Series 2010 of the Forint bills, the security thread can be seen as well

Technikai recesszió küszöbén táncol Magyarország: 17 százalék felett lehet a drágulás 2023-ban

2023. január 25. 10:45

2023 végére egy számjegyű lehet az infláció, az éves átlag pedig 17,5 százalék körül várható - ismertették a Magyar Bankholding szakértői friss makrogazadasági elemzésük eredményei alapján a bankcsoport szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Az elemzők a 2022-es GDP növekedési előrejelzésüket 5,3 százalékról 4,8 százalékra cöskkentették, az ideit viszont 0,4-ről 0,8 százalékra emelték. A belső kereslet enyhén visszaeshet, az export növekedése viszont folytatódhat - árulták el a szakértők

A makrogazdasági és geopolitikai tényezők okozta volatilitás az utóbbi időben uralta az üzleti környezetet, olyan módon próbára téve a piaci szereplőket, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Ilyen körülmények közt nem csupán a növekedési, hanem az inflációs, államháztartási, illetve külkereskedelmi előrejelzések is több  bizonytalanságot hordoznak.

A Magyar Bankholding Stratégiai Elemzés Központ elemzői a 2022. évi GDP növekedési előrejelzésüket 5,3 százalékról 4,8 százalékra csökkentették, az ideit azonban 0,4 százalékról 0,8 százalékra emelték – ismertette Suppan Gergely, a bankcsoport makrogazdasági vezető elemzője

A hazai GDP a tavalyi harmadik negyedévben bekövetkezett csökkenés miatt nagy valószínűséggel technikai recesszióra lehet számítani, ami azonban mérsékelt lehet, a fűtési szezon lefutásával pedig a második negyedévtől ismét növekedésre számítunk, onnantól biztos, hogy véget ér a recesszió

-árulta el az elemző.

Az ukrajnai háború közvetlenül és közvetve is negatívan hat a hazai növekedési kilátásokra, a konfliktus begyűrűző hatása a termelési láncokra, illetve az energia-, valamint a nyersanyag- és élelmiszerellátásra kiszámíthatatlan. A 2023-as magyar gazdasági növekedés kilátásaira pozitív és negatív irányú kockázatok egyaránt hatnak.

Ha a mérföldkövek teljesítésével sikerül teljesen felszabadítani az uniós pénzeket, Európának sikerül elkerülnie az energiaválságot, az energiaárak csökkennek a jelenlegi szintekhez képest, illetve a mezőgazdaság is a vártnál jobban teljesít, elindulhat egy enyhe bővülés 2023-ban

– mondta Suppan Gergely. A növekedést támogatja továbbá az új ipari kapacitások folyamatos üzembe helyezése is – tette hozzá a szakértő. A gazdasági növekedésre ugyanakkor érdemi kockázatot jelent az orosz házszállítások esetleges leállítása az európai országok irányába, ami számos ágazatot leállásra kényszeríthet, ezzel a hazai termelést is meredeken visszafogná, és újra elszálló energiaárakhoz vezetne. A hazai gazdaság földgáz iránti kitettsége azonban erőteljes kockázatot jelent, ami jelentősen rontja a hazai gazdasági elkölthető jövedelmét. Kedvező ugyanakkor, hogy egyelőre sikerült elkerülni az akut energiaválságot az európai gáztárolók kellő mértékű feltöltöttsége, a szokásosnál enyhébb őszi és téli időjárás, valamint az ipari, lakossági, illetve kormányzati fogyasztók alkalmazkodása miatt. Ráadásul idén várhatóan nem ismétlődik meg a tavalyi, rendkívüli mértékű aszály, ami tovább javíthatja a gazdasági kilátásokat – összegzett Suppan Gergely.

Év végére érhetjük el az egyszámjegyű inflációt

Az infláció tavaly decemberi 24,5 százalékos értéke mellett - melynek hátterében egyébként elsősorban a hatósági üzemanyagárak eltörlése és az élelmiszerárak gyorsuló emelkedése állt – 2022 -ben átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A következő hónapokban azonban már érvényesülnek a bázishatások. Továbbá, mivel a nemzetközi nyersanyag-, termény- és energiaárak jelentősen visszaestek az elmúlt hónapokban, újabb külső ársokkra nem számítunk, a forint erősödése pedig szintén mérsékelheti az inflációt – véli a szakértő. Emiatt a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői az infláció eleinte fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére, év végére egyszámjegyű áremelkedésre számítanak. 2023-ban 17,5 százalék lehet az infláció - magyarázta a bankcsoport vezető elemzője.

Küszöbön a kétszámjegyű bérnövekedés

Összességében csak mérsékelt változások várhatóak 2023-ban a munkaerőpiacon. Valamelyest csökkenhet a foglalkoztatás, az munkanélküliségi ráta pedig enyhén emelkedhet (a 2022-es 3,6 százalékosról, 3,9 százalékra), aztán újra mérséklődést mutathat a következő években. A feszes munkaerőpiaci kondíciók 2023-ban lazulhatnak, azonban nemzetgazdasági szinten a bérek növekedése továbbra is kétszámjegyű, 14-15 százalék körüli lehet. A reálbér kezdetben ettől függetlenül csökken, de év végére, mikor az infláció mérséklődik át fog majd fordulni pluszba - magyarázta a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2022 második félévétől az infláció és az energiaárak növekedése miatt érdemben lassult a fogyasztás növekedése. A Magyar Bankholding várakozásai szerint pedig a 2022-es 6,1 százalékos bővülés után 2023-ban már 0,8 százalékkal mérséklődhet a háztartások fogyasztása. Az emelkedő kamatok és a lakásépítési költségek, a vásárlóerő várható csökkenése a háztartások beruházásait fékezni fogja majd a következő időszakban - ismertette Suppan Gergely

Előtérbe kerül az energiahatékonyság, kevesebb lesz a beruházás

2022-ben a dinamikus első három negyedévi teljesítménynek hála még gyorsulhattak a beruházások, így a 2021-es 4,3 százalékos növekedést követően 7 százalék feletti bővülésre számítanak a bankcsoport elemzői, az idei évre viszont kismértékű visszaesést jósolnak. Mindezek a kockázatok, valamint az emelkedő energiaárak és beruházási költségek elbizonytalaníthatják a beruházásokat tervező vállalatokat.

A jelenlegi  energiaárak mellett azonban az energiahatékonysági, valamint a hatékonyságot növelő beruházások még a magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek. Az emelkedő kamatok negatív hatását pedig a kkb-k számára továbbra is elérhető kedvezményes hitelkonstrukciók, valamint GINOP pályázatok ellensúlyozhatják

-véli Kuti Ákos, a Magyar Bankholding Stratégiai Elemzés Központjának vezetője.

Mérésklődhet az államadósság

A kormány a tavalyi 4,9 százalékos GDP arányos hiánycél tartása érdekében egyenlegjavító intézkedéseket vezetett be. Az idei hiánycél tartható lett volna, ugyanis egyes egyszeri tételeket, például az SZJA-visszatérítést már a tavalyi eredményszemléletű hiányban elszámoltak, miközben a tervezettnél magasabb tavalyi növekedés és infláció miatt az adóbevételek messze felülteljesültek. Az államháztartás egyenlegére viszont kockázatot jelentenek a megugró piaci gáz- és energiaárak, illetve a kamatok emelkedése miatt érdemben emelkedő kamatkiadások, melyek ellensúlyozására a kormány extraprofit adót vezett be nyolc szolgáltatási ágazatra, ezen kívül pedig mintegy 1200 miliárd forintnyi kiadáscsökkentést jelentettek be, ami elsősorban állami beruházásokat és működési kiadásokat érint. A magas nominális növekedésnek köszönhetően a bruttó államadósság 2022-ben a GDP 72 százlékra mérséklődhetett. Várakozásaink szerint ez a csökkenés 2023-ban is gyors ütemben folytatódik  - ismertette a szakértő

Emellett a bankcsoport elemzői 12,8 milliárd forintos hiányt várnak a tavalyi évre a folyó fizetési mérlegre vonatkozóan, ami  idén 5,8 milliárd forintra javulhat. A magas külső finanszírozási igény ellenére csökkenhettek a GDP arányos külső adósságráták, részben a gyors nominális növekedés miatt, részben azért, mert a folyó fizetési mérleg hiányát túlnyomórészt a működő tőke beáramlása finanszírozta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem