26 °C Budapest
Így változik az életünk július 1-jétől: ezekről feltétlenül tudnod kell!

Így változik az életünk július 1-jétől: ezekről feltétlenül tudnod kell!

2022. június 30. 19:02

Azt már a korábbi évek során megszokhattuk, sok változás és új törvény lép életbe júliustól, de idén viszont több határidő is lejár június végén. Ezen kívül emelkedik a nyugdíjak összege, magasabb lesz a csipszadó, de a mukáltatóknak is többet kell fizetni az céges autók és az alkalmi munkások után. A Pénzcentrumnál most összeszedtük a legfontosabb változásokat, melyekre július 1-től figyelnünk kell.

Lejáró okmányok

A koronavírus-járvány alatt a kormány több moratóriumot is bevezetett, ezek közül az egyik a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt okmányokat érintette. Ezek a veszélyhelyzet lejárta után egy hónapig, azaz június 30-ig érvényesek, a szabály pedig a személyigazolványokra, a jogosítványokra, az útlevelekre és a diákigazolványokra is vonatkozik. Korábban már írtunk arról, hogy akár félmillió embert is érinthet az okmányok meghosszabbítása, ezért a kormányablakok hétvégén is nyitva tartanak, bár ilyenkor csak a veszélyhelyzet alatt lejárt igazolványokat lehet megújítani.

Szintén ehhez kapcsolódik, hogy a június 30. után végleg lejárt igazolványok már nem jogosítanak fel kedvezményekre, így például akinek ezzel lejár a diákigazolványa, az július 1-től nem vásárolhat diákbérletet a BKK járataira, se diákjegyet a MÁV-ra és a Volánbuszra.

Forgalmik

Az előbb említett szabály szintén vonatkozott a személygépkocsik forgalmi engedélyére, úgyhogy július elsejétől a lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban. Van azonban egy kiskapu: amennyiben valaki még júniusban bejelentkezik valamelyik vizsgálóállomásra, akkor érvényesség lejárta előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolás birtokában a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még jogszerűen autózhat.

SZÉP-kártya: a boltba már felesleges vinni

Szintén a járványhoz kapcsolódó intézkedés volt, hogy a kormány lehetővé tette a SZÉP-kártyákkal való fizetést az élelmiszerüzletekben, ezzel is segítve azokat, akik a korlátozások miatt nem tudták pihenésre költeni ezt a béren kívüli juttatást. Ennek viszont holnap vége, ugyanis a SZÉP-kártyákat  július 1. éjfélig fogadják el a bolti vásárláskor.

Nyugdíjemelés

Ugyan az év elején már volt egy 5%-os nyugdíjemelés, azonban a rekordmagas infláció miatt újabb korrekcióra vagy szükség, így júliustól 3,9%-os korrekciót kapnak a nyugdíjasok, illetve a más ellátásokban részesülők. Az emelés egyébként visszamenőleg érvényes, így januárig kapják meg a nyugdíjasok a különbözetet. Ugyan ezzel közel 9%-os emelést hajtottak végre idén, az inflációs éves szintjét sokan már 10% fölöttire jósolják, így a drágulás továbbra is keményen érinti az időseket.

Új rendszámok

Júliustól új típusú rendszámok kerülnek itthon bevezetésre, ugyanis a jelenlegi karakterkészlet legfeljebb néhány éven belül kifutott volna, ezért volt indokolt a megújítás. Az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból - kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. Az új rendszámtáblákat felmenő rendszerben vezetik be, azokból július elsejétől a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett járművek kapnak. A már használatban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azokkal a továbbiakban is lehet közlekedni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csipszadóemelés

Július elsejétől fontos változás, hogy emelkedik a csipszadó, ráadásul az adóköteles termékek köre is nagyobb lesz: a sós tészták, a müzlik és a kandírozott gyümölcsök után is pluszban kell majd fizetni. Ezen kívül minden üdítő, még a cukormentes termékek is adókötelesek lesznek, bár ezeknél a teher mértéke csak harmada lesz annak, mint amit a cukros termékek után kell fizetni. A csipszadó mértéke termékektől függően 30–50%-kal lesz magasabb.

Bizonyos munkáltatói költségek emelkednek

Júliustól év végéig közel duplájára emelkedik a cégautó-adó havi mértéke, de emelkedik a munkáltatók költsége az alkalmi munkát végzők esetében ezer forintról kétezerre, mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén az eddigi 500 forintról ezerre, filmipari statiszta alkalmi munkánál pedig az eddigi 4 ezer forint helyett 6 ezer forintot kell fizetni a munkáltatónak.

Emelkedik a THM maximuma

Jövő hónaptól jelentős mértékben fog emelkedni a THM maximuma, ami lakossági hiteleket és a hitelkártyák költségeit is jócskán megdrágíthatja. A törvényi szabályozás szerint a teljes hiteldíj mutató maximuma mindig a jegybanki alapkamatot követi le, az utóbbi időszak kamatemelései miatt pedig elkerülhetetlen, hogy a THM-plafon is magasabb legyen. A hitelkártyáknál a legmagasabb THM már a 45%-ot, a személyi kölcsönöké pedig a 30%-ot is megközelítheti júliustól.

Egyszerűbb lesz az utazási költségtérítés a betegeknek

Egyszerűsödik az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés igénybevételének rendszere, a papíralapú utalványokat online jelentkezés váltja fel július 1-jén. A betegek az ügyfélkapun elérhető elektronikus űrlappal igényelhetik a költségtérítést, de a papíralapú igénylés is megmarad. Ebben az esetben személyesen a kormányablakokban vagy az egészségbiztosítási ügyfélszolgálatokon tölthető ki az adatlap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 09:35
10 millió forint lesz a tét az Istenes Bence által vezetett msorban.
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?