6 °C Budapest
Global inflation rate 2022 problem stockmarket and risk asset stockmarket crash

Súlyos dolog derült ki a magyar gazdaságról: a háború vége sem jelent majd kiutat a válságból?

2022. szeptember 26. 16:42

Az egész Európai Unió gazadasági fejlődését visszavető energiaválság inkább tünet, mintsem maga betegség. A nagymértékű gazdasági visszaesés vélhetően a koronavírus és az orosz-ukrán háború nélkül is bekövetkezett volna. Az sem volt kérdés, hogy ahogy azt a  mostani válság is megmutatatta, Magyarország az orosz energiának és az EU-s forrásoknak való kiszolgáltatottsága miatt különösen sérülékeny helyzetben van. A jelenlegi helyzet, többek között az előbb említett faktorok és devizatartalékunk leapadása miatt is igen aggasztó, de hazánkban a gazdaságpolitika strukturális problémákkal is küzd - véli Jaksity György közgazdász, aki a JVSZ hétfő délutáni szakmai konferenciáján ismertette meglátásait.

A 2010-es éveket páratlan gazdasági fejlődés jellemezte. Ennek kivezetődése a háború, illetve a járvány nélkül is bekövetkezett volna. Nem az az igazán mérvadó, hogy végül a járvány képében jött el a lassulás és ért véget ez a felívelés – árulta el a Joint Venture Szövetség Makro 2022 konferenciáján Jaksity György közgazdász,  a Concorde Értékpapír Zrt. társalapítója.

Fontos megjegyezni, hogy Európa nem heverte ki a 2008-as válságot. A monetáris stimulussal hajtott közepes gazdasági növekedés robbanó eszközárakat hozott és továbbra is növekedtek a társadalmi növekedések (globálisan és az egyes országokon belül is). A klímaváltozás  emberi és gazdasági veszteségei eközben egyre nyilvánvalóbbá válnak, miközben a 2050-re vállalt zéró emissziós vállalás teljesülése mára kilátástalan. Az energiaválsághoz nem csak a háború, hanem nagyon sok tényező együtte megjelenése vezetett – ismertette Jaksity György

Amíg a 2008-as válságig Európa gazdasági fejlődése együtt haladt az Egyesült Államokkal, azóta durván leszakadt. Azt, hogy 2019 után jött egy recesszió és hogy a vírus képében agresszív reakciókat váltott ki a világ központi bankjaiból. A világ nagy részén a monetáris és a fiskális lazítás annak ellenére volt ilyen agresszív, hogy a probléma nem csak keresleti, de legalább kínálati oldali volt – vezette fel a gazdasági krízis hátterét a közgazdász.

A 2007 óta tartó de-globalizációs folyamat jelentős mértékben járult hozzá a problémához. A vállalatok folyamatosan növekvő hatékonysági kényszerének is nagy szerepe van a problémában (just-in-time delivery, készletállomány minimalizálás, off-shoring, a beszerzési források diszperziója)  – árulta el a szakértő.

A globalizáció révén bár eltérő mértékben, de a világ országai gazdagabbak lettek, a folyamatból Magyarország nyerte a legnagyobbat, de a mostani megfordulásán is sokat bukunk. Az orosz export több, mint fele szénhidrogénre épül és az ebből származó bevételek idén rekordokat döntögetnek, tehát lényegében mi (Európa) finanszírozzuk Putyin háborúját, minél nagyobb az orosz függés, annál inkább. Előre kellett volna gondolkodni, kinek legyünk kiszolgáltatva. A növekvő orosz energia függőség miatt bekövetkező krízis elkerülhetetlen volt. A német Energiewende kudarca a 2010-es évek végére ezt nyilvánvalóvá tette – ismertette véleményét a szakértő.

Kicsit közelebb nézve, a „magas nyomású” gazdaságpolitika lényegi növekedést csak átmenetileg és a pénzügyi egyensúly jelentős romlásával tud elérni itthon. Magyarországnak fajlagosan a legnagyobb támogatásból sikerült a legkevesebb felzárkózást produkálni, különösen a személyes fogyasztást tekintve. Ennek oka, hogy egy olyan gazdasági modellt hoztunk létre, amely nagyon jó GDP növekedést tud hozni, de nagyon kevés elkölthető jövedelmet – mondta az elemző.

Az orosz szénhidrogén import függés növekedése pedig az egész gazdaság sérülékenységét növelte, ami a pro-ciklikus gazdaságpolitikával megnöveli az amúgy is negatív külső változások hatását hazánkra. A nemzetközi devizatartalékaink szintje is igen alacsony. Már a három havi devizatartalékainkat sem fedezi – zárta elemzésének ismertetését a közgazdász.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?