14 °C Budapest

Autóhitelesek, figyelem! Akár nőhet is a törlesztőrészlet

2015. december 1. 18:33

A mai nappal lezárul az autóhitelek forintosítása, erről december 15-éig küldik ki tájékozató leveleiket a hitelezők. Nem egyszerű átalakításról van szó, ugyanis a hitelek egy részénél a törlesztőrészletek ütemezése és a futamidő is változni fog.


Decemberben már minden devizaalapú autóhitellel, autólízinggel és személyi kölcsönnel rendelkező ügyfél érzékelni fogja, hogy nem az eddigi devizapiaci árfolyammal számítják ki a törlesztőrészletét és a tőketartozását. A leginkább érintett frankalapú konstrukciók konverziója például 256,47 forinton történik, vagyis a jelenlegihez képest kicsivel több mint 10%-kal kell kisebb havi terhet kell fizetni. A konverzió hatására a törvény szerint ugyanis a kamatszint sem emelkedhet.

A jogalkotók felmérték, hogy az autóhitelek "egyszerű" forintosítása nem szüntetne meg egy tipikusan autóhiteles anomáliát, nevezetesen az úgynevezett bullet hitelekét. E kölcsönszerződések lényege, hogy a forintosításig eltelt futamidő alatt az ügyfelek nem viselték az árfolyam- és kamatnövekedésből származó törlesztőrészlet-emelkedés teljes hatását. Ki nem fizetett részleteik elkülönítve, tőkeként halmozódtak, hogy aztán a futamidő végén vagy egy szerződésben rögzített adósságszint elérésekor dobják meg - akár elviselhetetlen mértékben - az adósságszolgálati terhet. A problémával érintett bullett hitelek aránya közel egyharmados a devizaalapú autóhitelek körében.

A problémát úgy oldják meg, hogy e hiteleket annuitásossá alakítják. Mivel ezzel a forintosítás mellett egy később kifizetendő, már felhalmozott tőkeösszeg törlesztésének elindításáról van szó, a törlesztőrészlet összege számottevően nőhet, meghaladva a kedvezményes forintosítási árfolyamból származó tehercsökkenést. Ugyanez vonatkozik a késedelemmel rendelkező ügyfelek egy részére is, ugyanis az új, forintosított tőketartozáshoz (amely meghatározza az új törlesztőrészletet) a hitelezők az eddig felhalmozott késedelmeket is hozzáírják.

Itt jön szóba a futamidő-hosszabbítás. 25 százaléknál jobban nem nőhet ugyanis a havi teher, ehelyett a futamidőt hosszabbítják meg az érintett hitelek esetében. Ha így sem érné el a teljes futamidő a 12 évet, akkor a törlesztőrészlet-emelkedést még kisebb, 15 százalékos mértékben korlátozza a törvény. Az MNB számításai szerint a közel egyharmados arányt képviselő frankalapú bullet hitelek nagyjából felének nőhet meg a futamideje két évnél nagyobb mértékben, tehát az átlagos futamidő-hosszabbítás a bullet hiteleknél várhatóan két év lesz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem