16 °C Budapest

Fogyasztói csoport? Nem hitel!

Pénzcentrum
2008. október 29. 09:45

Egyre több lehetőség nyílik a lakosság számára, hogy pénzintézeteken kívüli forrásokhoz folyamodjon, azonban a meglepetések elkerülése végett célszerű alaposan megfontolni, kivel és milyen feltételekkel kötünk szerződést - olvasható a Világgazdaságban.

Grimm Krisztina, a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálója szerint nagyon sokszor fordulnak az ügyfelek hozzájuk azzal a problémával, hogy hitelt, készpénz rövid időn belüli kifizetését ígérték rövid időn belül a számukra, később azonban kiderült, hogy fogyasztói csoport tagjai. Az ilyen csoportokat szervezők a hirdetésekben előszeretettel használják a "kamatmentes", a "kezes és jövedelemigazolás nélkül" kifejezéseket, így megerősítik azt a meggyőződést, hogy az emberek hitelreklámot olvasnak.

Ezek a konstrukciók viszont nem azok, hanem sajátos előtakarékossági formát kombinálnak a részletre történő vásárlással. A tagok bizonyos időközönként fizetnek be meghatározott összeget a csoport részére, mellyel hónapról hónapra egy-egy tagot hozzásegítenek a szerződésben szereplő áru megszerzéséhez.

A megvásárolandó terméket azonban csupán általánosan határozzák meg, s az is bizonytalan, mikor kerül sor a fogyasztó kiválasztására. A vásárlási lehetőségekhez előtörlesztés vállalása, vagy sorsolás útján jutnak a szerencsések. Aki nem tudja, vagy nem akarja a részleteket tovább fizetni, de még nem jutott a megvásárolni kívánt áruhoz, az vagy "kilép", vagy kizárják a csoportból, ami pedig azt jelenti, hogy csak a futamidő végén, költségekkel csökkentve és kamatok nélkül jut a pénzéhez.

A probléma nem új, a GVH már számos fogyasztói csoportokat szervező vállalkozással szemben folytatott eljárást és állapította meg, hogy azok megtévesztették a fogyasztókat. A piaci aktivitás az elmúlt években ugyan beszűkült, azonban a pénzügyi válság miatt több ügyfél kerülhet olyan helyzetbe, hogy jó alternatívának tűnhet belépni, melyet viszont érdemes inkább mérlegelni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Bankmonitor  |  2023. március 24. 07:38
A gépek, haszongépjárművek beszerzésének igazán egyszerű finanszírozási módja a lízing. Ráadásul sok...
Holdblog  |  2023. március 24. 05:31
HOLD After Hours. Duplanyugdíjas elnökünkkel megbeszélünk mindent, ami Credit Suisse. Vagy Sharon St...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?