A stagfláció réme kísérti a magyar gazdasgot: hogy lehet ebből épségben kimászni?

A stagfláció réme kísérti a magyar gazdasgot: hogy lehet ebből épségben kimászni?

2022. július 20. 15:32

Borús gazdasági kilátásokkal fordultak rá a nemzetközi piacok 2022 második félévére: stagflációra számítanak a szakértők, és a következő hónapok is még az infláció növekedéséről fognak szólni. A recessziós kockázatok emelkednek, ami továbbra sem kedvez a részvénypiacoknak és az árupiaci keresletet is csökkenthetik. Ezzel szemben a hosszú futamidejű kötvények vonzóbbá válhatnak, míg az arany és a dollár továbbra is keresett befektetési eszköz maradhat – derül ki az OTP Private Banking ügyfelei számára közzétett harmadik negyedéves befektetési stratégiából.

A szakértők szerint az inflációs félelmeket a recessziós aggodalmak váltják fel a következő hónapokban a nemzetközi piacokon. Az Egyesült Államok gazdasága már a második negyedévben enyhe technikai recesszióba süllyedhetett, és a lejtmenet nem biztos, hogy itt megáll. Az elemzők további romlást is elképzelhetőnek tartanak az előttünk álló időszakban. A 2022-es és a 2023-as növekedési várakozások az eurozóna esetében is lefelé módosultak, igen jelentős további lefelé mutató kockázatok mellett. Az OTP Global Markets szakértői szerint a magánszektor az eurózónában jól teljesít, de a koronavírus-járványból történő kilábalás még mindig nem fejeződött be. Emellett az orosz-ukrán konfliktus is újabb külső sokkhatást eredményezett, aminek leglátványosabb tünete az energiaköltségek drasztikus növekedése. A gázszállítások őszi leállása ráadásul az energiakrízis fokozódásán keresztül jelent további érdemi kockázatot.

Magyarországon az elemzők várakozások szerint a GDP növekedése az idei év második negyedévhez képest le fog lassulni, és az idei 5 százalékról a negyedik negyedévre és 2023-ra 2 százalékra eshet vissza. A lassulás okai között szerepel többek között az Oroszországgal és Ukrajnával folytatott kereskedelem visszaesése, a magánbefektetési hajlandóság csökkenése, a reáljövedelem-emelkedés fékeződése, valamint a sokkal szigorúbb gazdaságpolitika, és ezzel összefüggésben a hitelkereslet és fogyasztás várható visszaesése. A szakértők szigorodó gazdaságpolitikára számítanak, ami negatívan befolyásolhatja a reáljövedelmeket, miközben a magasabb kamatlábak egyszerre foghatják vissza fogyasztást és a hitelkeresletet is.

Forró ősz jön: a következő hónapok még az inflációról fognak szólni

Az elmúlt hónapokban elszabadult infláció világszerte évtizedes rekordokat dönt. A májusban mért 8,6 százalékos infláció 40 éves csúcsot ért el az Egyesült Államokban, miközben júniusra az eurózónában is 8,6 százalékra nőtt a drágulás az előzetes adatok szerint.

A következő hónapok még az infláció növekedéséről fognak szólni, ezzel együtt a megkezdett monetáris szigorítás által kiváltott keresleti oldali fékezés a következő fél évben gyenge növekedést és továbbra is a jegybanki cél feletti, de már a normalizálódó irányba mozduló inflációt hozhat. Az infláció tetőzését
világszinten, így hazánkban is év végére prognisztizáljuk 13%-os szinten. 2023-ra 8 százalék feletti inflációt várunk itthon” – mondta el Tardos Gergely, az OTP Elemezési Központ vezetője.

A nyersanyagárak korrekciója és az ellátási lánccal kapcsolatos problémák mérséklődése is némi reményt adhat arra, hogy az infláció lecsengése elindulhat, igaz mind a kínai Covid-politika, mind az európai energiaválság további kellemetlen meglepetések okozhat az elkövetkező hónapokban.

A dollár emelkedő trendje megtörhetetlen, rég látott nyomás alatt a forint

Az elmúlt negyedévben a dollár 5 százalékkal tovább erősödött ez euróval szemben, elérve a paritást jelentő szinteket. Bár az elemzői GDP növekedési várakozások az USA és az eurozóna esetében is hasonló szintekre jöttek le, a magasabb energiaárak, és az orosz gázcsapok elzárásának lehetősége miatt az európai növekedést (és a folyó fizetési mérleg egyenleget) illetően jelentősebb lefele mutató kockázatok látszanak. Az inflációs várakozások is hasonló ütemben és magasságba emelkedtek az utóbbi hónapokban, és mivel az USA-ban az inflációs probléma szélesebb bázisú, emiatt a jegybank jóval erősebb kamatemeléseket hajthat majd végre. A piac az Európai Központi Banktól (EKB) is érdemi kamatemeléseket árazott be. Ebben azonban jóval nagyobb lefele mutató kockázatok vannak, hiszen a gazdasági növekedés gyengébb, komolyabb kockázatok látszanak, ráadásul az EKB-nak a periféria hozam spreadek kitágulására is figyelnie kell majd. Emiatt a két régió közötti reálhozam különbség jelentős, kedvezve ezzel a dollárnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új szelek a kötvény- és nyersanyagpiacokon

A gazdasági környezet gyors változása következtében a befektetési termékek piacán is trendforduló látszik kibontakozni. A hosszú lejáratú kötvények ismét egyre vonzóbb célpontot kínálhatnak, összefüggésben az amerikai 10 éves államkötvény-hozamok alakulásával, ezért az eddigi alulsúlyozás helyett ezek semleges súlyozását javasolja az OTP Global Markets.

A nyersanyagpiacok huzamosabb ideje állócsillagként mutattak irányt a befektetőknek, de ezen a téren is változások kezdődtek. A recessziós fenyegetés erősödése ugyanis a keresleti oldalon kockázatot jelent, és a nyersanyagárak korrekciója már meg is kezdődött. Azonban az olaj- és gázpiacokon továbbra is komoly ellátási oldali bizonytalanságok tapasztalhatóak, így semlegesre módosítottuk az az erre vonatkozó ajánlásukat

– fejtette ki Sándor Dávid, az OTP Global Markets Multi Asset Elemzési Osztályának vezetője.

Védekezésre felkészülni a részvénypiacokon

Bár az értékeltségi szintek a hosszú távú átlagokhoz tértek már vissza a részvénypiacokon, ez továbbra sem tükrözi megfelelő mértékben a gazdaság lassulásából és ezzel együtt a profitkilátások romlásából
fakadó kockázatokat, ezért a részvények kapcsán továbbra is alulsúlyozás javasolt. Egyes szektorok ugyanakkor ez alól kivételt képezhetnek. Így a kockázatkerülő piaci környezetre pozícionálva magunkat a defenzív szektorok papírjai, mint az egészségügy vagy az alapvető fogyasztási javak, továbbra is jó befektetési célpontot jelenthetnek. A dollár erősödő trendje sértetlen, továbbra is ez a preferált deviza, és az arany is elkezdheti visszanyerni defenzív jellegét, ahogy a gazdasági kilátások romlanak és a hosszú kötvényhozamok csökkenni kezdenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 27. 23:42
Az MNB mai döntése alapján 9,0 százalékra mérsékli a jegybanki alapkamatot. De hogyan hat ez a lépés...
MEDIA1  |  2024. február 27. 22:51
Az MTI személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem hajlandó kiadni a Demokratikus Koalíció (DK) közl...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem