21 °C Budapest
USA, Alaska, Katmai National Park, Coastal Brown Bear (Ursus arctos) sitting along salmon spawning stream

Itt a tőzsdeguruk kisokosa: ha ezeket betartod, még kaszálhatsz is a medvepiacon

2022. június 16. 19:01

A járvány egy új befektetői hullámot hozott a tőzsdére, hiszen sokan, akik ezelőtt még soha nem próbálkoztak ilyen fajta befektetéssel úgy döntöttek, hogy belevágnak. A világjárvány okozta piaci visszaesés pedig egy jó belépési pontot biztosított a befektetésekhez. Aztán megérkezett a geopolitikai káosz, ami a kínálat hiányát, magasabb inflációt és kamatlábakat eredményezett és felforgatta az egész piacot. Az S&P500 körülbelül 13 százalékot zuhant a legutóbbi, januári csúcshoz viszonyítva. Ez pedig a zöldfülű befektetőket könnyen megzavarhatja.

Az elmúlt hónapokban az orosz-ukrán háború kitörése, az egyre növekvő infláció és a magas kamatlábak teljesen felforgatták a piacot. Ezt igazolja az is, hogy az S&P500 körülbelül 13 százalékot zuhant a legutóbbi, január 3-i csúcshoz képest, de az elmúlt hónapokban előfordult, hogy több mint 20 százalékot esett az értéke és beköszöntött a medvepiac. Ez pedig érthető módon azoknak, akik csak nem régóta próbálkoznak a tőzsdével ijedelemre adhatott okot. Ezért is szedtünk össze pár jótanácsot a huffpost.com segítségével azoknak, akik most találkoznak még csak először a medvepiaccal.

Nem jó taktika először vásárolni és csak utána kérdezni

A jelenlegi amerikai tőzsdei befektetők körülbelül 15 százaléka állítja, hogy 2020-ban kezdett el befektetni a Schwab felmérése szerint, amiből kiderül, hogy ezeknek az embereknek a többsége 45 év alatti volt, ráadásul alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek, mint a többiek, akik részt vettek a felmérésben. Az elmúlt két évben körülbelül 20 millió ember kezdett befektetésbe, akiknek a többsége először vásárol és csak később tesz fel kérdéseket.

Sok volt az olyan befektetés, amit én csak válogatás nélküli vásárlásnak nevezek – mondta el a Huffpostnak Leo Grohowski, a BNY Mellon Wealth Management befektetési igazgatója. Charlie pedig hasonló véleményen van: a Berkshire Hathaway munkatársa csak mániaként jellemezte a tőzsdét ebben az időszakban, hozzátéve, hogy sokan ügynökök segítségét kérik, de könnyedén rossz szakember kezei közé kerülhetünk. Ugyanis nagyon sokan, akik magukat tőzsdeügynöknek nevezik kevesebbet tudnak a piacról, mint a befektető, aki megbízza őket.

Kövesd a legfontosabb árfolyamokat, indexeket a Pénzcentrum aloldalán!

A hangulat most viszont megváltozott: míg korábban internetes fórumokon terjedtek a különböző mémek, amiket a fiatal befektetők készítettek arról, hogy hogyan emelkedik a részvényük értéke. Ezzel pedig tippeket adtak egymásnak, hogy mibe érdemes a pénzüket tenni. A lufi viszont kipukkadt, és a kezdeti ingyen pénz nagyon hamar mínuszba csapott át, és ahogy az egyik felhasználó írta a Redditen: „még arra sincs pénzem, hogy még több pénzt tudjak veszíteni”.

Ne ess pánikba

Grohowski első tanácsa az, hogy ha pánikba is esünk a részvényünk zuhanását látva, de semmiképpen sem szabad teljesen kivonulnunk ilyenkor a piacról.  A szakértő szerint sose kifizetődő az „először vásárolj aztán kérdezz” taktika, hiszen ez a hosszútávú befektetések esetében biztosan nem működik. Grohowski szerint ez egyfajta próba a kezdőknek, és az így szerzett tudást kamatoztathatják majd amikor jobb piaci körülmények állnak majd a rendelkezésükre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindenki úgy érzi a medvepiacon, hogy közeleg a világvége. Ennek egyik oka az, hogy mindig felbukkan egy-egy elemző, aki diagrammok segítségével összehasonlítja az 1987-es, vagy az 1929-es évekkel. Emiatt pedig egy avatatlan szemnek úgy tűnhet, hogy ismét minden összeomlik – vélekedett Ben Carlson, a Ritholtz Wealth Management menedzsere a közelmúltban. De a szakember szerint valójában a medvepiac a történelem során a fenti kettőt leszámítva minden alkalommal csak egy remek lehetőség volt arra, hogy vásároljunk. Egészen a következő zuhanásig.

Hogyan éljük túl a mélypontot

Amikor a piac ingadozni kezd, akkor elsődlegesen mindenképpen emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a pánik az nem egy befektetési stratégia. Liz Ann Sonders, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája szerint a legjobb, ha ilyenkor olyan tényezőkre összpontosítva válasszunk olyan részvényeket, mint például a készpénzben gazdag és alacsony adósságállományú mérleg. És ezt a kutatások is alátámasztják: a Schwab Pénzügyi Kutatóközpont összehasonlította a különböző portfoliók hozamait az átlagos medvepiacon, és arra jutott, hogy azok a befektetők, akik nem nyúltak a részvényeikhez, amikor a piac elérte a mélypontot azok sokkal jobban teljesítettek, miután fordult a kocka, mint azok, akik a visszaesés során eladtak néhány részvényt.

Sonders szerint elengedhetetlen továbbá, hogy felkészüljünk arra, hogy a visszaesés esetlegesen elhúzódik. Persze mindezek ismeretében a „ne ess pánikba” jelszó nehezen kivitelezhető tanácsnak tűnhet, ezért is érdemes a piacon kívül biztosítanunk elegendő erőforrást, hogy átvészeljük a válságot.

Tehát, bár gazdasági bizonytalanság bármikor bekövetkezhet, a befektetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy a részvények hosszútávú hozamához szükség van nyugalomra. Mindig tartsuk szem előtt, hogy egy változatos portfolió mindig csökkenti a kockázatot, de mindenekelőtt ne helyezzük az érzelmeinket a józan ész elé: mindig logikával fektessük be a pénzünk, és ne a hirtelen jött impulzusokra hallgassunk. Hiszen a legtöbbször az a legjobb idő a pénzünk befektetésére, amikor az emberek leginkább félnek és összezavarodnak. Ekkor nyerhetünk hosszútávon a legnagyobbat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?