USA, Alaska, Katmai National Park, Coastal Brown Bear (Ursus arctos) sitting along salmon spawning stream

Itt a tőzsdeguruk kisokosa: ha ezeket betartod, még kaszálhatsz is a medvepiacon

2022. június 16. 19:01

A járvány egy új befektetői hullámot hozott a tőzsdére, hiszen sokan, akik ezelőtt még soha nem próbálkoztak ilyen fajta befektetéssel úgy döntöttek, hogy belevágnak. A világjárvány okozta piaci visszaesés pedig egy jó belépési pontot biztosított a befektetésekhez. Aztán megérkezett a geopolitikai káosz, ami a kínálat hiányát, magasabb inflációt és kamatlábakat eredményezett és felforgatta az egész piacot. Az S&P500 körülbelül 13 százalékot zuhant a legutóbbi, januári csúcshoz viszonyítva. Ez pedig a zöldfülű befektetőket könnyen megzavarhatja.

Az elmúlt hónapokban az orosz-ukrán háború kitörése, az egyre növekvő infláció és a magas kamatlábak teljesen felforgatták a piacot. Ezt igazolja az is, hogy az S&P500 körülbelül 13 százalékot zuhant a legutóbbi, január 3-i csúcshoz képest, de az elmúlt hónapokban előfordult, hogy több mint 20 százalékot esett az értéke és beköszöntött a medvepiac. Ez pedig érthető módon azoknak, akik csak nem régóta próbálkoznak a tőzsdével ijedelemre adhatott okot. Ezért is szedtünk össze pár jótanácsot a huffpost.com segítségével azoknak, akik most találkoznak még csak először a medvepiaccal.

Nem jó taktika először vásárolni és csak utána kérdezni

A jelenlegi amerikai tőzsdei befektetők körülbelül 15 százaléka állítja, hogy 2020-ban kezdett el befektetni a Schwab felmérése szerint, amiből kiderül, hogy ezeknek az embereknek a többsége 45 év alatti volt, ráadásul alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek, mint a többiek, akik részt vettek a felmérésben. Az elmúlt két évben körülbelül 20 millió ember kezdett befektetésbe, akiknek a többsége először vásárol és csak később tesz fel kérdéseket.

Sok volt az olyan befektetés, amit én csak válogatás nélküli vásárlásnak nevezek – mondta el a Huffpostnak Leo Grohowski, a BNY Mellon Wealth Management befektetési igazgatója. Charlie pedig hasonló véleményen van: a Berkshire Hathaway munkatársa csak mániaként jellemezte a tőzsdét ebben az időszakban, hozzátéve, hogy sokan ügynökök segítségét kérik, de könnyedén rossz szakember kezei közé kerülhetünk. Ugyanis nagyon sokan, akik magukat tőzsdeügynöknek nevezik kevesebbet tudnak a piacról, mint a befektető, aki megbízza őket.

Kövesd a legfontosabb árfolyamokat, indexeket a Pénzcentrum aloldalán!

A hangulat most viszont megváltozott: míg korábban internetes fórumokon terjedtek a különböző mémek, amiket a fiatal befektetők készítettek arról, hogy hogyan emelkedik a részvényük értéke. Ezzel pedig tippeket adtak egymásnak, hogy mibe érdemes a pénzüket tenni. A lufi viszont kipukkadt, és a kezdeti ingyen pénz nagyon hamar mínuszba csapott át, és ahogy az egyik felhasználó írta a Redditen: „még arra sincs pénzem, hogy még több pénzt tudjak veszíteni”.

Ne ess pánikba

Grohowski első tanácsa az, hogy ha pánikba is esünk a részvényünk zuhanását látva, de semmiképpen sem szabad teljesen kivonulnunk ilyenkor a piacról.  A szakértő szerint sose kifizetődő az „először vásárolj aztán kérdezz” taktika, hiszen ez a hosszútávú befektetések esetében biztosan nem működik. Grohowski szerint ez egyfajta próba a kezdőknek, és az így szerzett tudást kamatoztathatják majd amikor jobb piaci körülmények állnak majd a rendelkezésükre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindenki úgy érzi a medvepiacon, hogy közeleg a világvége. Ennek egyik oka az, hogy mindig felbukkan egy-egy elemző, aki diagrammok segítségével összehasonlítja az 1987-es, vagy az 1929-es évekkel. Emiatt pedig egy avatatlan szemnek úgy tűnhet, hogy ismét minden összeomlik – vélekedett Ben Carlson, a Ritholtz Wealth Management menedzsere a közelmúltban. De a szakember szerint valójában a medvepiac a történelem során a fenti kettőt leszámítva minden alkalommal csak egy remek lehetőség volt arra, hogy vásároljunk. Egészen a következő zuhanásig.

Hogyan éljük túl a mélypontot

Amikor a piac ingadozni kezd, akkor elsődlegesen mindenképpen emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a pánik az nem egy befektetési stratégia. Liz Ann Sonders, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája szerint a legjobb, ha ilyenkor olyan tényezőkre összpontosítva válasszunk olyan részvényeket, mint például a készpénzben gazdag és alacsony adósságállományú mérleg. És ezt a kutatások is alátámasztják: a Schwab Pénzügyi Kutatóközpont összehasonlította a különböző portfoliók hozamait az átlagos medvepiacon, és arra jutott, hogy azok a befektetők, akik nem nyúltak a részvényeikhez, amikor a piac elérte a mélypontot azok sokkal jobban teljesítettek, miután fordult a kocka, mint azok, akik a visszaesés során eladtak néhány részvényt.

Sonders szerint elengedhetetlen továbbá, hogy felkészüljünk arra, hogy a visszaesés esetlegesen elhúzódik. Persze mindezek ismeretében a „ne ess pánikba” jelszó nehezen kivitelezhető tanácsnak tűnhet, ezért is érdemes a piacon kívül biztosítanunk elegendő erőforrást, hogy átvészeljük a válságot.

Tehát, bár gazdasági bizonytalanság bármikor bekövetkezhet, a befektetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy a részvények hosszútávú hozamához szükség van nyugalomra. Mindig tartsuk szem előtt, hogy egy változatos portfolió mindig csökkenti a kockázatot, de mindenekelőtt ne helyezzük az érzelmeinket a józan ész elé: mindig logikával fektessük be a pénzünk, és ne a hirtelen jött impulzusokra hallgassunk. Hiszen a legtöbbször az a legjobb idő a pénzünk befektetésére, amikor az emberek leginkább félnek és összezavarodnak. Ekkor nyerhetünk hosszútávon a legnagyobbat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm