17 °C Budapest

Lassan tanul a magyar: a krízis ellenére sem intézzük máshogy pénzügyeinket!

Pénzcentrum
2009. május 27. 14:50

A banki ügyfelek pénzügyi termékhasználatát jelző mutatók csekély mértékű eltérést mutatnak a korábbi évek adataihoz képest. Az elmúlt egy évben nagyobb mértékű változás a pénzügyi termékek tervezett igénybevételében jelentkezett, nem pedig a pénzügyi termékhasználatban - állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, Pénzügypiaci Adatszolgáltatás című tanulmánya. A lakosság a jelenlegi gazdasági helyzetben a megtakarításokat, befektetéseket preferálja a hitelfelvétellel szemben.

A társadalom teljes egészét vizsgálva elmondható, hogy a pénzügyi válság jellemzően nem változtatta meg az emberek pénzügyi szokásait. A banki ügyfelek pénzügyi termékhasználatát jelző mutatók csekély mértékű eltérést mutatnak a korábbi évek adataihoz képest - derül ki a GfK Hungária Pénzügypiaci Adatszolgáltatás című legfrissebb tanulmányának eredményeiből. Természetesen a pénzügyi termékhasználat meglehetősen statikus helyzet, hiszen a hitelfelvétel általában nem rövidtávú folyamat, nem könnyű egy befektetést áthelyezni, vagy egy számlát megszüntetni. Így a lakosság jelentős része a pénzügyi termékhasználatát illetően gyakorlatilag nem adott választ a gazdasági krízisre, pénzügyeit úgy intézi, ahogy azt korábban is tette.

Az elmúlt bő egy évet vizsgálva elmondható, hogy nagyobb mértékű változás a pénzügyi termékek tervezett igénybevételében jelentkezett, nem pedig a pénzügyi termékhasználatban.

Az 5 fő pénzügyi termékcsoportot (folyószámla/bankkártya, lakáshitel, kis összegű hitel, közepes összegű hitel, megtakarítási termék) vizsgálva megállapítható, hogy 2008 második félévében mind az 5 termékcsoport esetében lényegesen alacsonyabb volt a lakosság részéről tervezett igénybevétel 2008 első félévéhez képest. Eszerint óvatosabbá váltak a családok, és sokkal kevésbé szándékoztak új pénzügyi termékeket igénybe venni, mint korábban.

3 pénzügyi termékcsoport (lakáshitel, kis összegű hitelek, közepes összegű hitelek) esetében 2009 első 4 hónapjában még tovább estek a tervezett igénybevételt előrejelző mutatók, azaz hiteleket a lakosság továbbra sem tervez igénybe venni. Ezzel ellentétben a számla jellegű termékek esetében a most lezárult időszakban már a 2008 első félévében mért értékeket tapasztaltuk. A befektetési termékek esetében viszont már a tavalyi év első félévében mért értékek feletti igénybevételi szándékokról beszélhetünk.

"Ebből következően a lakosság a jelenlegi gazdasági helyzetben a megtakarításokat, befektetéseket preferálja a hitelfelvétellel szemben, ami a lakosság pénzügyi helyzetének stabilitása szempontjából mindenképpen kedvező, de a fogyasztás és a gazdasági növekedés szempontjából kedvezőtlen fejlemény" - mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarország a közép-európai középmezőnyben

Magyarország a pénzügyi termékekkel való ellátottságot leíró mutatók alapján a közép-európai középmezőny elején helyezkedik el. A 13 országot (Ausztriát és 12 volt szocialista országot) vizsgáló felmérés adatai szerint a bankkapcsolattal rendelkezők arányát tekintve Magyarország a hetedik helyen áll a listán. Ennél kedvezőbb pozícióban vagyunk a folyószámlával rendelkezők terén, ahol a negyedik pozíciót sikerült elérni. Megtakarítási termékekkel a lakosság 14 százaléka rendelkezett, ami összesítésben a hetedik helyet jelentette, míg a legelőkelőbb pozíciót a pénzintézeti hitelek elterjedtségében érte el az ország. E téren a 24 százalékos arány a harmadik legmagasabb a régióban.

A fogyasztás visszaesését a teljes hazai kiskereskedelem közel felét adó élelmiszer, ill. élelmiszer jellegű szektor is megszenvedte. Az idei első negyedévben 4 százalékkal csökkentek az élelmiszer és vegyi áru eladások. "Az eladások csökkenése mögött nem a korábban várt olcsóbb termékekre váltás történik, hanem az értékesített volumenek csökkenek" - mondta el Dörnyei Otília a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. A GfK Hungária fogyasztási cikkeket mérő kutatásából az is kitűnik, hogy a napi cikkek fogyasztásának csökkentése tudatos a vásárlók részéről.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 11:47
Románia és Bulgária után itthon is elindult a Rejoy, ami használt telefonokat árul garanciával. A te...
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 10:27
Az október elsejétl bevezetend munkarendet öt hónapon át tesztelik, és nem kötelez a dolgozók számár...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?