21 °C Budapest
Autóhitelesek, figyelem! Akár nőhet is a törlesztőrészlet

Autóhitelesek, figyelem! Akár nőhet is a törlesztőrészlet

2015. december 1. 18:33

A mai nappal lezárul az autóhitelek forintosítása, erről december 15-éig küldik ki tájékozató leveleiket a hitelezők. Nem egyszerű átalakításról van szó, ugyanis a hitelek egy részénél a törlesztőrészletek ütemezése és a futamidő is változni fog.


Decemberben már minden devizaalapú autóhitellel, autólízinggel és személyi kölcsönnel rendelkező ügyfél érzékelni fogja, hogy nem az eddigi devizapiaci árfolyammal számítják ki a törlesztőrészletét és a tőketartozását. A leginkább érintett frankalapú konstrukciók konverziója például 256,47 forinton történik, vagyis a jelenlegihez képest kicsivel több mint 10%-kal kell kisebb havi terhet kell fizetni. A konverzió hatására a törvény szerint ugyanis a kamatszint sem emelkedhet.

A jogalkotók felmérték, hogy az autóhitelek "egyszerű" forintosítása nem szüntetne meg egy tipikusan autóhiteles anomáliát, nevezetesen az úgynevezett bullet hitelekét. E kölcsönszerződések lényege, hogy a forintosításig eltelt futamidő alatt az ügyfelek nem viselték az árfolyam- és kamatnövekedésből származó törlesztőrészlet-emelkedés teljes hatását. Ki nem fizetett részleteik elkülönítve, tőkeként halmozódtak, hogy aztán a futamidő végén vagy egy szerződésben rögzített adósságszint elérésekor dobják meg - akár elviselhetetlen mértékben - az adósságszolgálati terhet. A problémával érintett bullett hitelek aránya közel egyharmados a devizaalapú autóhitelek körében.

A problémát úgy oldják meg, hogy e hiteleket annuitásossá alakítják. Mivel ezzel a forintosítás mellett egy később kifizetendő, már felhalmozott tőkeösszeg törlesztésének elindításáról van szó, a törlesztőrészlet összege számottevően nőhet, meghaladva a kedvezményes forintosítási árfolyamból származó tehercsökkenést. Ugyanez vonatkozik a késedelemmel rendelkező ügyfelek egy részére is, ugyanis az új, forintosított tőketartozáshoz (amely meghatározza az új törlesztőrészletet) a hitelezők az eddig felhalmozott késedelmeket is hozzáírják.

Itt jön szóba a futamidő-hosszabbítás. 25 százaléknál jobban nem nőhet ugyanis a havi teher, ehelyett a futamidőt hosszabbítják meg az érintett hitelek esetében. Ha így sem érné el a teljes futamidő a 12 évet, akkor a törlesztőrészlet-emelkedést még kisebb, 15 százalékos mértékben korlátozza a törvény. Az MNB számításai szerint a közel egyharmados arányt képviselő frankalapú bullet hitelek nagyjából felének nőhet meg a futamideje két évnél nagyobb mértékben, tehát az átlagos futamidő-hosszabbítás a bullet hiteleknél várhatóan két év lesz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?