12 °C Budapest
House with solar panels.

Nagy segítség lehet ez az új támogatás: 20 ezer magyar háztartás rezsije csökkenhet drasztikusan

2023. december 8. 13:59

Magyarország már a koronavírus-járvány előtt elindította Klíma- és Természetvédelmi Akciótervét, mely 8 fő pont köré épült. Az akcióterv fő célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a környezettudatosság növelése. Ennek keretében a kormányzat 2030-ig hatszorosára tervezi növelni a napenergia-termelő kapacitást. A következő évtől elérhető Napenergia Program Plusz kiegyensúlyozott támogatást nyújt, miközben hozzájárul az uniós átlag feletti napenergia-termelés fenntartásához és növeli az energiabiztonságot, míg a háztartásoknak lehetőséget nyújt több pénzügyi forrás megtakarítására - írja az Oeconomus.

Az elmúlt években a hazai napenergia felhasználása szinte folyamatosan emelkedett, részben kormányzati támogatási programoknak köszönhetően. Az eredmények immár a konkrét számokban is látszódnak: amíg tavaly még nagyjából egyezett a hazai napenergia-termelés az EU-s átlaggal, idén már jóval meghaladtuk az uniós átlagot is.

Magyarország célkitűzései

Magyarország még a koronavírus-járvány terjedése előtt készítette el a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amely 8 pont köré épült. A terv fő célkitűzése a klímapolitika három fő elvárásának teljesítése: a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a környezettudatosság növelése. Az akciótervben kiemelt elemeként szerepel, hogy 2030-ra Magyarország napenergia-termelő kapacitását hatszorosára, azaz 6000 megawattra növelje.

Habár problémák merültek fel a hálózati kapacitások elosztásával kapcsolatban, az adatok szerint a kitűzött kapacitásbővítési célok jóval korábban is elérhetőek lehetnek, tekintettel arra, hogy az ország ipari és háztartási napelemes rendszereinek összes beépített kapacitása már meghaladta az 5000 MW-ot az idei évben. Az akcióterv további célja, hogy 2030-ra az ország energiaigényének 90 százalékát szén-dioxid-mentes forrásokból szerezze be, amelyben kiemelt szerepet kap az atomenergia és a napenergia. A napenergia térnyerése jól látható a bruttó villamosenergia-termelés adataiból, ami az elmúlt öt év során hatékonyan helyettesítette a szén és széntermékek csökkenő felhasználását, így növelve a megújuló energiaforrások részesedését a bruttó végső energiafelhasználásban.

Hazai napenergia programok

Az elmúlt években a hazai napenergia felhasználása szinte folyamatosan emelkedett, részben kormányzati támogatási programoknak köszönhetően. A legutóbbi, több mint 201 milliárd forintos keretösszegű klímavédelmi kezdeményezés célja a lakosság támogatása volt, amely segített a családi házak napenergia rendszereinek kiépítésében, nyílászárók cseréjében, fűtési rendszerek korszerűsítésében és akkumulátorok telepítésében. Ennek részeként a vissza nem térítendő támogatás összege elérte a bruttó 2,9 millió forintot, amely fűtéskorszerűsítés esetén akár 11,3 millió forintot is elérhetett.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára nemrég közölte, hogy következő év elejétől útnak indul a Napenergia Program Plusz. A program keretében a magyar családok 75 milliárd értékben kaphatnak vissza nem térítendő támogatásokat, amely a költségeik akár 65 százalékát fedezi, így közel 20 ezer háztartásnak nyújthatnak segítséget. Több korábbi programmal ellentétben az új Napenergia Program Plusz, nemcsak a napelemeket, hanem az energiatárolást is támogatja. (Hasonlóan a nagyszabású 201 milliárdos keretösszegű programhoz)

A minisztérium célja ezáltal, hogy ösztönözze a napelemek telepítését, és hogy képesek legyenek a saját termelésükből fedezni a háztartás energiafogyasztását. Ezen felül a program a 2026. január 1-ig megépülő vagy bővülő háztartási méretű naperőművek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át éves szaldó elszámolásban maradnak. A programhoz kapcsolódóan Lantos Csaba energiaügyi miniszter kiemelte, hogy „az energiaügyi tárca 2030-ig 10-12 gigawatt (GW) beépített kapacitás elérésére számít”.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kezdeményezés továbbá ösztönzőként és keresletélénkítő eszközként is szolgál majd, amely közvetlenül vagy akár közvetve hozzájárulhat az elmúlt időszakban csökkenő beruházások, építőipari mutatók volumenének növekedéséhez. A közel 76 milliárd forintos keretösszeg révén a családok 3,7 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, emellett pedig növelhetik otthonuk környezettudatosabb és fenntarthatóbb jellegét.

Tartjuk a lépést Európával

Az Európai Unióban már évek óta az egyik legfontosabb téma a megújuló energiára való átállás. Az energetikai rendszerváltást tovább erősítette a háború kirobbanása, ami további forrásokat mozgósított erre a célra. A Bizottság számos programjában, köztük a REPowerEU tervben fókuszál a tiszta energia használatának támogatására és az energiabeszerzés diverzifikációjára. Ennek keretében a RePowerEU programnak 30 milliárd euró finanszírozást biztosítanak vissza nem térítendő támogatás és kölcsön formájában, míg a 2021 és 2027 közötti költségvetésből 578 milliárd eurót fordíthatnak éghajlatváltozással kapcsolatos kiadásokra, ami a költségvetés közel 33 százaléka. Habár az európai uniós finanszírozás még nem érkezett meg Magyarországra, a magyar kormány törekedszik a napenergia kapacitásainak további bővítésére, hogy a uniós célokat akár a rendelkezésre álló források hiányában is megvalósítsa. Összehasonlítva hazánkat az Európai Unió nettó villamosenergia-termelésével, jól látható, hogy míg tavaly közel azonos volt a termelés változása 2021-hez képest, addig az idei évben jóval meghaladja a magyar termelés az uniós átlagot.

Emellett a jelenlegi Napenergia Program Plusz, annak ellenére, hogy célzottabb támogatást nyújt, mint a REPowerEU keretében elérhető összeg, sokkal kiegyensúlyozottabb allokációt követ mind területi, mind népességi összehasonlításban. A jövőben elérhető program várhatóan tovább fogja növelni napenergia-kapacitásunkat, így elérve az Akcióvédelmi tervben kitűzött célokat, miközben hozzájárul az uniós átlag feletti termelés fenntartásához. Ennek eredményeként tovább növekszik az energiabiztonság, valamint a háztartások is több pénzt takaríthatnak meg - írja a portál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 21. 11:55
Igen népszerű az új támogatott hitel: a kormány előzetes adatai alapján, több mint ezer igénylést ny...
MEDIA1  |  2024. február 21. 11:47
Somos András a továbbiakban ügyvédi tevékenységére kíván fókuszálni.
Holdblog  |  2024. február 21. 06:57
A kérdés persze nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetlege...
Kiszámoló  |  2024. február 20. 19:25
Sok ügyfél vár arra, hogy a lakáshitelek kamatai újra 2-3% körül alakuljanak, akkor szeretnének majd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem