Összeomló alapok: ki miért felelős?

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 12:00

Az elmúlt hetek során számtalan alkalommal adtunk számot arról, hogy az amerikai másodrendű jelzáloghitelek piaca igencsak gyengélkedőben van, a helyzeten mind a szabályozók, mind a bankok rohamléptekben próbálnak segíteni. Az teljesen világos, hogy a jelzáloghitellel rendelkezők számára miért kényelmetlen a csődbemenetel, illetve a fizetésképtelenség, most azonban azt járjuk körbe, hogy ez nekünk miért okozhat fájdalmat.

Mi a gond?

Az Amerikai Egyesült Államokban már nagyon elterjedt a másod-, illetve harmadrendű ügyfelek számára, megfelelő mértékű prémiumok ellenében történő jelzáloghitelezés, amely már természeténél fogva is jóval magasabb kockázatot foglal magában. Sőt, a másodlagos jelzáloghitelek piaca is igencsak népszerű. Cikkünk további részében a másodlagos jelzáloghitelezési piac alatt a két fentebb feltüntetett alrendszer egészét értjük.

Emellett azonban több más faktor szerencsétlen alakulása is gondot okoz a szektor számára, melynek első riasztó jeleként a tavalyi év során a két ünnep között az Amerikában a 11. legnagyobb másodlagos jelzáloghitelezéssel foglalkozó cég csődöt jelentett. A nagy adósságminősítő-intézetek is kifejezték aggodalmaikat a piaci szegmenssel kapcsolatos jövőbeli gondok miatt, sőt a szabályozók is meghozták a szükséges döntéseket.

Miért érdekel ez minket?

A másodrendű jelzáloghitelek piacán finanszírozási tevékenységet végző társaságok helyzete, illetve a bedőlő hitelek állományának növekedése közvetlenül ránk, vagyis a kisbefektetőkre is hatással bír.

A hatásmechanizmus egyik legközvetlenebb megvalósulási formája az értékpapírosításon keresztül valósul meg. Mint arról az életbiztosítások másodpiacával kapcsolatos cikkünkben is említést tettünk, a befektetők igencsak kedvelik az eszközalapú értékpapírokat, mivel úgy vélik, ezek árfolyamára az általános piaci hangulat, fundamentumok nincsenek hatással, kizárólag az alaptermék alakulása bír befolyással az árfolyammozgásra.

A pénzügyi piacokon kereskedők kedélyeit, mint azt a Citigroup Global Markets Inc. elemzése is igen találóan megállapítja "dupla vihar" borzolja. Honnan jön a probléma? Az egyik oldal a már emlegetett másodlagos piac, ahonnan az úgynevezett CDO-k, vagyis a hitelintézetek kiszervezett hitelei okoznak gondot.

Az ikervihar másik összetevőjét a hitelből történő vállalati felvásárlások finanszírozásának gyengélkedése képezi, pontosabban itt is az értékpapírosításon keresztül jutnak át a problémák a pénzpiacokra, csak itt épp a CLO-król van szó, ami ebben az esetben a kiszervezett vállalati hiteleket jelenti.

Így aztán az elmúlt hetekben a másodlagos hitelezési piacok révén a Bear Stearns nevet viselő CDO-kba fektető hedge fundok jelentettek csődöt, milliárdos nagyságrendű károkat okozva ezzel befektetőinek. A befektetési fokozatú kötvények állományának értéke drámai mértékben esett vissza az elmúlt időszak során, hatalmas veszteségeket okozva ezzel, a teljes mértékben okozott kár becslések szerint elérheti az 50-100 milliárd dollárt (10-20 ezer milliárd forint).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akkor mire is hat és hogyan?

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ugyan a pénzügyi piacok igazán gyorsan reagálnak mindenféle változásra, hírre, de hosszú távon a reálgazdaságra is hatással vannak az egyes krízisek, nézzük, mit érdemes tudni az egyes hatásokról.

A Citigroup elemzése szerint óriási gazdasági katasztrófától azért nem kell tartanunk, mivel a pénzügyi piacokon jelentkező hatások jóval erősebbek, mint a reálgazdaságban tapasztalhatóak, persze azért nem árt tisztában lennünk minden hatással.

A tanulmány szerint a másodlagos piac kapcsán keletkező fizetési késedelem, illetve árverezések aránya az amerikai lakáspiac összesen mintegy 1 százalékát érinti, ilyen tekintetben tehát marginális hatásról beszélhetünk. Emellett az amerikai háztartások már egyfajta rugalmasságról adtak tanúbizonyságot a magasabb energiaárakkal, valamint a csökkenő ingatlanárakkal kapcsolatosan, igaz ezek mind negatív hatással bírnak a rendelkezésre álló jövedelemre.

A gazdasági növekedésre valószínűleg kedvezőtlen hatást gyakorol majd a lakásépítési kiadásokban bekövetkező visszaesés, sőt nem csupán az építőipar, hanem az azzal összeköttetésben lévő iparágak is számíthatnak, így például a gépgyártás.

A pénzügyi piacokat érintő hatások ugyan nagyobbak, de vélhetően csupán rövid távon érezhetőek. A pénzintézetek tekintetében a kisebb jelzáloghitelező társaságok szinte biztosan bezárják kapuikat, ugyanakkor a nagyobb bankok képesek lehetnek az ezzel kapcsolatos veszteségek "lenyelésére". Ami a piacokat illeti, itt várható a legnagyobb negatív hatás, mint arról már említést is tettünk egy alkalommal, például a hedge fundokon keresztül is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm