27 °C Budapest
Szombattól már egy magyar boltban sem lehet így fizetni: érdemes időben lépni

Szombattól már egy magyar boltban sem lehet így fizetni: érdemes időben lépni

2022. június 30. 10:01

Ma éjfélkor megszűnik a szép-kártyás fizetés a magyar boltokban: az ezt lehetővé tevő rendelet ugyanis csak júliusig volt érvényes, a kormány pedig mindeddig nem jelentette be, hogy meghosszabbítanák azt. Február óta fogadják el a kártyákat a magyar üzletekben, a kibocsátók rekordköltésre számítanak.

Július elsejével lejár az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a szép-kártyákkal élelmiszereket vásároljunk a hazai boltokban - már amelyek februártól elfogadóhelyekké váltak a tavaly karácsonyi bejelentés óta.

Azonban a kormányzattól mindeddig nem érkezett bejelentés annak kapcsán, hogy meghosszabbítanák az intézkedést, úgyhogy az árstop-intézkedésekkel ellentétben a szép-kártyás fizetés megszűnik Magyarországon.

Úgyhogy, aki még el szeretné költeni a szép-kártyás pénzét valamelyik boltban, annak erre július 1-jén éjfélig van lehetősége - hacsak addig nem jelenik meg a hosszabbításról szóló rendelet.

Rekordot hozhat a bolti költés

Mint korábban megírtuk, az idén költési rekordot várnak a kártyakibocsátók, amihez szerintük a bolti elfogadás is nagyban hozzájárul. A K&H Bank szerint áprilisban 63 százalékkal, a teljes február-áprilisi időszakban pedig 77 százalékkal költöttek többet a szép-kártyákkal, mint az előző év azonos időszakában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MKB Bank adatai szerint az idén januári költésekhez képest az intézkedés bevezetésekor, februárban közel 30 százalékkal, aztán márciusban és áprilisban több mint 60-60 százalékkal nőtt a költések összege. A tavaly január-áprilisihoz képest az idei január-áprilisi költések 60 százalékkal nőttek.

Az OTP Bank szerint náluk a költések összege 20,2 milliárd forintról 35 milliárd forintra növekedett a 2021-es áprilisi költéshez képest. Az idei negyedik havi költések 26 százalékát fordították a kártyabirtokosok élelmiszerre. A költések értéke a tavalyi 58,9 milliárd forintról közel 106 milliárd forintra nőtt idén január-áprilisban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08