33 °C Budapest
Money: euro and Hungarian forint banknotes

Megszólaltak az elemzők: ez a piac lehet a befektetők utolsó mentsvára

2022. március 24. 11:17

Hogyan alakulhat a forint árfolyama idén és vajon tartósan magas lesz-e az infláció, milyen további részvénypiaci kockázatokkal kell számolniuk a hazai befektetőknek és mik azok a befektetési lehetőségek, amik a jövőben is prosperálhatnak? A Sovereign Private Banking (SPB) csütörtök délelőtti háttérbeszélgetésén többek között ezekre a kérdésekre igyekeztek választ adni a befektetési tanácsadó szakértői.

Maga ez a háború azért is okozott ilyen sokkszerű hatást a piacon, mert a második világháború óta ilyen méretű háborúra Európa területén nem került sor. Az oroszok és az ukránok gazdasági szerepe hatalmas. Az energiaellátás 35 százalékáért Oroszország felel, a világ búzaexportjának jelentős része is ezekből az országokból származik, összességében körülbelül a 40 százaléka. Ukrajna szerepe pedig az autógyártásban is igen nagy, például a kábelkorbácsok jelentős részének gyártását is nemrégiben telepítették az országba, most ezek gyártása gyakorlatilag leállt- ismertette Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. private banking igazgatója.

Azt javasoltuk az ügyfeleinknek, hogy vegyük az USA felé az irányt, és ezt nem feltétlenül csak a háború indokolja. Az acélipar, azon belül is különösen a US Steel most nagyon ütésállónak bizonyult - árulja el a szakértő.

A FED valljuk be azért erőteljesen benézte az inflációt. És továbbra is van némi bizonytalanság, de mégis érdemes a dollár felé nézni. Messzebb van a háborútól is, stabil. A kiskereskedelmi szektor nagyon jó helyzetben van, csak nagyon nehéz behúzni őket a piacra. Nagyon óvatosak a fogyasztók, de a lehetőség az ott van - árulta el Kosovics László, az SPB senior elemzője.

A legkomolyabb szereplők, ahol komoly emelkedést láttunk, azok a hadiipari cégek. Ez elsősorban a fegyveripari cégekre érvényes. A haditechnikai és a védelmi ipar kapcsán meg kell említeni a Boeinget és az Airbust is. Előbbinél nemrégiben történt Kínában egy sajnálatos baleset és még az Airbusnál is bizonytalanságot lehet látni - vélik a szakértők.

Az európai bankszektor úgy tűnt kikerülhet a szorításból, erre jött a háború. Ebben a szektorban is a kivárás az indokolt. Ebben a tekintetben is Európát kicsit jegeljük és inkább az USA, a dollár felé fordolunk - árulta el Kosovics László.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami egyértelmű vesztes, az az európai gépjárműipar. Eleve az európai autóipar négy nagy szereplője a háborútól függetlenül is nehéz időszakot élt át. A dízel botrány, a szigorodó szabályozások és a chiphiány után a háború már a sokadik olyan faktor ami komoly gondokat okoz és vagy mielőbbi megoldást, vagy előbb utóbb drasztikus lépéseket fog indokolni - összegezték a szakértők.

Az Egyesült Államokban is látni azért ellentmondásokat. Nem pontosan az a gazdasági növekedés történik, amit vártunk. Ennek egyik oka Kosovics László szerint az, hogy volt egy hiba, a FED rosszul becsülte fel az inflációt. A kommunikáció azóta próbál nagyon erős lenni, de a gazdaságban érezhető egy csökkenő folyamat. Most a hat kamatemelés azért markáns. Minden azt sugallja, hogy ez az év döcögősebb lehet. Kérdés ennek okán mennyire lesznek bátrak a befektetők. A dollárt illetően viszont teljesen egyértelmű, hogy a gazdasági növekedés rendben lehet. Az ami az amerikai piacot megkülönbözteti a többitől, az az, hogy nagyon gyorsan tud reagálni - magyarázta a szakértő.

Ausztráliában is Kínában is van keresnivalójuk a befektetőknek

Az SPB Befektetési Zrt. szakértői az aktuális befektetési lehetőségek között említették a nyersanyagokban bővelkedő Ausztráliát, ahol a dollár teljesítménye figyelemre méltó volt az elmúlt időszakban, továbbá a világ második legnagyobb fém- és bányavállalataként ismert Rio Tinto is kifejezetten jó befektetési célpont lehet. A kőolajban gazdag Norvégia fizetőeszköze, a korona is kedvelt volt az utóbbi időben, és Kalapos Csaba elmondta, hogy a norvég piacról a DNO olajcég dollárban denominált kötvényeit is ajánlják befektetőiknek. A kínai piacon az Alibaba, továbbá a Tesla versenytársaként ismert NIO, valamint a BYD érdekesek, bár utóbbi két cég nagy esést szenvedett el az elmúlt időszakban, ugyanakkor jelentős készpénztermelő képességük miatt a kockázatvállaló befektetők számára ajánlottak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem