Könnyítene az MNB a hitelesek terhein

Pénzcentrum
2011. szeptember 7. 12:02

Tárgyalt egymással szerdán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A találkozót utóbbi kezdeményezte a miniszterelnökkel többek között a devizahitelesek ügyében. Orbán Viktor Matolcsy Györgyöt bízta meg az egyeztetéssel, melyet követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és a jegybank is sajtóközleményben számolt be a szerdai eseményről.

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményében úgy fogalmaz, "Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a napokban személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB bemutassa a devizahiteleseket érintő javaslatait a kormánynak. A miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy egyeztessen Simor András jegybankelnökkel.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban szerdán megtartott megbeszélés során a nemzetgazdasági miniszter a jegybankelnökkel és Kármán András pénzügyekért felelős államtitkárral, az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság vezetőjével áttekintette a világgazdasági helyzetet és a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. Az eszmecsere során kitértek a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekre, illetve a lakossági hiteladósok, és ezen belül a devizahitelesek helyzetére is. A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy további védelmi intézkedésekkel segítse a legsérülékenyebb társadalmi csoportok, így a devizahitelesek helyzetét is." - tartalmazza a közlemény anélkül, hogy a jegybankelnök és a nemzetgazdasági miniszter tárgyalásának eredményéről bármi konkrétumot közölne.

A jegybank közleménye szerint "A Kormány képviseletében eljáró Matolcsy György gazdasági miniszterrel Simor András ismertette az MNB 10, a pénzügyi stabilitást hosszútávon biztosítani képes, a hitelesek terheit fokozatosan és érdemben csökkentő javaslatát. A Magyar Nemzeti Bank elnöke felhívta a gazdasági miniszter figyelmét arra, hogy az MNB olyan megoldások kidolgozását támogatja, amely segíti az arra rászorulókat, de a fizetőképes adósokat nem sodorja a nemfizetés irányába. Hangsúlyozta továbbá, hogy miközben az MNB egyetért azzal, hogy a problémára a bankokkal közösen kell megoldást találni, a bankok tehervállalása nem veszélyeztetheti a pénzügyi rendszer hosszútávú stabilitását és működőképességét, amely a hazai gazdaság fenntartható fejlődésének egyik alappillére.

A Magyar Nemzeti Bank Stabilitási jelentéseiben 2001 óta folyamatosan felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira, és javaslatokat tett a kockázatok kezelésének módjaira. A jegybank számos fórumon felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy az MNB nem rendelkezik a kockázatok kezeléséhez szükséges hatékony makroprudenciális szabályozói eszközökkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jegybank a PSB ülésein (Pénzügyi Stabilitási Bizottság, melynek tagjai az MNB mellett a PSZÁF és az akkori Pénzügyminisztérium voltak; 2010-től Pénzügyi Stabilitási Tanács) is időről-időre figyelmeztetett az árfolyamban rejlő kockázatokra, és javaslatotokat tett az árfolyamkockázat szempontjából fedezetlen devizahitelezés növekedésével járó kitettségek kezelésére. A jegybank korábban többször felhívta a jogalkotó és a Kormány figyelmét arra, hogy szabályozói eszközökkel történő beavatkozást lát szükségesnek a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok kezelésére." - tartalmazza a közlemény szintén anélkül, hogy a jegybankelnök tízpontos javaslatcsomagjának részleteit felfedné.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?