8 °C Budapest

Változik a távhő-díj: évi négyezret nyerhet a fogyasztó!

Pénzcentrum
2009. január 29. 08:15

A Fővárosi Közgyűlés ma tárgyalja a Főtáv javaslatát, jóváhagyás esetén február 1-től a budapesti távfűtés díja 1,5 %-kal, vagyis az átlagos lakásméretet figyelembe véve éves szinten bruttó 3974 forinttal csökken. A tarifaváltozásokkal és a kedvezményekkel összesen akár évi 23 ezer forint költségcsökkenést is elérhetnek a fogyasztók - írja a Napi.

Mivel az elmúlt évben négyszer is emelkedett a távfűtés költsége, a jelenlegi kedvezmény a legutóbbi, vagyis a novemberi áremelést követő árhoz képest éves szinten mintegy 16 ezer forintos csökkenést jelent februártól - mondta Balog Róbert szóvivő.

A január első felében tartósan hideg időjárás miatt a fővárosi fogyasztók szokatlanul magas, a tavalyi hasonló időszakhoz képest mintegy 30 %-kal nagyobb összegről szóló számlákat kaphatnak februárban. Ezt a közel 20 %-kal nagyobb energiafogyasztás és az elmúlt évi gázáremelkedéseket követő 27,2 %-os hődíjnövekedés együttesen okozza.

A Főtáv - érzékelve, hogy sok fogyasztónál komoly gondot jelentene egy 40 ezer forint körüli számla kifizetése - háromhavi részletfizetést ajánl fel a januári számla 40 %-ának (nagyjából ennyi lesz a váratlan költségnövekedés) törlesztésére.

A Főtáv a más szolgáltatóknál már ismert egyenletes díjfizetés bevezetését is tervezi, amiről a Fővárosi Közgyűlés dönt majd februárban. Ennek lényege, hogy a fogyasztók egy átlagos időjárású év fogyasztása szerint az év 11 hónapjában azonos összegű távhőszámlát és a 12. hónapban a tényleges fogyasztás szerinti elszámoló számlát kapnak. Vagyis ezzel a díjfizetési gyakorlattal lényegesen csökkenteni lehet a magas hőfogyasztású téli hónapok magas számláit, igaz, a nyári hónapok rovására.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem