett tesszük le a voksunkat, minden esetben számoljunk a folyószámla költségeivel is. A lakáshitel ugyanis a legtöbb esetben akkor lehet olcsó, ha a számlánkat is az adott banknál vezetjük.

Akinek nincs sok pénze a kezdéshez, annak jól jöhet, hogy az alacsonyak a kezdeti költségek. A lakásvásárlásnál egyébként is legalább 20 százalékos önerőre van szükség, használt lakásnál ráadásul a felújítással is kalkulálni kell. Aki viszont minél olcsóbb kölcsönt szeretne, annak a legalacsonyabb törlesztőrészletű és a legalacsonyabb teljes hiteldíj-mutatójú termék lehet a legjobb választás.

Mivel a változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete legfeljebb egy évig állandó, ezért aki biztonságos terméket szeretne, annak érdemes elgondolkodnia a fix kamatozású kölcsön felvételében. A fixálás tartama eltérő, de 5 vagy tíz évre már sok banknál lehet állandó a kamatunk és ezzel a törlesztőrészletünk. Ennek persze ára van, a változó kamatozású termékeknél jellemzően 1-1,5 százalékponttal magasabb a kamata a fixált hiteleknek.

Sokan szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, ami több millió forinttal olcsóbbá teheti a lakásvásárlást. Nem minden banknál elérhető azonban a támogatás, nem árt tehát érdeklődni arról, hogy a kiszemelt pénzintézetnél kérhetjük- e a támogatást, mivel ezzel a kedvezmény igénylésének költségeit is megúszhatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?