14 °C Budapest
Hungarian Currency: 500 Forint Banknote: Prince sovereign Ferenc II Rákóczi

Már kopogtat a rettegett stagfláció? Így megmenekülhetnek a befektetések

2022. április 28. 15:44

Erősödtek a stagflációs kockázatok a világban az elemzői várakozások alapján, noha egyes papírok továbbra is jó növekedési potenciált kínálhatnak. Ugyanakkor még a diverzifikált befektetési portfoliót kezelő befektetőknek is érdemes mérsékelniük a hozamelvárásaikat az elkövetkező időszakra – hangzott el az OTP Private Banking Profik a piacról 2022 című online szakmai estjén. A Magyarország meghatározó alapkezelőinek képviselőit vendégül látó esemény résztvevői a geopolitikai és pénzpiaci aktualitások tükrében elemezték a befektetési lehetőségeket.

A korábbinál kedvezőbb gazdasági kilátásokkal indult neki a világ a 2022-es esztendőnek, ám a február végén kirobbant orosz–ukrán konfliktus gyökeres fordulatot eredményezett, pesszimista befektetői hangulatot teremtve világszerte. A jelenlegi turbulens piaci környezetben pedig a befektetők első számú kérdésévé vált, hogy mely régiókra, szektorokra vagy éppen vállalati papírokra érdemes figyelniük.

Ezeket a kérdéseket járták körbe az OTP Private Banking Profik a piacról 2022 címen április 21-én este megrendezett online szakmai estjének kerekasztal-beszélgetés résztvevői, Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója, Boér Levente, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója, Juscsák György, a J.P. Morgan igazgatója és értékesítési vezetője, Sándor Dávid, az OTP Global Markets Multi-Asset Elemzési osztályának vezetője, vezető befektetési stratégája és Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Erősödő eszkalációs kockázatok

A koronavírus-járvány következményeinek mérséklése érdekében a monetáris intézmények már az elmúlt két évben is a fiskális politika rendelkezésére bocsátották mindazokat azokat az eszközöket, amelyek révén az egyes országok gazdaságélénkítési/védelmi programokat valósítottak meg. Juscsák György, a J.P. Morgan igazgatója és értékesítési vezetője szerint ennek, illetve magának a pandémiának és az ukrajnai katonai konfliktus következményeként az infláció világszerte régen nem látott szintekre emelkedett.

A piacokon pedig alapvetően új helyzetet teremtett, hogy az elmúlt több mint két évtizedben szinte minden szereplő egy folyamatosan csökkenő kamatkörnyezethez szokott hozzá, ám ez a tendencia a jegybanki szigorítások hatására most fordulatot vett. Az elkövetkező időszak kilátásaira nézve kedvezőtlen, hogy egyelőre nem látni, hogy mérséklődnének a geopolitikai feszültségek. Ugyanis az orosz-ukrán konfliktuson túl, számos más térségben is kiéleződtek a korábbról örökölt feszültségek, amelyek további kockázatokkal fenyegetnek. Mindez még egy diverzifikált befektetési portfolió esetén is a hozamelvárások mérséklésére inthet minden befektetőt.

Hívatlan vendég a piacon: kopogtat a stagfláció

Az inflációs környezet kialakulásának már az is megágyazott, hogy 2019-re globálisan 40 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség mértéke. Gyakorlatilag minden számottevő gazdaságban elfogyott a szabad munkaerő, és egy nagyon komoly béroldali nyomás alakult ki a gazdaságban globálisan. A koronavírus-járvány miatt a termelésből kieső munkaerő megtorpantotta ezt a trendet, azonban hamar ellensúlyozta, hogy a jegybankok intenzív pénznyomtatásba kezdtek, a kormányok pedig már ekkor egyfajta háborús költekezésbe fogtak annak érdekében, hogy a gazdasági növekedésüket támogassák. Ennek a fiskális lazításnak a második hullámát hozta el az orosz–ukrán konfliktus, további inflációs nyomást eredményezve. Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő

portfóliómenedzsere szerint a gond az, hogy az inflációt mindig sokkal könnyebb elindítani, mint megállítani. Ennek következtében a következő években rendkívül feszes munkaerőpiaci környezetben kell tovább erősödő inflációra számítani, amely a jegybankokat további kamatemelésekre sarkallhatja. Ez pedig a növekedési kilátásokat rombolja a részvénypiaci hozamokra is kedvezőtlenül hatva. A befektetési szakemberek között konszenzus alakult ki annak kapcsán, hogy stagflációs környezet alakulhat ki. Ugyanakkor a hosszabb távú kilátásokat illetően döntő fontosságú az időtáv kérdése, illetve, hogy tartósan emelkedő kamatkörnyezetre kell-e berendezkedni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Felértékelődő tengerentúli piacok, új alternatív eszközök

Már a koronavírus-járvány kezelése következtében kialakult kínálati sokk erős lökést adott az inflációnak, a jelenlegi geopolitikai helyzetben pedig gyakorlatilag borítékolható a drágulás folytatódása és a növekedés ezzel egyidejű visszaesése. Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója szerint az alapkezelők figyelme most többnyire azokra a régiókra és eszközökre fordul, amelyek, ha nem is nyertesként, de megerősödve kerülhetnek ki a jelenlegi a helyzetből.

Az egyes piaci szegmenseket tekintve rövid távon az értékalapú, ún. value szektor felértékelődése valószínűsíthető. Ezzel együtt a növekedési, vagy growth szektoron belül is lesznek olyan szegmensek, amelyek növekedni tudnak majd. Így például a technológiai papírok továbbra is szép növekedést produkálhatnak. A devizapiacon az elkövetkező időszakban a dollár lehet a nyertes az euróval szemben, amelyek mellett egyes feltörekvő piacok pénznemeire is érdemes figyelni, például a kínai jüan is erős diverzifikációs eszközként jelenhet meg a befektetési portfoliókban. Ugyanakkor a hosszabb távú szemléletet követve megérheti kivárni, és kitartani a korábban kialakított befektetési stratégiák mellett.

A ma alulteljesítői a holnap felülteljesítőivé válhatnak

A kedvezőtlen külső környezet ellenére néhány tényező óvatos optimizmusra is okot adhat. Boér Levente, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint egy izgalmas szegmenset alkotnak például azok a cégek, amelyeknek kedvező kilátásokat kínál az orosz fosszilis energiahordozók várható kiváltása. Köztük lehetnek például a megújuló energiaforrások hasznosításában érdekelt vállalatok, amelyek körében egyelőre nem alakult ki újabb felértékelődési hullám a piacon.

A szakember hozzátette: a távolabbi piacokra tekintve érdekesek azok a kínai technológiai vállalatok is, amelyek értékeltsége nagyban visszaesett a Peking által bevezetett szabályozási szigorítások következtében, miközben ezek a cégek továbbra is dominánsak a kínai piacon és magas növekedési potenciállal rendelkeznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem