28 °C Budapest
Global inflation rate 2022 problem stockmarket and risk asset stockmarket crash

A feketeleves még hátra van: ekkor tetőzhet a gigainfláció Magyarországon

2022. november 17. 11:28

Nagyon bizakodóak a magyar cégek az előttünk álló évre vonatkozóan - derült ki a K&H csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. A pénzintézet nagyvállalati növekedési indexe 8 éve nem látott mélyponton van és az árfolyammozgások, valamint az energiaválság miatt gyakorlatilag általánossá váltak a negatív kilátások, mind hazánkban, mind az Európai Unió más országaiban. A szakértők a sajtóeseményen azt is ismertették, hogy meddig maradhatnak velünk ezek a kockázati tényezők és hogy mikor és hány százalékon is tetőzhet az infláció.

A K&H nagyvállalati növekedési indexe szerint 8 éve most a legnegatívabbak a várakozások. -15 pontosra esett ugyanis a harmadik negyedévre ez az index, ami nem csak a mélypontot, de az eddigi legnagyobb mértékű negyedéves esés is. A kereskedelmi szektor a leginkább leszakadó. A régiókat nézve Nyugat-Magyarországon a legkevésbé negatívak a várakozások. A forint árfolyammozgásának hatása is drasztikusan megnőtt. Hiába gondolhatnánk, hogy a cégeknek a gyenge forint előnyt jelent, ez a szintű árfolyammozgás már kimondottan negatívan hat rájuk. A legnagyobb mértékben a működési költségek (53%), az alapanyagköltségek(40%) és a bérköltségek (30%) nőttek. Egyre több cég emiatt már euróban ad árajánlatokat – ismertette a magyar nagyvállalatok várakozásait  Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Egy válságban elsősorban nehézségekkel kell szembesülnünk, de fontos felmérni azt is, hogy mi az amiből esetleg profitálhatunk. Ami szembetűnő, hogy Amerikában a régión belüli kereskedelem egyértelműen csökkent. Ez a csökkenés Európában igen kicsi volt, Afrikában és Ázsiában pedig növekedett a régión belüli kereskedelem. Az Európai Unió kritikus beszállítója Kína. Leginkább a telekommunikációs eszközök, a textíliák, a vegyi anyagok és fémek jönnek az ázsiai országból. Az elmúlt 7-8 évben pedig többek között pont a számítógép, elektronikai eszközök, optikai termékek nőttek igazán nagyot Magyarországon is. Az textilipar viszont a teljes ipari termeléssel összevetve jól látható, hogy leépülőben van a kínai hatás miatt – magyarázta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Ha az építőiparra tekintünk, az látszik, hogy 2015 óta brutálisan megnőtt a súlya a bruttó hazai terméken belül, gyakorlatilag szinte megduplázódott. Persze fennáll a veszélye, hogy ez nem fog így maradni az előttünk álló időszakban. Látszik is, hogy csökkennek az új szerződések és a szerződésállomány is. Nem véletlen, hogy a kormány is próbálja kedvezményes hitelekkel támogatni a szektort. A közel 400 ezer fő munkáját ugyanis, akiket ez a szektor foglalkoztat jó lenne megtartani – mondta a szakértő.

Már a hatósági árak sem fogják vissza az inflációt. Elsősorban az élelmiszer az ami felfelé húzza a drágulást. Azt várjuk, hogy körülbelül 22 százalékon tetőzik majd és az év végén, illetve a jövő év elején is azon a szinten fog maradni. Jövő őszre várjuk, hogy egyszámjegyű lesz, a jövő év végére 7-8 százalékra állhat be. Nettó reálbér csökkenést várunk, ami magával vonz egy csökkenést a fogyasztásban is. Ha sorba rendezzük a háztartásokat a jövedelmük szerint, akkor a legalacsonyabb 10 százalékba tartozóknak az élelmiszerre költött  fogyasztásuk kiteszi a 35 százalékát, és összességében 60-65 százalékot alapvető dolgokra költenek el. Ez pedig azt is jelenti majd, hogy a következő időszakban nem jut majd pénzük a szolgáltatásokra – árulta el Németh Dávid.

Közel állunk a recesszióhoz. Egyelőre úgy gondoljuk egy stagnálással megússzuk a jövő évet, de nagyon a perem szélén táncolunk.

Magyarország Achilles-sarka jelenleg a folyó fizetési mérleg hiánya. Ez most 4 százalékos, ami régiós összevetésben igen magas. De úgy gondolom, hogy szépen tud majd javulni. Az állam részéről egy folyamatos konszolidáció figyelhető meg. A háztartások részéről is várunk egy a 2008-2009-es tudatos megfontoltságot - tette hozzá az elemző.

Európában elsősorban az energiaválság vált ki aggodalmakat. Bár nemzetközi szinten ennél még fontosabb problémák is vannak, de a kontinensen a leginkább kruciális most a stagflációs sokk. Európának a várakozásoknak megfelelően és határidő előtt sikerült feltölteni gázkészleteit, ami megoldás a most következő télre, de a következő telekre fennmaradnak az energiaellátással kapcsolatos kockázatok, amikkel mindenképp számolnunk kell – ismertette ezután Hans Dewachter, a K&H vezető közgazdásza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energiaválságot úgy sikerült kezelni, hogy az árakat magasan tartottak. A csúcson ugyan túl vagyunk, de a gáz ára továbbra is igen magasan maradhat. Ez azért fontos, mert abszolút és relatív költséghiányokat is jelenthet az európai gazdaságokra. Jelentős költségkülönbséget és jelentős versenyhátrányt jelenthet ez az amerikai cégekkel szemben.

Jelentősen csökkent a nemzeti jövedelmek vásárlóereje. Az euróövezetben ennek mértéke nagyjából négy százalékos volt. Jelentős visszaesését okoztak az energiaárak a kereskedelemben is. Hogy ezek a sokkok milyen hatással lesznek a gazdaságokra azt egyelőre nehéz megmondani. Egyelőre az európai gazdaságok elég ellenállóak, de már lassulnak. A globális gazdaságokat nézve a korábban előjegyzett nagy növekedés helyett a nagy gazdaságok növekedése nullára fog csökkenni, a kisebb gazdaságok enyhe recesszióba eshetnek. Komolyabb recesszió kockázatát egyelőre nem látni – magyarázta a szakértő.

Az előrejelzések arra mutatnak, hogy különösen a fogyasztói bizalom meg fog rendülni. A háztartások a következő évekre vonatkozó várakozásai nem túl pozitívak. Az infláció a másik nagy kockázata a gazdaságnak. A folyamatosan magas infláció második körös hatásokat vált ki, amiket el kell kerülni. Hogy mikor és hogyan fog az infláció normalizálódni, azt még nehéz lenne pontosan megmondani, de van valamiféle reménysugár. Az eurózónában a következő negyedévben is igen magas, körülbelül 9 százalék körüli, akár 10 százalék feletti marad. A jó hír, hogy arra nem számítunk, hogy a mostani extrém magas infláció tartósan fennmarad – magyarázta Hans Dewachter.

A központi bankok intézkedései egy hátraarcot okoztak a monetáris politikákban. Arra számítunk, hogy a kamatok tartósan magas szinten maradnak, sőt még nőnek is mielőtt a helyzet normalizálódik. Az euró-dollár váltási árfolyam hosszasan a dollár javára fog növekedni, mielőtt az euró képes lesz visszanyerni a helyzetét – mondta el a szakértő.

Az orosz-ukrán háború hatása indirekt. Elsősorban az árupiacra és az energiapiacra gyűrűzött be és erősen visszaveti a fogyasztói bizalmat. Nehéz bármilyen jóslatot megtenni a háborúval kapcsolatban, de az előzetes várakozás az, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat fenntartják, ami további feszültséget fog okozni az energiapiacon  - árulta el később újságírói kérdésre Hans Dewachter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 27. 12:26
Kezdetét veszi Kelet-Közép-Európa legnagyobb televíziós sorozatötlet-pályázata, a Hypewriter idei me...
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Bankmonitor  |  2024. május 27. 08:25
A CSOK Plusz egy igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul mé...
Holdblog  |  2024. május 27. 07:27
Egyre nagyobb szeletet szakítanak ki maguknak a kínai cégek a nyári Európa-bajnokság szponzori listá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem