Israeli-Palestinian conflict concept.

Izraeli nagykövet: korai a közvetítésről beszélni

MTI
2023. október 8. 16:20

Túl korai közvetítésről beszélni Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között - jelentette ki vasárnap Izrael ankarai nagykövete, Irit Lillian, hozzátéve, hogy a támadások bebizonyították: a Hamásznak nincs helye Törökországban, sem máshol. A számos országban terrorszervezetként kezelt palesztin mozgalom szóvivője pedig egy interjúban azt mondta, hogy Irán támogatásával támadtak szombaton Izraelre.

A Gázai övezetet irányító Hamász rakéták ezreivel és a határon átszivárgó egységekkel támadta Izraelt, amire válaszul Izrael kemény megtorlásba kezdett. Több száz izraeli és palesztin halt meg az Izrael által háborúnak minősített harcokban. A nagykövet azután tartott rövid ankarai sajtótájékoztatóját, hogy Törökország közölte: minden féllel kapcsolatban áll, és kész segíteni megállítani a helyzet további eszkalációját. Irit Lillian kijelentette: Izrael számára az az elsődleges, hogyan reagáljon a támadásra.

"A közvetítés egy másik időpontban következik majd. Most, sajnos, a halottainkat számláljuk, a sebesültjeinket próbáljuk gyógyítani, még azt sem tudjunk, hány állampolgárunkat rabolták el" - tette hozzá. "Azt akarjuk, hogy valamennyi elrabolt ember hazatérjen, és térjen vissza a nyugalom Izraelbe és a térségbe" - tette hozzá a nagykövet asszony. "Ezután tárgyalhatunk a közvetítésről és arról, kik lesznek a legjobb szereplők a közvetítésben".

A múltban a palesztinokat segítő, a Hamász tagjait vendégül látó és a kétállami megoldást (az önálló palesztin állam létrehozását) támogató Törökország többéves ellenségeskedés után most az Izraellel való kapcsolatai javításán munkálkodik. A Hamász-tagok törökországi jelenlétére vonatkozó kérdésre válaszolva Irit Lillian közölte, hogy Száleh esz-Arúrit, a mozgalom egyik magas rangú vezetőjét - akit szerinte emberiesség elleni bűncselekmények miatt bíróság elé kellene állítani - néhány alkalommal látták törökországi rendezvényeken.

"Ez csak megerősíti a nézőpontunkat, hogy a Hamásznak nem szabad sem irodát fenntartania, sem más tevékenységet folytatnia sem Törökországban, sem máshol a világban" - mondta a nagykövet. Numan Kurtulmus, a török parlament elnöke vasárnap megismételte az önmérsékletre való felhívást, és kijelentette, hogy a palesztinok hosszú ideje szenvednek az igazságtalanságoktól. Példaként a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet említette.

Az izraeli nagykövet kijelentette: több együttérzést várt el Törökországtól, de hozzátette, hogy a történtek után a két ország közötti konstruktív párbeszédtől függ majd a közeledés sorsa. A Hamász szóvivője, Gázi Hamad vasárnap a BBC brit rádió világszolgálatának Híróra című műsorában kijelentette, hogy az Izrael elleni támadást Irán támogatásával hajtották végre, és Teherán "mindaddig támogatást ígért a palesztin harcosoknak, amíg fel nem szabadítják Palesztinát és Jeruzsálemet".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mohammad Bageri iráni vezérkari főnök pedig közleményben méltatta a "palesztin harci csoportok komplex műveletét". Úgy fogalmazott, hogy mindez annak "a szent dühnek a termése, amelyet a cionista ellenség ültetett el az elnyomott palesztin nemzetben, és most be kell takarítania". Az iráni sajtó arról is beszámolt, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap telefonon megbeszélést folytatott a Hamász, valamint az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet vezetőjével, Iszmaíl Hanijével és Zijád en-Nahalával.

Gázi Hamad a BBC szerint azt is közölte, hogy a Hamász több más országtól is támogatást kapott, de ezeket nem nevezte meg. A szóvivő kijelentette, hogy a támadás a zsidó telepesek által palesztin földön elkövetett erőszakra adott válasz volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm