7 °C Budapest

Tarolt az APEH, menetelt a GVH- bünetések 2006-ban

Pénzcentrum
2006. december 21. 15:30

Az adóhatóság közlése szerint, november végéig 161,7 milliárd forint összegű bírságot szabtak ki. Elmondásuk szerint továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak az új vállalkozások és a tartósan veszteséges adózók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az APEH tájékoztatása szerint az első tizenegy hónapban elvégzett ellenőrzéseik során feltárt, be nem vallott adóösszeg után összesen 96,5 milliárd forint adóbírságot és 61,7 milliárd forint késedelmi pótlékot szabtak ki. Az egyéb adókötelezettségek - így például a számlakiállítással vagy a foglalkoztatási bejelentéssel kapcsolatos teendők - elmulasztása miatt 3,5 milliárd forint mulasztási bírságot állapított meg az APEH.

Az adóhivatal szerint továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak az új vállalkozások, a székhelyüket gyakran változtató adózók, a tartósan veszteséges cégek, valamint a gyógyszerforgalmazók. Kiemelt adóhatósági "figyelemben" részesülnek ezenkívül az informatikai, elektronikai és távközlési vállalkozások. Az APEH célkeresztjében vannak az autószerelő műhelyek, a hotelek és az építőipari vállalkozások is, amennyiben jövedelmezőségük nem érte el az adóhatósági irányelvekben közzétett 50 százalékos szintet.

Minthogy jelenleg a láncügyletes áfacsalás számít a legdivatosabb visszaélésnek, az adóhatóság kiemelt figyelmet fordít a kapcsolt vállalkozások egymás közötti áralkalmazására, illetve számlázására is. Az adócsalás e formája főként a számítástechnikai alkatrészek és a használt autók forgalmazásánál népszerű.

A GVH november végéig összesen 4,6 milliárd forintnyi bírságot szabott ki, a legtöbb büntetést a fogyasztók megtévesztése miatt rótta ki a hivatal - írja a Magyar Nemzet. Bírságolt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is. A pénzpiaci büntetések idei listáját a CIB Bank Zrt. vezeti, miközben a legmagasabb bírságot a Magyar Telekom Nyrt., a biztosítási piacon pedig az Union Biztosító Zrt. kapta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18