Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Megszólalt az MNB: megelégelték a horrordrágulást, ekkor jöhet az árcsökkenés

2023. január 24. 15:16

Nem változtatott az alapkamat mértékén a jegybank monetáris tanácsa, az továbbra is 13%. Lassan elindulhat az árak csökkenése, de az egynapos eszközök még megmaradnak.

13% maradt a jegybanki alapkamat, vagyis nem változtatott első évi ülésén ezen a Monetáris Tanács - ezzel kezdte a mai jegybanki sajtótájékoztatót Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Az infláció decemberben 24,5% volt, az emelkedést teljes mértékben a benzinárstop okozta. A dezinflációs hatások erősödnek a következő hónapokban, csökkenni fog a benzin és a földgáz ára is, mert a kedvező időjárási feltételek miatt kevesebbet is fogyasztanak az emberek.

Lassan jöhet az árcsökkenés?

Az élelmiszerpiacon fordulat következik: csökkenésnek indult a gabona ára, és ez a tendencia más piacokon is megindulhat, vagyis más élelmiszerek ára is csökkenésnek indulhat. A kiskereskedelmi forgalom ősz óta szűkül, ez pedig hatással lesz az árazásra. A Gazdasági Versenyhivatal már aktívan vizsgálja az árazási döntéseket, ezt a lépést a jegybank üdvözölte. Szorosan együttműködnek a versenyhivatallal az árak letörésében. A munkaerőpiac stabil és változatlanul erős: enyhe plusz jöhet a gazdasági növekedésben, a bel- és a külpiacon is növekedésre számítanak.

Maradnak még az egynapos betétek

A Monetáris Tanács tovább szigorítja a tartalékeszközök rátáját, a kötelező tartalékot 10%-ra emelik április elejétől. Emellett továbbra is biztosítja a jegybank a devizalikviditási igényt, az energiaszámlák kiegyenlítésének zavartalansága érdekében - vagyis röviden ahhoz, hogy ha az állam például földgázt venne, akkor legyen miből. Szóba jöttek az ősszel bevezetett egynapos eszközök: addig ezek meg is maradnak, míg a kockázati megítélés trendszerűen javulni nem kezd.  Virág Barnabás bejelentette azt is, hogy február elejétől heti rendszerességgel tartanak kötvényaukciókat, illetve 1 hónapos betéti futamidőn hirdetik meg a hosszú lejáratú betéteket.

A folyó fizetési mérleg hiánya már túl van a mélyponton a jegybank szerint, a várakozás alapján most trendszerű javulás következik: a gázárak és a cserearany alakulása miatt látványos lesz a javuló tendencia. A nemzetközi gazdaságban összességében gyorsan változó a környezet, de már látszik az inflációs fordulat előszele: a monetáris politikában ez türelmes hozzáállást igényel - tette hozzá Virág Barnabás. A világ jegybankjai azonban még mindig szigorúak, ez pedig kockázatot jelent. Az infláció fordulata magas szinten 20% felett fog bekövetkezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?