20 °C Budapest

Összeomló alapok: ki miért felelős?

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 12:00

Az elmúlt hetek során számtalan alkalommal adtunk számot arról, hogy az amerikai másodrendű jelzáloghitelek piaca igencsak gyengélkedőben van, a helyzeten mind a szabályozók, mind a bankok rohamléptekben próbálnak segíteni. Az teljesen világos, hogy a jelzáloghitellel rendelkezők számára miért kényelmetlen a csődbemenetel, illetve a fizetésképtelenség, most azonban azt járjuk körbe, hogy ez nekünk miért okozhat fájdalmat.

Mi a gond?

Az Amerikai Egyesült Államokban már nagyon elterjedt a másod-, illetve harmadrendű ügyfelek számára, megfelelő mértékű prémiumok ellenében történő jelzáloghitelezés, amely már természeténél fogva is jóval magasabb kockázatot foglal magában. Sőt, a másodlagos jelzáloghitelek piaca is igencsak népszerű. Cikkünk további részében a másodlagos jelzáloghitelezési piac alatt a két fentebb feltüntetett alrendszer egészét értjük.

Emellett azonban több más faktor szerencsétlen alakulása is gondot okoz a szektor számára, melynek első riasztó jeleként a tavalyi év során a két ünnep között az Amerikában a 11. legnagyobb másodlagos jelzáloghitelezéssel foglalkozó cég csődöt jelentett. A nagy adósságminősítő-intézetek is kifejezték aggodalmaikat a piaci szegmenssel kapcsolatos jövőbeli gondok miatt, sőt a szabályozók is meghozták a szükséges döntéseket.

Miért érdekel ez minket?

A másodrendű jelzáloghitelek piacán finanszírozási tevékenységet végző társaságok helyzete, illetve a bedőlő hitelek állományának növekedése közvetlenül ránk, vagyis a kisbefektetőkre is hatással bír.

A hatásmechanizmus egyik legközvetlenebb megvalósulási formája az értékpapírosításon keresztül valósul meg. Mint arról az életbiztosítások másodpiacával kapcsolatos cikkünkben is említést tettünk, a befektetők igencsak kedvelik az eszközalapú értékpapírokat, mivel úgy vélik, ezek árfolyamára az általános piaci hangulat, fundamentumok nincsenek hatással, kizárólag az alaptermék alakulása bír befolyással az árfolyammozgásra.

A pénzügyi piacokon kereskedők kedélyeit, mint azt a Citigroup Global Markets Inc. elemzése is igen találóan megállapítja "dupla vihar" borzolja. Honnan jön a probléma? Az egyik oldal a már emlegetett másodlagos piac, ahonnan az úgynevezett CDO-k, vagyis a hitelintézetek kiszervezett hitelei okoznak gondot.

Az ikervihar másik összetevőjét a hitelből történő vállalati felvásárlások finanszírozásának gyengélkedése képezi, pontosabban itt is az értékpapírosításon keresztül jutnak át a problémák a pénzpiacokra, csak itt épp a CLO-król van szó, ami ebben az esetben a kiszervezett vállalati hiteleket jelenti.

Így aztán az elmúlt hetekben a másodlagos hitelezési piacok révén a Bear Stearns nevet viselő CDO-kba fektető hedge fundok jelentettek csődöt, milliárdos nagyságrendű károkat okozva ezzel befektetőinek. A befektetési fokozatú kötvények állományának értéke drámai mértékben esett vissza az elmúlt időszak során, hatalmas veszteségeket okozva ezzel, a teljes mértékben okozott kár becslések szerint elérheti az 50-100 milliárd dollárt (10-20 ezer milliárd forint).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akkor mire is hat és hogyan?

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ugyan a pénzügyi piacok igazán gyorsan reagálnak mindenféle változásra, hírre, de hosszú távon a reálgazdaságra is hatással vannak az egyes krízisek, nézzük, mit érdemes tudni az egyes hatásokról.

A Citigroup elemzése szerint óriási gazdasági katasztrófától azért nem kell tartanunk, mivel a pénzügyi piacokon jelentkező hatások jóval erősebbek, mint a reálgazdaságban tapasztalhatóak, persze azért nem árt tisztában lennünk minden hatással.

A tanulmány szerint a másodlagos piac kapcsán keletkező fizetési késedelem, illetve árverezések aránya az amerikai lakáspiac összesen mintegy 1 százalékát érinti, ilyen tekintetben tehát marginális hatásról beszélhetünk. Emellett az amerikai háztartások már egyfajta rugalmasságról adtak tanúbizonyságot a magasabb energiaárakkal, valamint a csökkenő ingatlanárakkal kapcsolatosan, igaz ezek mind negatív hatással bírnak a rendelkezésre álló jövedelemre.

A gazdasági növekedésre valószínűleg kedvezőtlen hatást gyakorol majd a lakásépítési kiadásokban bekövetkező visszaesés, sőt nem csupán az építőipar, hanem az azzal összeköttetésben lévő iparágak is számíthatnak, így például a gépgyártás.

A pénzügyi piacokat érintő hatások ugyan nagyobbak, de vélhetően csupán rövid távon érezhetőek. A pénzintézetek tekintetében a kisebb jelzáloghitelező társaságok szinte biztosan bezárják kapuikat, ugyanakkor a nagyobb bankok képesek lehetnek az ezzel kapcsolatos veszteségek "lenyelésére". Ami a piacokat illeti, itt várható a legnagyobb negatív hatás, mint arról már említést is tettünk egy alkalommal, például a hedge fundokon keresztül is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18