Árstop után jön a benzinársokk? Dönteni kell, így vezethetik ki a korlátozást a magyar kutakon

Árstop után jön a benzinársokk? Dönteni kell, így vezethetik ki a korlátozást a magyar kutakon

2022. június 14. 13:03

A héten születhet döntés többek között a benzinárstop további sorsáról: a kormányzati nyilatkozatokból egyelőre annyit szűrhetünk le, hogy komolyabb változtatást nem tervezhetnek a jelenlegi szabályokon. Azonban a kutasok mellett már a Mol-vezér is azt mondta, hogy hosszabb távon fenntarthatatlan a korlátozás, azt fokozatosan kellene kivezetni. Egy azonnali megszüntetés eléggé fájdalmas lenne hiszen szerdától már a piaci árak majdnem 70 százalékkal lesznek magasabbak a 480-as ársapkánál. Megnéztük, a környező országokban hogyan kezelik az árrögzítést. Mint kiderült, a legtöbb helyen a döntéshozók hagytak némi mozgásteret a rögzített árak tekintetében, így azok nem is távolodtak el ennyire a piaci viszonyoktól.

Bő két hétig vannak még érvényben a benzinárstop jelenleg érvényes szabályai: Gulyás Gergely ígérete szerint a kormány "június közepén" dönt a folytatásról (ahogy az élelmiszerekre vonatkozó árkorlátozásról, illetve a kamatstop jövőjéről. Tehát a héten már várhatunk valamilyen bejelentést, azonban a korábbi kormányzati nyilatkozatok alapján sok meglepetésre nem számíthatunk, legalábbis a két árstop tekintetében. Nagy István agrárminiszter például kijelentette: az árkorlátozások beváltak, így indokolt őket fenntartani.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig június elején beszélt arról, hogy a kormány a következő hetekben, az infláció alakulását figyelembe véve dönt az élelmiszerek és üzemanyagok, július 1-jén lejáró árstopjának sorsáról.

Szerdától egyébként újabb áremelés lesz a hazai kutakon: akik nem jogosultak a 480 forintos hatósági árra, azoknak a 95-ös benzin 789,9 forintba fog kerülni literenként, a gázolaj pedig 810,9-be. Így a benzin esetében a piaci és a hatósági ár között immáron 309,9 forint lesz a különbség, a gázolaj esetében pedig 330,9.

Százalékban kifejezve a gázolaj 69 százalékkal kerül többe annak, aki piaci áron tankol, a benzin pedig 64,5-tel.

Csak úgy ránkszabadulhatnak az árak?

A különbség tehát hatalmas, arról pedig mindeddig nem kommunikált a kormányzat, hogy miképpen érhet véget az árkorlátozás, így csak találgatások vannak a kivezetés esetleges módjáról. Abban azonban a korábban nekünk nyilatkozó szakemberek is egyetértenek, hogy nem lehet egyik napról a másikra ráengedni a lakosságra a paici árakat, több lépésben lenne "humánus" a kivezetés. Hasonló véleményen volt Hernádi Zsolt is, aki kijelentette:

az ilyen árbeavatkozás csak igen rövid távon tartható fenn.

A Mol-vezérigazgaó szerint július elseje után ha nem is egy lépésben, de fokozatosan ki kellene vezetni az árkorlátozást. Hozzátette, azért is vannak magas árak, mert túlkereslet van, ezért muszáj lenne csökkenteni a fogyasztást is, ami így majd korrigálná az árakat is.

Külföldön így oldották meg

Az üzemanyagok árkorlátozása nem magyar sajátosság, számos környező országban vannak érvényben hasonló korlátozások. Nagy különbség azonban, hogy a kormányok többsége rendre korrigálja az üzemanyagárakat, mialatt itthon tavaly október óta 480-on vannak maximalizálva. Maximum a jogosultak körén változtattak: először a fuvarozók közül zártak ki többeket a kedvezményes tankolásból, legtóbb pedig a nem magyar auósokat is - kivéve, ha olyan országból jönnek, ahol szintén árstop van.

Ezzel szemben, ha nem is tervezetten, de korrigáltak az árakon Szlovéniában is, ahol május elsején ugyan kivezették az intézkedést, mert úgy látták, stabilizálódott a piaci helyzet. Aztán tizedikén ismét rögzítették az árakat, mert ez alatt a pár nap alatt háromszor is emelkedtek a kutakon a tarifák - az új hatósági tarifák magasabbak lettek, mint a korábbi stop alattiak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szerbiában ellenben tervezetten korrigálnak rá a hatósági árakra: a júliusig érvényben lévő szabályok szerint a hatóságok minden pénteken hirdetik ki, hogy a következő héten mennyibe fognak kerülni az üzemanyag a kutakon. Jellemzően valamelyest mindig emelnek, de volt már példa arra is, hogy a következő hétre csökkentek a literárak.

A legfrissebb bejelentés szerint június 10-e 15 órától június 17-e 15 óráig az Eurodízel legfeljebb 209 dinárba (712 forint), míg a 95-ös benzin 198 dinárba (674 forintba) kerülhet literenként. Ez a dízel esetében 3 dinár (10 forint), benzinében pedig 5 dinár (17 forint) emelkedés az előző héthez képest.

Horvátországban pedig a kormány jellemzően egy-két hónapra hozza meg a rendeletet - legutóbb június elején hirdettek korlátozást. Először ott is tavaly októberben nyúltak bele az árakba, akkor a gázolaj literje 11 míg a benziné 11,10 kunánál, azaz akkori árfolyamon 528 és 530 forintnál nem kerülhetett többe. A frissen - egyelőre egy hónapra -, elrendelt korlátozás ideje alatt pedig a 95-ös benzin már maximum 13,5 kuna (697 forint) lesz, a gázolaj pedig legfeljebb 13,08 kuna (676 forint).

A kutasok a hátuk közepére kívánják

A benzinkutasok már a 480 forintos árkolátozás bevezetése óta mondják, hogy az intézkedés gyakorlatilag ellehetetleníti a kisvállalkozások működését. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke többször is elmondta, hogy hiába a nagykereskedelmi árstop, illetve a literenkénti 20 forintos kompenzáció, a vállalkozók még mindig nagyon nehezen tudnak a felszínen maradni. A szervezet a mostani rendszer helyett szociális alapon alkalmazná az árkorlátozást, javaslatuk szerint csak a rászorulók tankolhatnának kedvezményes áron.

Az úgynevezett "színes" kutak valamivel könnyebb helyzetben vannak, legalábbis mögöttük ott áll a multicég anyagi háttere, így pedig tovább el tudják viselni a veszteséges üzemet. Azonban a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a nagy olajcégek türelme is véges lehet:

A végtelenségig még ők sem lesznek hajlandóak veszteségesen működni és eljöhet a pillanat, amikor azt mondják, most lett elég, befejeztük az értelmetlen veszteség finanszírozást. A kicsiknél ez már eljött: hiába kaptak kedvező hitelt, azt már felélték, a normatív támogatás pedig, mint mondtam nem elégséges számukra a működéshez

- mondta korábban Grád Ottó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm