16 °C Budapest
Megszólaltak a bankok: tényleg sorban állnak a devizahitelesek?

Megszólaltak a bankok: tényleg sorban állnak a devizahitelesek?

Pénzcentrum
2015. március 23. 06:06

Egyre több devizahitelesnek érkezik meg a bankjától az elszámolási értesítője, azonban a levelek többségét csak áprilisban kapják meg az ügyfelek, emiatt sokan keresik meg a bankjukat, hogy információhoz jussanak az elszámolásról. De vajon melyik hitelintézetnél találkozhatunk kígyózó sorokkal?

Március eleje óta tart a devizahiteles elszámolás, így egyre többen kapják meg a levelüket a bankjuktól. A Pénzcentrum megkérdezte a bankokat, hogy van-e ügyfélroham a fiókokban, illetve hogyan állják a sarat az ügyintézők.

Tényleg tömöttek a bankfiókok?

A bankok válaszaiból egyértelműen látszik, hogy a fiókok forgalma megnövekedett március eleje óta, és a telefonos ügyfélszolgálatok is láthatóan sokkal terheltebbek.

Klasszikus értelemben vett roham egyelőre nem alakult ki

- tudtuk meg a Raiffeisentől.

Ebben a hónapban jelentősen megnőtt az érdeklődő ügyfelek száma a korábbi hónapok átlagához képest, és várhatóan az elszámolásról szóló tájékoztatók kiküldését követően ez még nagyobb arányban lesz jellemző

- válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a CIB. A megnövekedett ügyfélforgalom azonban nem akadályozza a fiókok működését, tumultusra egyelőre nem kell számítani a kirendeltségeken.

Telefonos ügyfélszolgálatoknál nagyobb eltérések mutatkoznak. A CIB ügyfélszolgálatát az elmúlt két hét során kétszer annyian hívták az elszámolás kapcsán, mint február elején, ami arra enged következtetni, hogy a bank ügyfelei sokkal kíváncsibbak a hitelükkel kapcsolatban. Azonban nem minden banknál van ez így.

A call centerünkben nagyjából 10 százalékkal növekedett az érdeklődők száma

- mondta az OTP, vagyis ebben jól láthatóan hatalmas eltérések figyelhetők meg a bankok között.

A jegybanknál is nőtt a forgalom

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyfélszolgálatain is érezhetően megnőtt az elszámolással és forintosítással kapcsolatos ügyfélforgalom. Míg tavaly októberben 181, januárban már 755 megkeresést regisztráltak a jegybanknál.

A legfrissebb adatok szerint viszont március első két hetében már a korábbinak közel kétszerese, majdnem ezer elszámolással kapcsolatos ügyfélmegkeresés volt, pedig az igazi ügyfélroham (a bankok szerint is) csak az értesítők kézhezvétele után lesz.

Az MNB egyébként Budapesten irodát tart fenn, ahol az adósok információkat kaphatnak a devizahitelekről.

Miért veszik fel az ügyfelek a kapcsolatot a bankjukkal?

Ugyan az első levelek már megérkeztek, mégsem a reklamáló ügyfelek vannak többségben a kirendeltségeken. Egyébként a Pénzcentrumhoz érkezett levelek alapján az elégedett ügyfelek vannak többségben. 

Egyértelműen tájékozódási céllal keresik kollégáinkat

- tudtuk meg a K&H-tól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezen belül két téma érdekli leginkább az adósokat:

  • Jogosultak-e az elszámolásra, illetve a forintosításra
  • Általános tájékoztatás

Nem meglepő, hogy ezeket az érdeklődési köröket a szerkesztőségünkbe érkező olvasói levelek is alátámasztják. Azonban nem minden banknál ez a fő kérdéskör.

Fiókjainkat jellemzően azok keresik fel, akik a devizaalapú hitelüket korábban rögzített árfolyamon végtörlesztették

- válaszolta kérdésünkre az UniCredit.

Mik a devizahitelesek teendői?

Minden érintettnek azt javasoljuk, várja meg a részletes elszámolási értesítőt, mert az teljes körű tájékoztatást nyújt, és ha ezután is vannak további kérdései, és a telefonos ügyfélszolgálat nem tud segíteni, abban az esetben keressék csak fel bankfiókokat

- tanácsolja az ügyfeleknek a Budapest Bank. A devizahitelesek többségének tehát egyelőre nincs teendője, ez alól kivételt képeznek azok a már lezárt szerződéses ügyfelek, akiknek azóta nincs kapcsolatuk korábbi hitelezőjükkel. Esetükben ugyanis meg kell adni a lakcímüket a banknak ahhoz, hogy megkaphassák az elszámoló levelet. Ezeknek az ügyfeleknek érdemes egyúttal megadni a jelenlegi bankszámlaszámukat is, hogy a hitelintézet el tudja utalni a visszajáró összeget.

Más a helyzet, ha a hitelünket kedvezményes árfolyamon végtörlesztettük. Ebben az esetben március végéig kell kérnünk az elszámolást a bankunktól, 10 ezer forintos eljárási díj ellenében. Lényeges, hogy akik forint alapú hitelkiváltó kölcsönt vettek fel a kedvezményes végtörlesztéshez, azoknak nem kell megfizetniük az eljárási díjat.

Mi a helyzet a részletes elszámolási értesítőkkel?

Részletes elszámolást értelemszerűen csak azután kérhetnek az ügyfelek, hogy kézhez vették az alaptájékoztatást

- mondta el kérdésünkre az MKB. Mivel egyelőre kevés levél érkezett meg, egyelőre még kevés ügyfélnek van lehetősége a részletes elszámolási tájékoztató kérésére. Emiatt a bankoknál nem jellemző ezeknek a dokumentumoknak az igénylése.

A bankok egy részénél már elkezdték átutalni a visszajáró pénzt a lezárt szerződéses ügyfeleknek. Először valószínűleg azok kapják meg a visszatérítést, akik még mindig a hitelező bank ügyfelei, de azt fontos leszögezni, hogy a pénzintézeteknek az utalásra még bőven van idejük.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?