The frontage and brand logo of a branch of German discount retailer Aldi, taken in a local retail park on Wirral, UK on a sunny afternoon

Nagy Márton az ALDI-s béremelésekről: az inflációkövető bérek miatt gyorsulhat a drágulás

2022. július 2. 18:46

Nagy Márton egyebek mellett az Aldit bírálta. Szerinte ha a munkáltatók inflációkövető béremelést adnak a dolgozóknak, annak még nagyobb infláció lesz a következménye. Az RTL Híradó összefoglalót készített a kormányzati reakciókból, így a miniszterelnök Kossuth rádióban elmondott véleményéről is az elszálló inflációt követő béremelésekkel kapcsolatban.

Két napja jelentette be az Aldi, hogy a növekvő infláció miatt az év eleji, egységes 8 százalékos béremelés után július elsejétől további 8-19 százalékkal emeli dolgozói fizetését. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint ez hiba.

Mert a magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz, abból még magasabb infláció, ezt hívják ár-bér spirálnak. Az ár-bér spirál akkor tud megoldódni, és szomorú ezt mondani, hogyha a béreknek a növekedési üteme az az infláció növekedésétől elmarad  – magyarázta elméletét csütörtöki előadásán Nagy Márton.

Itt nagyon nagy felelőssége van mindenkinek. A probléma az, hogy nem jegybankárok ülnek a Tescoban meg a többi helyen, lásd Aldiban. Az állam egyetlen dologgal tud példát mutatni: a közszférán, meg az állami cégeknek a bérezésén

– folytatta mélyelemzését a miniszter.

Pénteken reggel az állami rádióban a miniszterelnök is azt mondta, hogy nincs itt az ideje a béremeléseknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Én értem, hogy hirtelen mindenki előáll igényekkel, részben fejlesztési, részben fizetésemelési igényekkel, ráadásul magasakkal: húsz, harminc, negyven százalékokról, meg duplázásokról beszélnek, és én próbálom elmondani ott is, meg itt is, hogy háborús helyzet van, és most mi nem támadunk, hanem védekezünk.

Közben nincs három hete, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége jelentős fizetésemelést szavazott meg a miniszterelnöknek. Orbán Viktor az eddigi másfél millió forint helyett három és fél milliót kap majd havonta, és a képviselői tiszteletdíjjal együtt csaknem ötmillió forint lesz a fizetése - foglalta össze a híradó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm