Kétszobás lakásba lányokat keresnek - Diákok az ingatlanpiacon

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 09:30

Kétszobás, egyetemhez közeli lakást keresnek leginkább a leendő egyetemisták. A vidéki és budapesti bérleti díjak között több tízezer forintos különbség is lehet havonta - írja a Magyar Hírlap.

Jelentősen nőtt a bérbeadó lakások iránti kereslet az elmúlt időszakban. Sok újdonsült egyetemista ugyanis most fog bele a megfelelő szállás kiválasztásába, a rutinosabbak pedig a felvételi ponthatárok ismertetése előtt igyekeztek megtalálni leendő lakhelyüket. Nemcsak bérelni, vásárolni is az átlagosnál jóval többen akarnak ilyenkor lakást. A leendő egyetemisták az ár, a lakás fekvése és az egyetemtől való távolsága alapján választanak. Augusztus második felétől emiatt egyre nehezebb lesz Budapesten az iskolákhoz közel, vagy a belső kerületekben kiadó lakást találni.

Akik budapesti lakást keresnek, azoknak egyébként is sokkal mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, mint máshol az országban: a diákok által kedvelt belvárosi környékeken ötvenezer forinttól egészen százezer forintig, de akár drágábban is kaphatunk havonta egy kétszobás lakást. Legolcsóbbak a földszinti, sötét, előnytelen elrendezésűek, havi százezer forintos bérleti díj felett pedig a sarokkáddal, akár klímával felszerelt apartmanokat kínálják.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben, Szegeden, Pécsen átlagosan havi 55-65 ezer forintos áron találunk kétszobás lakásokat. A bérleti díjakat itt is leginkább az egyetem közelsége és ház jellege határozza meg.

Ha apróhirdetések útján keres az egyetemista kiadó lakást, fel kell készülnie, hogy arra már a megjelenés napján lecsapnak. Viszonylag hasznos lehet az internetes portálok email-riasztása: az adatbázisba beérkező, elvárásainknak leginkább megfelelő hirdetésekről lehet így gyorsan értesítést kapni. A keresgélés módja lehet még az iskolák saját úgynevezett hirdető-centrumai, ahol többnyire hallgatók keresnek albérlőtársakat maguk mellé. Az ilyen hirdetéseknél előfordulhat, hogy egy bizonyos bérlőkör, például lányok, vagy nem dohányzók jelentkezését várják.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?