12 °C Budapest
Global inflation rate 2022 problem stockmarket and risk asset stockmarket crash

Súlyos dolog derült ki a magyar gazdaságról: a háború vége sem jelent majd kiutat a válságból?

2022. szeptember 26. 16:42

Az egész Európai Unió gazadasági fejlődését visszavető energiaválság inkább tünet, mintsem maga betegség. A nagymértékű gazdasági visszaesés vélhetően a koronavírus és az orosz-ukrán háború nélkül is bekövetkezett volna. Az sem volt kérdés, hogy ahogy azt a  mostani válság is megmutatatta, Magyarország az orosz energiának és az EU-s forrásoknak való kiszolgáltatottsága miatt különösen sérülékeny helyzetben van. A jelenlegi helyzet, többek között az előbb említett faktorok és devizatartalékunk leapadása miatt is igen aggasztó, de hazánkban a gazdaságpolitika strukturális problémákkal is küzd - véli Jaksity György közgazdász, aki a JVSZ hétfő délutáni szakmai konferenciáján ismertette meglátásait.

A 2010-es éveket páratlan gazdasági fejlődés jellemezte. Ennek kivezetődése a háború, illetve a járvány nélkül is bekövetkezett volna. Nem az az igazán mérvadó, hogy végül a járvány képében jött el a lassulás és ért véget ez a felívelés – árulta el a Joint Venture Szövetség Makro 2022 konferenciáján Jaksity György közgazdász,  a Concorde Értékpapír Zrt. társalapítója.

Fontos megjegyezni, hogy Európa nem heverte ki a 2008-as válságot. A monetáris stimulussal hajtott közepes gazdasági növekedés robbanó eszközárakat hozott és továbbra is növekedtek a társadalmi növekedések (globálisan és az egyes országokon belül is). A klímaváltozás  emberi és gazdasági veszteségei eközben egyre nyilvánvalóbbá válnak, miközben a 2050-re vállalt zéró emissziós vállalás teljesülése mára kilátástalan. Az energiaválsághoz nem csak a háború, hanem nagyon sok tényező együtte megjelenése vezetett – ismertette Jaksity György

Amíg a 2008-as válságig Európa gazdasági fejlődése együtt haladt az Egyesült Államokkal, azóta durván leszakadt. Azt, hogy 2019 után jött egy recesszió és hogy a vírus képében agresszív reakciókat váltott ki a világ központi bankjaiból. A világ nagy részén a monetáris és a fiskális lazítás annak ellenére volt ilyen agresszív, hogy a probléma nem csak keresleti, de legalább kínálati oldali volt – vezette fel a gazdasági krízis hátterét a közgazdász.

A 2007 óta tartó de-globalizációs folyamat jelentős mértékben járult hozzá a problémához. A vállalatok folyamatosan növekvő hatékonysági kényszerének is nagy szerepe van a problémában (just-in-time delivery, készletállomány minimalizálás, off-shoring, a beszerzési források diszperziója)  – árulta el a szakértő.

A globalizáció révén bár eltérő mértékben, de a világ országai gazdagabbak lettek, a folyamatból Magyarország nyerte a legnagyobbat, de a mostani megfordulásán is sokat bukunk. Az orosz export több, mint fele szénhidrogénre épül és az ebből származó bevételek idén rekordokat döntögetnek, tehát lényegében mi (Európa) finanszírozzuk Putyin háborúját, minél nagyobb az orosz függés, annál inkább. Előre kellett volna gondolkodni, kinek legyünk kiszolgáltatva. A növekvő orosz energia függőség miatt bekövetkező krízis elkerülhetetlen volt. A német Energiewende kudarca a 2010-es évek végére ezt nyilvánvalóvá tette – ismertette véleményét a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kicsit közelebb nézve, a „magas nyomású” gazdaságpolitika lényegi növekedést csak átmenetileg és a pénzügyi egyensúly jelentős romlásával tud elérni itthon. Magyarországnak fajlagosan a legnagyobb támogatásból sikerült a legkevesebb felzárkózást produkálni, különösen a személyes fogyasztást tekintve. Ennek oka, hogy egy olyan gazdasági modellt hoztunk létre, amely nagyon jó GDP növekedést tud hozni, de nagyon kevés elkölthető jövedelmet – mondta az elemző.

Az orosz szénhidrogén import függés növekedése pedig az egész gazdaság sérülékenységét növelte, ami a pro-ciklikus gazdaságpolitikával megnöveli az amúgy is negatív külső változások hatását hazánkra. A nemzetközi devizatartalékaink szintje is igen alacsony. Már a három havi devizatartalékainkat sem fedezi – zárta elemzésének ismertetését a közgazdász.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
MEDIA1  |  2024. február 25. 13:07
Súlyos dolgokat állított a korábban a kormánypárti médiaholding, a Mediaworks (KESMA) központi nyomt...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm