5 °C Budapest

A magyar lakáshiteles drámája: csak a számláit akarta befizetni...

MTI
2012. szeptember 19. 13:32

Két év letöltendő fogházbüntetéssel sújtotta a Szigetvári Városi Bíróság szerdán nem jogerősen azt a férfit, aki idén januárban azért rabolt ki egy takarékszövetkezeti fiókot Mozsgón, hogy fizetni tudja lakáshitelét és közüzemi tartozásait.

A bíróság Boros Józsefet rablásban találta bűnösnek, mellékbüntetésként egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte 67 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Január 26-án a férfi, arcát a szeménél és a szájánál kivágott sapkával eltakarva, bement a pénzintézetbe, az alkalmazottat gázsprayvel lefújta, majd 477 ezer forinttal elmenekült. A pénz felét hiteltörlesztésre, közüzemi számlák rendezésére és bevásárlásokra fordította, a fennmaradó részét otthonának kazánházában rejtette el.

A rabló azzal indokolta tettét, hogy munkahelye elvesztése miatt több hónapja tartozott 2005-ben felvett devizaalapú, kétmillió forint lakáskölcsönének törlesztőrészleteivel, s a bank figyelmeztette: felmondja a szerződést, ha nem teljesít.

A szabad felhasználású és fogyasztási hitel miatt is eladósodó, továbbá szolgáltatóknak is tartozó férfi attól félt, hogy elárverezik családja boldogasszonyfai házát, és feleségével, valamint két kiskorú gyerekével fedél nélkül marad. Azt mondta, nem látott más kiutat, mint azt, hogy bankrablással szerezzen pénzt.

A bíróság a büntetés kiszabásánál nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi feltáró jellegű beismerő vallomását, megbánását, a sértetthez és a bankhoz írt bocsánatkérő levelét, büntetlen előéletét, a kár megtérítését, továbbá azt is, hogy két kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülmény volt viszont az, hogy elszaporodtak a vagyon és testi épség elleni bűncselekmények. A büntető tanács az utóbbi miatt sem látott lehetőséget Boros József büntetésének felfüggesztésére.

Az ítélet ellen az ügyész hosszabb tartamú, börtönfokozatban letöltendő szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett, a vádlott és a védője három nap gondolkodási időt kért, így az ügy a Pécsi Törvényszéken folytatódik.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?