13 °C Budapest
After 8.0 earthquake happend in sichuan, China

Ennyit a békés 2023-ról, erre készülhetnek a magyarok: baljósak a jelek, senki sincs biztonságban

2023. január 29. 19:05

A 2022-es káosszal teli év után egyelőre úgy látszik, hogy 2023 sem lesz sokkal nyugodtabb. A tavaly, de már még korábban a Coviddal és az azt követő lezárásokkal elindult mély folyamatok ugyanis meglehetősen lassan jutnak nyugvópontra. Hiába fog például hűlni a forrongó infláció, nem akkora mértékben, hogy a lakosság annak örüljön. De ugyanúgy az energiahelyzet sem kielégítő, az EU folytatja szankciós politikáját Oroszországgal szemben, akinek ráadásul esze ágába sincs feladni pozíciót Ukrajnában. Ez pedig alapjaiban határozza meg nem csak a régi, de az egész világgazdaságot. Ugyancsak nagy szerep juthat 2023-ban Kínának, ahol a zero-Covid politikai feloldása után komoly gazdasági fellendülésre lehet számítani, úgy hogy közben a viszonya az USA-val meglehetősen rideg. És akkor a mesterséges intelligencia robbanásszerű térnyeréséről nem is beszéltünk. Az biztos, hogy mozgalmas év elé nézünk.

Bár lassan eltelt 2023 első hónapja, úgy látszik, hogy a világ fölött 2022-ben összecsapó viharfelhők koránt sem indultak oszlásnak. Az infláció az egekben, az orosz-ukrán háború közel sincs a békéhez, és kitudja, mit tartogat az energiaszektor idén a világ részére. És ez csak néhány a legsürgetőbb, legzűrösebb problémák sorából.

A Pénzcentrumon most bemutatunk egy olyan előrejelzés mátrixot, amit több 500 cikk, jelentés, podcast és interjú elemzése kapcsán készített a Visual Capitalist. A gazdaságtól kezdve a technológián, a geopolitikán át egészen minden másig, amik döntően befolyásolhatják az emberek életét 2023-ban.

Gazdasági hangulat

Infláció

A tavalyi év egyik legfontosabb gazdasági története a soha nem látott infláció volt. Nem csak Magyarországon, de az egész világban is. Azt viszont már tudjuk, hogy hazánk különösen megsínylette a drágulást, a tavalyi év végére az EU legmagasabb inflációs rátájával rendelkeztünk, ráadásul ezen belül messze a legbrutálisabb élelmiszerár-drágulással. Az elemzői várakozások pedig az idei évre sem jók, az MNB szerint az éves infláció például magasabb lehet, mint tavaly, most 17,5 százalékra várják.

GDP

A világ meghatározó szereplői lefelé módosították a 2023-as GDP előrejelzéseit a világban. Az egyik legfrissebb, a Világbank által kiadott előrejelzés például 2023-ra 1,7%-ra csökkentett a globális GDP növekedést, a fél évvel ezelőtti 3%-hoz képest. Magyarországon az MNB várakozásai szerint 2023-ban átlagosan 0,5-1,5 százalék közé várja a hazai GDP-növekedést. Ez legalább nem negatív, de például a világátlaghoz várakhoz képest elmarad.

Recesszió

A 2022-es év végéhez közeledve a pénzügyi szektor szakértői körében az a vélemény volt meghatározó, miszerint a recesszió idén elkerülhetetlen a fejlett piacokon. 2023 elején viszont többen gondolják úgy, hogy az USA és talán Európa, ha szűken is, de elkerülheti a recessziót.

A "démoni" mesterséges intelligencia

Az automatizálás miatt bekövetkezett munkaerőpiaci átalakulás egyáltalán nem új téma, de a mesterséges intelligencia elmúlt években tapasztalt exponenciális fejlődése miatt a teljes iparágakat fenyegető kockázat ma már egzisztenciálisabbnak tűnik, mint valaha. Az ugyanis már most látszik, hogy a technológia egy bizonyos fejlődési szint után akár egész iparágakat képest a fejük tetejére állítani. És az is biztos, hogy a VC által kiértékelt több száz előrejelzésből egyértelmű, hogy a szakértők a mesterséges intelligenciát az idei év egyik fő katalizátorának tekintik. Szakértők ezért azt jósolják, hogy

a mesterséges intelligencia sokkal láthatóbb és kézzelfoghatóbb hatással lesz az emberek életére 2023-ban, mint az elmúlt években.

Az örök Kína-kérdés

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, és nem mellesleg a globális kereskedelem húzóországa. Éppen ezért, ami Kínában történik az jelentős kihatással van az egész világgazdaságra. És ez várhatóan nagyon látványos lesz 2023-ban, ugyanis a Zero-COVID korlátozások visszafordítása drasztikusan megváltoztatja az ország gazdaságának pályáját idén. Egyrészt az újranyitás a háztartási kiadások és fogyasztás áradatát fogja felszabadítani, de a lépés más gazdasági ágakra is hatással lesz. Például az utazás újrakezdése jótékony hatással lesz a kínai nyaralók által kedvelt úti célokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy az USA-ban igencsak nagy vihart kavar továbbra is a rendkívül népszerű TikTok. Sok szakértő például azt jósolja, hogy a szabályozók vagy teljesen betiltják az alkalmazást 2023-ban, vagy kikényszerítik a cég eladását egy amerikai entitásnak. Függetlenül attól, mi lesz végül a videómegosztó hercehurca vége, mutatja, mennyire megromlott a viszony az USA és Kína között. Az pedig biztos, hogy a két ország rivalizálása tovagyűrűző hatással lesz a globális piacokra az év során.

Energia

Az biztos, hogy a minket energiával ellátó globális rendszer elképesztően összetett, és sok előre nem látható tényező játszik szerepet a működésében. Az összes tényező közül viszont a geopolitikai konfliktusok okozhatják a legtöbb problémát 2023-ban. Először is, Európa továbbra is diverzifikálja energiaimportját Oroszországtól távol. Az utóbbi időben ennek az egyik látványos mozzanata, hogy az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz sok európai országnak segített pótolni a hiányt.

Viszont a világra nézve a Közel-Keleten Irán is egyfajta gyújtópont lehet. Egy, a régióban kibontakozó konfliktus instabilitást okozhat, ami továbbgyűrűző hatással lesz az energiaiparra – különösen az olaj- és gázinfrastruktúra elleni támadások esetén. Íme néhány további tényező, amelyet figyelembe kell venni a következő évben:

 • Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának célja a stratégiai kőolajtartalék feltöltése;
 • A Venezuelával szembeni amerikai szankciók enyhítése megalapozhatja az olajkitermelés növelését;
 • A Zero-COVID utáni Kínában a gazdasági aktivitás növekedni fog, ami felpörgeti a keresletet;
 • Az Egyesült Királyságban áprilisban emelkedik az energiaárgarancia, ami magasabb energiaszámlát jelent a háztartások számára.

Az energiaárak kapcsán Magyarország sem dőlhet hátra, igaz, hogy az Oroszországgal szembeni sok EU-s szankció közül több fontos egyelőre nem vonatkozik Magyarországra, de minél tovább tart a háború, annál nehezebb lesz bármit is biztosra venni. Gondoljuk itt a földgáz vagy a kőolaj ellátásunkra. Ahhoz, hogy minden zavartalan legyen, minél hamarabb vége kellene, hogy legyen az orosz-ukrán háborúnak, de több szakértő szerint erre egyre kevesebb az esély 2023-ban.

Technológia vállalatok hatása a világra

Nagy port kavart, hogy rögtön az év elején Elon Musk a Twitter megvétele után rengeteg embert rúgott ki. Tekintettel Elon Musk befolyására a technológiai iparban, sokan úgy vélik, hogy a Twitternél alkalmazott létszám kíméletlen csökkentésére irányuló stratégiája inspirációként szolgálhat más technológiai vezetők számára. Ezen továbbmenve azt is jósolják, hogy az egész start-up és befektetési ökoszisztéma átállhat a hipernövekedésről az értékközpontú gondolkodásmódra. Ennek a megfontolásának a nyomait pedig lehet, hogy már 2023-ban is látni fogjuk.

És amire tényleg sokan számítanak 2023-ban:

 • Szabályozók világszerte fel fognak lépni a TikTok és más tech-óriások ellen (ld. EU-ban a DMA);
 • Kína nem fogja megtámadni Tajvant (de agresszív retorikáját folytatja);
 • A mesterséges intelligencia világszerte sokkal meghatározóbbá válik;
 • Az újranyitás politikája utána a kínai gazdaság erősen visszapattan egy pozitív kerékvágásba;
 • A kilátások pozitívak a feltörekvő piacoknak és valutáiknak (különösen az exportorientáltaké);
 • A globális recesszió kockázata magas (de az USA és Európa talán éppen megúszhatja);
 • Az orosz-ukrán háború nem ér véget 2023-ban;
 • A kripto tél folytatódni fog;
 • A munkakultúra továbbra is a rugalmasság irányába mozoghat inkább;
 • Polgárok és kormányai közötti feszültség növekedése;
 • Több nagy kiskereskedelmi márka indít újrahasznosítási programot;
 • Az infláció lehűl, de összességében jóval a célszint felett marad a legtöbb helyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
MEDIA1  |  2023. március 30. 12:07
Evan Gershkovich a hidegháború vége óta az első amerikai riporter, akivel ez történt.
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?