28 °C Budapest

Fogyasztói csoport? Nem hitel!

Pénzcentrum
2008. október 29. 09:45

Egyre több lehetőség nyílik a lakosság számára, hogy pénzintézeteken kívüli forrásokhoz folyamodjon, azonban a meglepetések elkerülése végett célszerű alaposan megfontolni, kivel és milyen feltételekkel kötünk szerződést - olvasható a Világgazdaságban.

Grimm Krisztina, a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálója szerint nagyon sokszor fordulnak az ügyfelek hozzájuk azzal a problémával, hogy hitelt, készpénz rövid időn belüli kifizetését ígérték rövid időn belül a számukra, később azonban kiderült, hogy fogyasztói csoport tagjai. Az ilyen csoportokat szervezők a hirdetésekben előszeretettel használják a "kamatmentes", a "kezes és jövedelemigazolás nélkül" kifejezéseket, így megerősítik azt a meggyőződést, hogy az emberek hitelreklámot olvasnak.

Ezek a konstrukciók viszont nem azok, hanem sajátos előtakarékossági formát kombinálnak a részletre történő vásárlással. A tagok bizonyos időközönként fizetnek be meghatározott összeget a csoport részére, mellyel hónapról hónapra egy-egy tagot hozzásegítenek a szerződésben szereplő áru megszerzéséhez.

A megvásárolandó terméket azonban csupán általánosan határozzák meg, s az is bizonytalan, mikor kerül sor a fogyasztó kiválasztására. A vásárlási lehetőségekhez előtörlesztés vállalása, vagy sorsolás útján jutnak a szerencsések. Aki nem tudja, vagy nem akarja a részleteket tovább fizetni, de még nem jutott a megvásárolni kívánt áruhoz, az vagy "kilép", vagy kizárják a csoportból, ami pedig azt jelenti, hogy csak a futamidő végén, költségekkel csökkentve és kamatok nélkül jut a pénzéhez.

A probléma nem új, a GVH már számos fogyasztói csoportokat szervező vállalkozással szemben folytatott eljárást és állapította meg, hogy azok megtévesztették a fogyasztókat. A piaci aktivitás az elmúlt években ugyan beszűkült, azonban a pénzügyi válság miatt több ügyfél kerülhet olyan helyzetbe, hogy jó alternatívának tűnhet belépni, melyet viszont érdemes inkább mérlegelni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 12:55
Akár a 70 millió forintot is elérheti a vállalkozás által, a megkárosított fogyasztók részére fizete...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm