Összeomló alapok: ki miért felelős?

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 12:00

Az elmúlt hetek során számtalan alkalommal adtunk számot arról, hogy az amerikai másodrendű jelzáloghitelek piaca igencsak gyengélkedőben van, a helyzeten mind a szabályozók, mind a bankok rohamléptekben próbálnak segíteni. Az teljesen világos, hogy a jelzáloghitellel rendelkezők számára miért kényelmetlen a csődbemenetel, illetve a fizetésképtelenség, most azonban azt járjuk körbe, hogy ez nekünk miért okozhat fájdalmat.

Mi a gond?

Az Amerikai Egyesült Államokban már nagyon elterjedt a másod-, illetve harmadrendű ügyfelek számára, megfelelő mértékű prémiumok ellenében történő jelzáloghitelezés, amely már természeténél fogva is jóval magasabb kockázatot foglal magában. Sőt, a másodlagos jelzáloghitelek piaca is igencsak népszerű. Cikkünk további részében a másodlagos jelzáloghitelezési piac alatt a két fentebb feltüntetett alrendszer egészét értjük.

Emellett azonban több más faktor szerencsétlen alakulása is gondot okoz a szektor számára, melynek első riasztó jeleként a tavalyi év során a két ünnep között az Amerikában a 11. legnagyobb másodlagos jelzáloghitelezéssel foglalkozó cég csődöt jelentett. A nagy adósságminősítő-intézetek is kifejezték aggodalmaikat a piaci szegmenssel kapcsolatos jövőbeli gondok miatt, sőt a szabályozók is meghozták a szükséges döntéseket.

Miért érdekel ez minket?

A másodrendű jelzáloghitelek piacán finanszírozási tevékenységet végző társaságok helyzete, illetve a bedőlő hitelek állományának növekedése közvetlenül ránk, vagyis a kisbefektetőkre is hatással bír.

A hatásmechanizmus egyik legközvetlenebb megvalósulási formája az értékpapírosításon keresztül valósul meg. Mint arról az életbiztosítások másodpiacával kapcsolatos cikkünkben is említést tettünk, a befektetők igencsak kedvelik az eszközalapú értékpapírokat, mivel úgy vélik, ezek árfolyamára az általános piaci hangulat, fundamentumok nincsenek hatással, kizárólag az alaptermék alakulása bír befolyással az árfolyammozgásra.

A pénzügyi piacokon kereskedők kedélyeit, mint azt a Citigroup Global Markets Inc. elemzése is igen találóan megállapítja "dupla vihar" borzolja. Honnan jön a probléma? Az egyik oldal a már emlegetett másodlagos piac, ahonnan az úgynevezett CDO-k, vagyis a hitelintézetek kiszervezett hitelei okoznak gondot.

Az ikervihar másik összetevőjét a hitelből történő vállalati felvásárlások finanszírozásának gyengélkedése képezi, pontosabban itt is az értékpapírosításon keresztül jutnak át a problémák a pénzpiacokra, csak itt épp a CLO-król van szó, ami ebben az esetben a kiszervezett vállalati hiteleket jelenti.

Így aztán az elmúlt hetekben a másodlagos hitelezési piacok révén a Bear Stearns nevet viselő CDO-kba fektető hedge fundok jelentettek csődöt, milliárdos nagyságrendű károkat okozva ezzel befektetőinek. A befektetési fokozatú kötvények állományának értéke drámai mértékben esett vissza az elmúlt időszak során, hatalmas veszteségeket okozva ezzel, a teljes mértékben okozott kár becslések szerint elérheti az 50-100 milliárd dollárt (10-20 ezer milliárd forint).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Akkor mire is hat és hogyan?

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ugyan a pénzügyi piacok igazán gyorsan reagálnak mindenféle változásra, hírre, de hosszú távon a reálgazdaságra is hatással vannak az egyes krízisek, nézzük, mit érdemes tudni az egyes hatásokról.

A Citigroup elemzése szerint óriási gazdasági katasztrófától azért nem kell tartanunk, mivel a pénzügyi piacokon jelentkező hatások jóval erősebbek, mint a reálgazdaságban tapasztalhatóak, persze azért nem árt tisztában lennünk minden hatással.

A tanulmány szerint a másodlagos piac kapcsán keletkező fizetési késedelem, illetve árverezések aránya az amerikai lakáspiac összesen mintegy 1 százalékát érinti, ilyen tekintetben tehát marginális hatásról beszélhetünk. Emellett az amerikai háztartások már egyfajta rugalmasságról adtak tanúbizonyságot a magasabb energiaárakkal, valamint a csökkenő ingatlanárakkal kapcsolatosan, igaz ezek mind negatív hatással bírnak a rendelkezésre álló jövedelemre.

A gazdasági növekedésre valószínűleg kedvezőtlen hatást gyakorol majd a lakásépítési kiadásokban bekövetkező visszaesés, sőt nem csupán az építőipar, hanem az azzal összeköttetésben lévő iparágak is számíthatnak, így például a gépgyártás.

A pénzügyi piacokat érintő hatások ugyan nagyobbak, de vélhetően csupán rövid távon érezhetőek. A pénzintézetek tekintetében a kisebb jelzáloghitelező társaságok szinte biztosan bezárják kapuikat, ugyanakkor a nagyobb bankok képesek lehetnek az ezzel kapcsolatos veszteségek "lenyelésére". Ami a piacokat illeti, itt várható a legnagyobb negatív hatás, mint arról már említést is tettünk egy alkalommal, például a hedge fundokon keresztül is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem