13 °C Budapest
Money: euro and Hungarian forint banknotes

Megszólaltak az elemzők: ez a piac lehet a befektetők utolsó mentsvára

2022. március 24. 11:17

Hogyan alakulhat a forint árfolyama idén és vajon tartósan magas lesz-e az infláció, milyen további részvénypiaci kockázatokkal kell számolniuk a hazai befektetőknek és mik azok a befektetési lehetőségek, amik a jövőben is prosperálhatnak? A Sovereign Private Banking (SPB) csütörtök délelőtti háttérbeszélgetésén többek között ezekre a kérdésekre igyekeztek választ adni a befektetési tanácsadó szakértői.

Maga ez a háború azért is okozott ilyen sokkszerű hatást a piacon, mert a második világháború óta ilyen méretű háborúra Európa területén nem került sor. Az oroszok és az ukránok gazdasági szerepe hatalmas. Az energiaellátás 35 százalékáért Oroszország felel, a világ búzaexportjának jelentős része is ezekből az országokból származik, összességében körülbelül a 40 százaléka. Ukrajna szerepe pedig az autógyártásban is igen nagy, például a kábelkorbácsok jelentős részének gyártását is nemrégiben telepítették az országba, most ezek gyártása gyakorlatilag leállt- ismertette Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. private banking igazgatója.

Azt javasoltuk az ügyfeleinknek, hogy vegyük az USA felé az irányt, és ezt nem feltétlenül csak a háború indokolja. Az acélipar, azon belül is különösen a US Steel most nagyon ütésállónak bizonyult - árulja el a szakértő.

A FED valljuk be azért erőteljesen benézte az inflációt. És továbbra is van némi bizonytalanság, de mégis érdemes a dollár felé nézni. Messzebb van a háborútól is, stabil. A kiskereskedelmi szektor nagyon jó helyzetben van, csak nagyon nehéz behúzni őket a piacra. Nagyon óvatosak a fogyasztók, de a lehetőség az ott van - árulta el Kosovics László, az SPB senior elemzője.

A legkomolyabb szereplők, ahol komoly emelkedést láttunk, azok a hadiipari cégek. Ez elsősorban a fegyveripari cégekre érvényes. A haditechnikai és a védelmi ipar kapcsán meg kell említeni a Boeinget és az Airbust is. Előbbinél nemrégiben történt Kínában egy sajnálatos baleset és még az Airbusnál is bizonytalanságot lehet látni - vélik a szakértők.

Az európai bankszektor úgy tűnt kikerülhet a szorításból, erre jött a háború. Ebben a szektorban is a kivárás az indokolt. Ebben a tekintetben is Európát kicsit jegeljük és inkább az USA, a dollár felé fordolunk - árulta el Kosovics László.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ami egyértelmű vesztes, az az európai gépjárműipar. Eleve az európai autóipar négy nagy szereplője a háborútól függetlenül is nehéz időszakot élt át. A dízel botrány, a szigorodó szabályozások és a chiphiány után a háború már a sokadik olyan faktor ami komoly gondokat okoz és vagy mielőbbi megoldást, vagy előbb utóbb drasztikus lépéseket fog indokolni - összegezték a szakértők.

Az Egyesült Államokban is látni azért ellentmondásokat. Nem pontosan az a gazdasági növekedés történik, amit vártunk. Ennek egyik oka Kosovics László szerint az, hogy volt egy hiba, a FED rosszul becsülte fel az inflációt. A kommunikáció azóta próbál nagyon erős lenni, de a gazdaságban érezhető egy csökkenő folyamat. Most a hat kamatemelés azért markáns. Minden azt sugallja, hogy ez az év döcögősebb lehet. Kérdés ennek okán mennyire lesznek bátrak a befektetők. A dollárt illetően viszont teljesen egyértelmű, hogy a gazdasági növekedés rendben lehet. Az ami az amerikai piacot megkülönbözteti a többitől, az az, hogy nagyon gyorsan tud reagálni - magyarázta a szakértő.

Ausztráliában is Kínában is van keresnivalójuk a befektetőknek

Az SPB Befektetési Zrt. szakértői az aktuális befektetési lehetőségek között említették a nyersanyagokban bővelkedő Ausztráliát, ahol a dollár teljesítménye figyelemre méltó volt az elmúlt időszakban, továbbá a világ második legnagyobb fém- és bányavállalataként ismert Rio Tinto is kifejezetten jó befektetési célpont lehet. A kőolajban gazdag Norvégia fizetőeszköze, a korona is kedvelt volt az utóbbi időben, és Kalapos Csaba elmondta, hogy a norvég piacról a DNO olajcég dollárban denominált kötvényeit is ajánlják befektetőiknek. A kínai piacon az Alibaba, továbbá a Tesla versenytársaként ismert NIO, valamint a BYD érdekesek, bár utóbbi két cég nagy esést szenvedett el az elmúlt időszakban, ugyanakkor jelentős készpénztermelő képességük miatt a kockázatvállaló befektetők számára ajánlottak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem