14 °C Budapest

30 százalékban maximalizálják a hitelek díjait

Pénzcentrum
2011. november 5. 15:01

30 százalékban maximalizálják a hitelek THM-jeit minden nem pénzügyi szereplő esetén, a bankok kaptak némi kibúvót a törvény alól.  A jelzálog hitelezés is nagyban átalakulhat, átláthatóbb árazás jöhet.

A gazdasági és informatikai bizottság javaslata korlátot állít a kölcsönök után felszámítható kamatok meghatározása és költségek felszámítása során. A bizottsági indítvány kimondja, hogy a magánszemélyek egymás közötti ügyeleteiben alkalmazott kamat, valamint a pénzügyi intézmények hiteleinél a fogyasztó által fizetendő kamatot és egyéb költségeket is tartalmazó teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a törvénymódosításban meghatározott értéket.

Magánszemélyek esetén minden ügyletet ideértve a jegybanki alapkamat plusz 24 százalékpont lehet az ügyleti díj. Ez most 30 százalékot jelent. Ez a szabály vonatkozna a pénzügyi intézményekre is néhány kivétellel, mit például a hitelkártya.

További változások lehetnek a jelzáloghitelezésben, hiszen a bankok által ügyfélszerzésre és ámításra használt korlátozott időtartamra történő kedvezményes kamat nyújtás is megszűnik. Az indítvány szerint továbbá jelzáloghitel-szerződés esetén a pénzügyi intézmény a fogyasztó szerződésszerű teljesítése esetén nem számíthat fel a kamaton felül rendszeresen fizetendő kamat jellegű díjat vagy költséget.

Az indítvány szerint a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor a pénzügyi intézménynek - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a kamat változását az alábbi módszerek egyikével kell meghatároznia: vagy referencia-kamatlábhoz kell kötnie, vagy a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott legalább 3 éves, 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusok alatt rögzítenie kell.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?