After 8.0 earthquake happend in sichuan, China

Ennyit a békés 2023-ról, erre készülhetnek a magyarok: baljósak a jelek, senki sincs biztonságban

2023. január 29. 19:05

A 2022-es káosszal teli év után egyelőre úgy látszik, hogy 2023 sem lesz sokkal nyugodtabb. A tavaly, de már még korábban a Coviddal és az azt követő lezárásokkal elindult mély folyamatok ugyanis meglehetősen lassan jutnak nyugvópontra. Hiába fog például hűlni a forrongó infláció, nem akkora mértékben, hogy a lakosság annak örüljön. De ugyanúgy az energiahelyzet sem kielégítő, az EU folytatja szankciós politikáját Oroszországgal szemben, akinek ráadásul esze ágába sincs feladni pozíciót Ukrajnában. Ez pedig alapjaiban határozza meg nem csak a régi, de az egész világgazdaságot. Ugyancsak nagy szerep juthat 2023-ban Kínának, ahol a zero-Covid politikai feloldása után komoly gazdasági fellendülésre lehet számítani, úgy hogy közben a viszonya az USA-val meglehetősen rideg. És akkor a mesterséges intelligencia robbanásszerű térnyeréséről nem is beszéltünk. Az biztos, hogy mozgalmas év elé nézünk.

Bár lassan eltelt 2023 első hónapja, úgy látszik, hogy a világ fölött 2022-ben összecsapó viharfelhők koránt sem indultak oszlásnak. Az infláció az egekben, az orosz-ukrán háború közel sincs a békéhez, és kitudja, mit tartogat az energiaszektor idén a világ részére. És ez csak néhány a legsürgetőbb, legzűrösebb problémák sorából.

A Pénzcentrumon most bemutatunk egy olyan előrejelzés mátrixot, amit több 500 cikk, jelentés, podcast és interjú elemzése kapcsán készített a Visual Capitalist. A gazdaságtól kezdve a technológián, a geopolitikán át egészen minden másig, amik döntően befolyásolhatják az emberek életét 2023-ban.

Gazdasági hangulat

Infláció

A tavalyi év egyik legfontosabb gazdasági története a soha nem látott infláció volt. Nem csak Magyarországon, de az egész világban is. Azt viszont már tudjuk, hogy hazánk különösen megsínylette a drágulást, a tavalyi év végére az EU legmagasabb inflációs rátájával rendelkeztünk, ráadásul ezen belül messze a legbrutálisabb élelmiszerár-drágulással. Az elemzői várakozások pedig az idei évre sem jók, az MNB szerint az éves infláció például magasabb lehet, mint tavaly, most 17,5 százalékra várják.

GDP

A világ meghatározó szereplői lefelé módosították a 2023-as GDP előrejelzéseit a világban. Az egyik legfrissebb, a Világbank által kiadott előrejelzés például 2023-ra 1,7%-ra csökkentett a globális GDP növekedést, a fél évvel ezelőtti 3%-hoz képest. Magyarországon az MNB várakozásai szerint 2023-ban átlagosan 0,5-1,5 százalék közé várja a hazai GDP-növekedést. Ez legalább nem negatív, de például a világátlaghoz várakhoz képest elmarad.

Recesszió

A 2022-es év végéhez közeledve a pénzügyi szektor szakértői körében az a vélemény volt meghatározó, miszerint a recesszió idén elkerülhetetlen a fejlett piacokon. 2023 elején viszont többen gondolják úgy, hogy az USA és talán Európa, ha szűken is, de elkerülheti a recessziót.

A "démoni" mesterséges intelligencia

Az automatizálás miatt bekövetkezett munkaerőpiaci átalakulás egyáltalán nem új téma, de a mesterséges intelligencia elmúlt években tapasztalt exponenciális fejlődése miatt a teljes iparágakat fenyegető kockázat ma már egzisztenciálisabbnak tűnik, mint valaha. Az ugyanis már most látszik, hogy a technológia egy bizonyos fejlődési szint után akár egész iparágakat képest a fejük tetejére állítani. És az is biztos, hogy a VC által kiértékelt több száz előrejelzésből egyértelmű, hogy a szakértők a mesterséges intelligenciát az idei év egyik fő katalizátorának tekintik. Szakértők ezért azt jósolják, hogy

a mesterséges intelligencia sokkal láthatóbb és kézzelfoghatóbb hatással lesz az emberek életére 2023-ban, mint az elmúlt években.

Az örök Kína-kérdés

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, és nem mellesleg a globális kereskedelem húzóországa. Éppen ezért, ami Kínában történik az jelentős kihatással van az egész világgazdaságra. És ez várhatóan nagyon látványos lesz 2023-ban, ugyanis a Zero-COVID korlátozások visszafordítása drasztikusan megváltoztatja az ország gazdaságának pályáját idén. Egyrészt az újranyitás a háztartási kiadások és fogyasztás áradatát fogja felszabadítani, de a lépés más gazdasági ágakra is hatással lesz. Például az utazás újrakezdése jótékony hatással lesz a kínai nyaralók által kedvelt úti célokra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy az USA-ban igencsak nagy vihart kavar továbbra is a rendkívül népszerű TikTok. Sok szakértő például azt jósolja, hogy a szabályozók vagy teljesen betiltják az alkalmazást 2023-ban, vagy kikényszerítik a cég eladását egy amerikai entitásnak. Függetlenül attól, mi lesz végül a videómegosztó hercehurca vége, mutatja, mennyire megromlott a viszony az USA és Kína között. Az pedig biztos, hogy a két ország rivalizálása tovagyűrűző hatással lesz a globális piacokra az év során.

Energia

Az biztos, hogy a minket energiával ellátó globális rendszer elképesztően összetett, és sok előre nem látható tényező játszik szerepet a működésében. Az összes tényező közül viszont a geopolitikai konfliktusok okozhatják a legtöbb problémát 2023-ban. Először is, Európa továbbra is diverzifikálja energiaimportját Oroszországtól távol. Az utóbbi időben ennek az egyik látványos mozzanata, hogy az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz sok európai országnak segített pótolni a hiányt.

Viszont a világra nézve a Közel-Keleten Irán is egyfajta gyújtópont lehet. Egy, a régióban kibontakozó konfliktus instabilitást okozhat, ami továbbgyűrűző hatással lesz az energiaiparra – különösen az olaj- és gázinfrastruktúra elleni támadások esetén. Íme néhány további tényező, amelyet figyelembe kell venni a következő évben:

 • Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának célja a stratégiai kőolajtartalék feltöltése;
 • A Venezuelával szembeni amerikai szankciók enyhítése megalapozhatja az olajkitermelés növelését;
 • A Zero-COVID utáni Kínában a gazdasági aktivitás növekedni fog, ami felpörgeti a keresletet;
 • Az Egyesült Királyságban áprilisban emelkedik az energiaárgarancia, ami magasabb energiaszámlát jelent a háztartások számára.

Az energiaárak kapcsán Magyarország sem dőlhet hátra, igaz, hogy az Oroszországgal szembeni sok EU-s szankció közül több fontos egyelőre nem vonatkozik Magyarországra, de minél tovább tart a háború, annál nehezebb lesz bármit is biztosra venni. Gondoljuk itt a földgáz vagy a kőolaj ellátásunkra. Ahhoz, hogy minden zavartalan legyen, minél hamarabb vége kellene, hogy legyen az orosz-ukrán háborúnak, de több szakértő szerint erre egyre kevesebb az esély 2023-ban.

Technológia vállalatok hatása a világra

Nagy port kavart, hogy rögtön az év elején Elon Musk a Twitter megvétele után rengeteg embert rúgott ki. Tekintettel Elon Musk befolyására a technológiai iparban, sokan úgy vélik, hogy a Twitternél alkalmazott létszám kíméletlen csökkentésére irányuló stratégiája inspirációként szolgálhat más technológiai vezetők számára. Ezen továbbmenve azt is jósolják, hogy az egész start-up és befektetési ökoszisztéma átállhat a hipernövekedésről az értékközpontú gondolkodásmódra. Ennek a megfontolásának a nyomait pedig lehet, hogy már 2023-ban is látni fogjuk.

És amire tényleg sokan számítanak 2023-ban:

 • Szabályozók világszerte fel fognak lépni a TikTok és más tech-óriások ellen (ld. EU-ban a DMA);
 • Kína nem fogja megtámadni Tajvant (de agresszív retorikáját folytatja);
 • A mesterséges intelligencia világszerte sokkal meghatározóbbá válik;
 • Az újranyitás politikája utána a kínai gazdaság erősen visszapattan egy pozitív kerékvágásba;
 • A kilátások pozitívak a feltörekvő piacoknak és valutáiknak (különösen az exportorientáltaké);
 • A globális recesszió kockázata magas (de az USA és Európa talán éppen megúszhatja);
 • Az orosz-ukrán háború nem ér véget 2023-ban;
 • A kripto tél folytatódni fog;
 • A munkakultúra továbbra is a rugalmasság irányába mozoghat inkább;
 • Polgárok és kormányai közötti feszültség növekedése;
 • Több nagy kiskereskedelmi márka indít újrahasznosítási programot;
 • Az infláció lehűl, de összességében jóval a célszint felett marad a legtöbb helyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem